Skændet gravhøj lukkes igen: - Det er ikke bare drengestreger
Foto: Jesper Lange
Arkæologer arbejder fredag på at lukke det store hul i en gravhøj, som ukendte gerningsmænd fik gravet i september.
De fleste huller, man får gravet, kan - alt efter deres størrelse, naturligvis - relativt hurtigt kastes til igen, så man næsten ikke kan se, at nogen har lavet unoder.
Men når det drejer sig om et næsten tre meter langt og halvanden meter dybt hul i en af Vendsyssels historiske gravhøje, er det ikke bare sådan lige at lappe. Det er derimod en omstændelig affære at reetablere en gravhøj, fordi arkæologer først er nødt til meget nøje at kortlægge den skade, der er sket på fortidsmindet.
Derfor er der mange mennesker involveret i at lukke det store hul, som ukendte gerningsmænd i september fik gravet i en fredet gravhøj ved Klokkerholm.
- Der er tale om en voldsom ødelæggelse af et smukt og hidtil meget velbevaret fortidsminde, der er passet godt på af lodsejeren, siger Sidsel Wåhlin, museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum.
Hun fik opkaldet fra den chokerede lodsejer den 19. september, da han kunne konstatere, at gravhøjen på hans jord ikke så ud, som den plejede.
- Hvem, der har gravet hullet, vides ikke, men drenge streger er det næppe. Der er tale om ganske store mængder jord, der er flyttet, og det har taget tid. Der har desværre de seneste år været flere tilfælde af overgreb på vores fredede fortidsminder. Formålet er formodentligt at finde oldsager af værdi, forklarer Sidsel Wåhlin.
Det har ikke været muligt i dette tilfælde at konstatere, om graverne rent faktisk fik noget ud af deres arbejde i form af gravskatte. Den pågældende gravhøj har nemlig aldrig været åbnet af arkæologer, og derfor ved man ikke, hvad den reelt indeholder. Men alene det, at hullet er blevet gravet, kan have store konsekvenser.
- Selv et mindre hul i en gravhøj kan fuldkommen ødelægge bevaringsforholdene i denne, således at uvurderlig viden om vores fælles fortid går tabt. Og selve gravhøjen er også en væsentlig ’oldsag’, der netop ved sin placering i landskabet er med til at forankre vores fælles historie meget konkret, lige der hvor det skete, siger Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum.
Fredag skal omfanget af skaderne fra graveriet kortlægges, og så skal hullet lukkes igen på forsvarlig vis af medarbejdere fra Vendsyssel Historiske Museum og Nordjyllands Historiske Museum.