02:04

Landmænd: Kommunen følger ikke deres egne anvisninger

To nordjyske kommuner har udarbejdet flere tiltag, der skal sænke vandstanden i Ryå, men ifølge landmændene følger de slet ikke deres egne anvisninger.

Ifølge flere landmænd følger Brønderslev Kommune slet ikke de anvisninger, de selv har udarbejdet for sænke vandstanden i Ryå. 

De høje vandstande i åen gør det umuligt for landmændene at høste de marker, der grænser op til åen. Deres maskiner kan slet ikke komme derud, fordi jorden er blødt op af vandet. 

- Vores mejetærsker vejer 15 tons, så vi kommer aldrig derud, siger landmand i Brønderslev Knud Thing.

Brønderslev og Jammerbugt Kommune har ellers i samarbejde med landmændene betalt for en analyse af Ryå. Ud fra den analyse har kommunerne udarbejdet nogle tiltag, der skal være med til at sænke vandstanden, så landmændene kan køre på deres marker. 

Men ifølge Knud Thing har Brønderslev Kommune benyttet sig af slyngning - en metode, der gør åen snoet - på steder, det ville have være bedre at have en lige vedligholdelse af åen, så vandet blev ledt væk.

- Personligt er det min oplevelse, at det ikke er enten eller. Der er områder, hvor det er godt at have en lige å, og steder, hvor det er godt at have en snoet, siger formand for Teknik- og miljøudvalget i Brønderslev Kommune, Karsten Frederiksen.

Udover forklarer han, at der flere overvejelser i forbindelse med at vælge mellem lige og snoede forløb i åen.

- Det slyngede forløb giver mere dynamik i åen, og det giver også de bedste muligheder for dyrelivet. Så det er hele tiden en opvejning, hvilket forløb der er bedst at bruge, siger Karsten Frederiksen.

Knud Thing frygter, at hvis der ikke gøres noget, vil vandstanden i åen fortsætte med at stige, så hans marker fortsat oversvømmes.