02:08

Landmændene har ikke plads til mere gylle

Foto: Jesper Christiansen

1 af 2

Landmændene har ikke plads til mere gylle

Våde marker og frostvejr forhindrer de nordjyske landmænd i at få kørt deres gylle ud. Det betyder, at gylletankene mange steder er fulde, og hvis ikke vejret snart arter sig, er der risiko for, at tankene løber over.

Landmand Kasper Pølund fra Brønderslev er som mange af sine kolleger ved at være udfordret. Gyllen fra hans 800 slagtesvin fylder godt i tanken.

- Vi fik ikke kørt alt det gylle ud i efteråret, som vi gerne ville, og derfor er tanken presset nu. Vi skal ikke have 14 dage mere med frost, fordi så får vi også problemer her på ejendommen, siger Kasper Pølund.

De fleste nordjyske gylletanke er i øjeblikket fyldt til randen. Markerne har længe været våde og de seneste dage har budt på frostvejr. Det betyder, at landmændene ikke må køre gylle ud.

- Det hele er presset og landsdelens samlede gyllekapacitet er presset af det her vejrlig. Vi havde brug for, at jorden fra 1. februar var tøet op, og at der var godt føre, så vi kunne komme ud at køre. Det er en udfordring rigtig mange steder, siger chefkonsulent Søren Greve Olesen fra LandboNord.

Allerede i efteråret stod markerne under vand, og derfor var det svært at få gyllen ud. Fristen for at køre gylle ud blev forlænget til 14. oktober, men mange landmænd fik ikke tømt deres tanke, før gyllesæsonen sluttede. 

Læs også Landmand: Der er tæskevådt overalt

Afgrøderne har ikke brug for gyllen lige nu, men landmændene har brug for at få den ud, så tankene ikke løber over.

- Afgrøderne skal først bruge næringsstofferne fra gyllen, når foråret kommer, men mange landmænd mangler kapacitet og er nødt til at få tømt deres tanke snart, siger Søren Greve Olesen.

Det er endnu uvist, hvornår vejrguderne er med landmændene. Derfor opfordrer LandboNord de nordjyske landmænd til at hjælpe hinanden.

- Måske kan man lige få lov til at flytte 500 kubikmeter over til en nabo. Men det er jo en omkostning, og det er et erhverv, som er presset i forvejen. 2018 ser ikke ud til at blive et godt år, og vi har ikke lyst til at få en ekstra omkostning til at flytte gylle, så det optimale havde været, hvis vi kunne køre den ud, siger Søren Greve Olesen.

DMI forudsiger, at temperaturen måske når to eller tre grader over frysepunktet i morgen torsdag, men det er ikke sikkert, at det er nok til, at jorden tør op.

- Så er vi nødt til at høre nogle kolleger, om der er lidt plads i deres tanke og se, om vi kan hjælpe hinanden. Det er den eneste mulighed, vi har lige nu, for det har ingen gang på jord at køre ud i det her vejr, siger Kasper Pølund.