LIGE NU:

Sygepersonale truet med at få halsen skåret over: 22-årig erklæret sindssyg og idømt behandling

En 22-årig mand er erklæret sindssyg og idømt behandling for trusler om vold mod sygepersonale.

Trusler om at få brækket nakken og skåret halsen over har fået en 22-årig mand erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket og idømt en behandlingsdom. Flere vidner kunne i retten i Hjørring torsdag eftermiddag fortælle, hvordan de var blevet truet på livet af manden. Efter deres vidneforklaringer valgte den 22-årige at erkendte stort set alle de forhold, han var tiltalt for. Det fortæller anklager Emil Stensbygaard fra Nordjyllands Politi. 

Det første forhold, han blev dømt, for skete tilbage i februar 2016. Her måtte en social- og sundhedsassistent lægge øre til flere trusler på Brønderslev Sygehus, da den nu 22-årige mand var indlagt. Han truede hende ved at holde en tændt cigaret op i kort afstand fra hendes øje og udtalte desuden sætninger såsom ”jeg smadrer ruden eller brækker nakken på dig.”

Den 22-årige spidsede derefter en tandbørste, som han brugte til at pege mod social- og sundhedsassistenten, mens han med sin hånd gestikulerede, at han ville skære halsen over på hende.

Truslerne blev også rettet mod en afdelingslæge. Her lød truslerne noget i retning af ”jeg smadrer dit hoved”, og ”jeg stikker dig i brystet,” fremgår det af anklageskriftet. Desuden henvente den 22-årige mand sig også til andre medlemmer af personalet, der ligeledes var til stede. Her udtalte han ”jeg kan smadre jer alle sammen.”

Med sig havde han desuden et afbrækket sugerør, som han højt og tydeligt omtalte med ordene ”nu er den skarp nok. ” Det skabte stor frygt hos personalet for både deres eget og andres liv.

I august 2016 var det en sygeplejerske, der stod for skud. Den 22-årige udtalte ”du kan ikke føle dig sikker, når jeg kommer ud,” mens han pegede med en spids genstand. Sidste episode udspillede sig i september 2016, da den nu 22-årige mand i forbindelse med en bæltefiksering tog hårdt fat i armen på en sygeplejevikar, vred hendes arm rundt så hun faldt om på gulvet, spyttede efter hende og sagde, at han ikke kunne garantere, hvad der skete med hende, når han kom ud fra afdelingen.

Disse episoder gav altså en behandlingsdom, og den 22-årige har nu udbedt sig i betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen.