Foto: Per Frank Paulsen (Arkivfoto)

Staldbrand opdaget i tide - ejere vækket af panikslagne heste

En kortslutning i en el-tavle kunne tidligt onsdag morgen have kostet 20 heste livet, hvis ikke hestene selv havde fået ejerne ud af fjerene.

Det kunne have kostet 20 heste livet, da en eltavle på en gård på Ørndalsvej ved Flauenskjold klokken halv fire onsdag morgen brød i brand.

Men så galt gik det ikke, da hestene selv fik vækket deres ejere i tide. Det fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab i Brønderslev, Klaus Andersen.

- Fruen i huset vågnede, fordi hun kunne høre, at hestene ude i stalden var urolige. Hun står op for at se, hvad der foregår, men kort efter går strømmen i huset. Så kan hun se, at der er ild i et forrum til hestestalden, og hun får vækket sin mand, fortæller Klaus Andersen.

I forrummet stod fem-seks heste, og her var der altså udbrudt brand i en el-tavle på væggen. Tavlen var så faldet ned på gulvet, hvor den havde fået antændt noget strøelse. Og før beredskabet nåede frem, havde ilden også bredt sig til trækonstruktionen.

- Manden havde først forsøgt selv at slukke ilden, men da det ikke rigtig lod sig gøre, havde han i stedet sørget for at få hestene ud af stalden. Og det var virkelig en god indsats, han gjorde dér, siger Klaus Andersen.

Det betød nemlig, at ingen af gårdens i alt 50 heste kom noget til.

Og heldigvis for hestene holdt ilden sig nogenlunde til bare det ene rum i stalden.

- Vi måtte lige efterslukke et par spær i tagkonstruktionen, men ellers er stalden sluppet for skader. Rummet, hvor branden startede, er dog helt udbrændt, siger indsatsleder Klaus Andersen, der sammen med sit hold var færdige med slukningsarbejdet et par timer senere.

Gårdens mandlige beboer måtte med en tur på skadestuen for at blive tjekket for røgforgiftning efter sin redningsaktion.