Skoler gør klar til test: - Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær

I Brønderslev Kommune får hver skole et testlokale, hvor eleverne kan få foretaget en nænsom coronatest. Anderledes forholder det sig for gymnasieelever, der selv skal sørge for at blive testet to gange om ugen.

Fra mandag kan de ældste elever i landets folkeskoler igen komme i skole. I flere nordjyske kommuner bliver det først fra tirsdag – men så er de også klar med nye og mere skånsomme tests til de mange elever, der skal testes to gange om ugen.

Det bliver altså en markant anden hverdag, der venter de ældste grundskoleelever, der for første gang i år kan vende tilbage på skolebænken.

- Det bliver sådan, at der på hver eneste skole bliver et testlokale, hvor eleverne skal gå hen og blive testet, forklarer Carsten Otte, der er chef for Fagforvaltningen for Børn & Kultur, Skoler og Dagtilbud i Brønderslev Kommune. 

FAKTA

Det er kommunernes ansvar at sørge for test af folkeskoleelever.

Det er regionernes ansvar at stille test til rådighed i en rimelig afstand fra ungdoms- og voksenuddannelser. 

For elever, der er 15 år eller ældre, kan personalet spørge eleverne selv, om de ønsker at blive testet eller ej. Der er det ikke nødvendigt med skriftligt samtykke fra forældre. Men i Brønderslev Kommune er det planen, at både forældre og elever spørges først.

I Brønderslev Kommune er 22 podere blevet uddannet til at teste på skolerne. Og der er lavet faste tidsplaner for, hvornår folkeskoleklasserne skal testes.

- Den tidshorisont, vi arbejder med nu her, er seks minutter per test per elev. Så det er klart, at selvfølgelig skal læreren tilrettelægge undervisningen, så der er et flow, men jeg tror ikke, at det som sådan vil komme til at gå ud over undervisningen, siger Carsten Otte.

Gymnasieelever skal selv sørge for at blive testet

På byens gymnasium bliver det næppe sandsynligt at blive testet på stedet ligesom på folkeskolerne. Eleverne skal selv gå til nærmeste teststed – nemlig Brønderslev Hallen.

- Det vil være op til det det enkelte gymnasie og uddannelse, om det skal ske i skoletiden eller ej. Det er ikke noget, vi fra regional side blander os i. Vi stiller bare tilbuddet til rådighed, siger Jacob Bertramsen, kontorchef ved Sundhedsplanlægning i Region Nordjylland.

Der er nemlig blevet oprettet flere testlokationer i kommunerne nu. Derfor skal elever på ungdomsuddannelser selv komme til et test, hvis det er mindre end fem kilometer fra uddannelsesstedet.

- Kravet er, at alle, der modtager undervisning, skal testes to gange om ugen. Hvis man ikke bliver testet, medfører det fravær. Så der er et krav om, at hvis man skal passe sin undervisning, skal man testes to gange om ugen, fortæller Jacob Bertramsen.

Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution, hvordan de vil tjekke, at eleverne lever op til kravet om to tests.

Stor debat om test af børn i skoletiden

Der har de seneste dage været stor debat på blandt andet TV2 Nords Facebook-side, om elever i folkeskolen bør blive testet på skolen to gange ugentligt.

kommentar1
Foto: Screendump / TV2 Nord
kommentar to
Foto: Screendump / TV2 Nord
kommentar 3
Foto: Screendump / TV2 Nord

Hvad så, hvis eleverne ikke vil testes?

- Vi holder folkeskolen åben for alle, og det kommer vi også til i det her tilfælde. Jeg synes, vi har nogle gode erfaringer fra, da syv kommuner var nedlukkede på, hvordan vi håndterer det her – og det er ikke kun tests, som er en del af vores værnemidler, siger Carsten Otte fra Brønderslev Kommune.

I Region Nordjylland er knap 44 coronasmittede per 100.000 indbyggere. I Brønderslev Kommune er tallet 22 per 100.000 indbyggere.

Læs mere om den aftale, der er lavet om genåbningen af skolerne HER.


Seneste nyt

fra Nordjylland