02:35

Energistyrelsen støtter virksomheder, der investerer i grøn energi. En af virksomhederne ligger i Brønderslev.

Grøn energi: Flere skal gøre som i Brønderslev

Virksomheder, som vil gå forrest i kampen for et bedre klima, kan få støtte fra Energistyrelsens tilskudsordning. I Brønderslev har pengene gjort det muligt at lave et helt særligt solvarmeanlæg.

I Brønderslev er der et helt specielt solvarmeanlæg. Anlægget, der er det første af sin slags i verden, kan både producere strøm og varme til husstande. Energien fra solen bliver høstet på en særdeles effektiv måde, hvor solens stråler bliver koncentreret 80 gange.

Anlægget var så banebrydende, at der ikke var nogen, der ville investere i det.

Per Aasted, Aalborg CSP

Det er Aalborg CSP, der i tæt samarbejde med Brønderslev Forsyning har etableret det store anlæg på knap 30.000 kvadratmeter.

Det har ene og alene kunnet lade sig gøre, fordi Energistyrelsens tilskudsordning, EUDP, har støttet projektet med 20 millioner kroner. I alt har anlægget kostet 60 millioner kroner.

- Anlægget var så banebrydende, at der ikke var nogen, der ville investere i det. At EUDP vælger at støtte med 20 millioner kroner betyder, at der nu kan leveres strøm til Brønderslevs borgere, siger Per Aasted, der er salgs- og projektingeniør ved Aalborg CSP.

Støttekroner skal nedbringe udledning af drivhusgasser

I løbet af 2019 og 2020 uddeler EUDP en milliard kroner til virksomheder, der arbejder med grøn teknologi.

- Formålet er at støtte initiativer, der kan hjælpe til at nå regeringens målsætning om at nedbringe udledningen af drivhusgasser, siger Anne Grete Holmsgaard, der er bestyrelsesformand for EUDP.

  Foto: Aalborg CSP

EUDP leder nu efter flere virksomheder som Aalborg CSP, som mangler penge til projekter inden for grøn teknologi.

I Brønderslev har pengene gjort en kæmpe forskel, og her glæder man sig over, at der er flere penge på vej til lignende projekter.

- Vi er verdensmestre i at udnytte energien. Vi gør det faktisk ret godt i Danmark, siger Per Aasted.

Læs også Nyt testcenter i Aalborg skal fremme grøn energi