Tårnfalkeungerne har forladt redekassen
Fra æg til fugl. Nu har de seks tårnfalkeunger forladt redekassen.
Opdatering d. 18. juni 2020
Lille Vildmosecentret har nu skaffet videooptagelserne fra natten.
Det viser sig, at en mår var på uønsket besøg og har dræbt mindst en af ungerne.
D. 21. april blev seks tårnfalkeæg lagt i tårnfalkekassen i Lille Vildmose.
25 dage senere klækkede det første æg.
På tv2nord.dk og TV2 Nord SALTO har man løbende kunne følge udrugningen af æggene og efterfølgende ungernes udviklingsproces direkte.
Nu er redekassen tom, og ungerne formodes at være på vingerne.
- Vi antager, at de er fløjet. Vi har ikke selv set det, men vi forsøger at skaffe optagelserne for at få det bekræftet, siger naturformidler i Lille Vildmosecentret Mia Petersen til TV2 Nord.
Er de fløjet, eller har et rovdyr taget dem?
Flere seere har kontaktet Lille Vildmosecentret søndag formiddag, hvor redekassen var tom. Derfor formoder Mia Petersen og hendes kollegaer, at ungerne har forladt reden natten til søndag.
De sidste levende billeder TV2 Nord har af ungerne, inden de forlod redekassen.
Nogle seere har været foreslået, at et rovdyr kan have været på spil.
- Der er kommet henvendelser om, at der var lidt blod og nogle fjer i kassen, men det er altså fra føden, siger Mia Petersen.
Medarbejdere ved Lille Vildmosecentret har også været ude ved kassen for at se, om ungerne kunne være faldet ned fra kassen, men der var ikke noget at se på jorden omkring den.
- Det ville have set voldsommere ud, hvis det var et rovdyr, der havde taget dem, siger hun og fortæller, at hun har set ungerne sidde på kanten af redekassen, hvilket tyder på, at de har været klar til takeoff.
Om tårnfalken
Længde: 30-35 cm
Vægt: 190-240 g
Vingefang: 65-80 cm
Yngleperiode: April til juni
Antal æg/kuld: 3-6 æg/kuld
Antal kuld/år: 1 kuld/år
Rugetid: 22-23 dage
Ungetid: 27-30 dage
Bestand: 2500 ynglepar (2000)
Levealder (max.): 16 år
Udbredelse, verden: Europa, Asien og Afrika
Udbredelse, Danmark: Hele landet, også storbyer
Beskyttelse: Fredet
Stand/trækfugl: Delvis standfugl. Trækker i nogle tilfælde til Vesteuropa.
Kilde: Naturhistorisk Museum Aarhus
Tårnfalken i Danmark
Tårnfalken er en af Danmarks mest almindelige rovfugle, og kendes på sine spidse vinger og lange hale. Den har rødbrun overside og lys, spættet underside. Hannen har dog blågråt hoved og haleoverside.
- Tårnfalken lever næsten udelukkende af mus, men den kan også tage andre byttedyr som fx insekter, firben, regnorme og muldvarpe. Byttet findes i udyrkede områder i det åbne land, typisk i markkanter og på græs- og engarealer. Man kan derfor hjælpe tårnfalken ved at bevare de udyrkede arealer og etablere flere græsarealer og udyrkede arealer, fortæller naturvejleder Jakob Konnerup, der er biolog og formidlingsleder på Lille Vildmosecentret.
På Lille Vildmosecentret er der opsat en redekasse med indbygget videoovervågning. Tårnfalkene har igen i år indtaget redekassen, og parret har i år 6 æg.
- Tårnfalken lægger typisk 4-6 æg, men antallet af æg i reden kan variere meget. Det er hunnen der ruger, mens hannen bringer føde. Undersøgelser viser, at mængden af byttedyr i området omkring reden har indflydelse på antallet af æg i reden – mange byttedyr giver flere æg. Antallet af æg i reden afspejler også hannens evner som jæger. Er hannen i stand til at bringe hunnen rigelig med føde i pardannelsen, så vil hun lægge flere æg, siger naturvejleder Jakob Konnerup, der er biolog og formidlingsleder på Lille Vildmosecentret.
Tårnfalken vender ofte tilbage til den samme ynglelokalitet. Ofte vil redekassen blive brugt af det samme tårnfalkepar i flere år.