LIGE NU:

Vemodig mortensaften: Inga har lavet sit 99. og sidste fællesmåltid i Ørum

118 spisende gæster kunne lørdag aften nyde den sidste mortensand tilberedt af Inga Christensen i Ørum Forsamlingshus.

Når Inga Christensen laver mad, sker det tit over gryder i industristørrelse. I 20 år har hun været fast inventar ved komfuret til fællesspisningerne i Ørum Forsamlingshus. I 20 år har hun stået for at servere and mortensaften for de mange fremmødte i salen. I 20 år har hun stået for 99 måltider.

Men denne mortensaften bliver hendes sidste i forsamlingshuset. 78 år gammel har hun tilberedt sin sidste and. Nu giver hun faklen videre til resten af holdet af kvinder. Og hun frabeder sig pænt, men bestemt at blive takket for sin indsats.

- Jeg er jo ikke alene om det. Vi er et helt hold. Vi hjælper hinanden, og vi har også nogle udefra, siger Inga Christensen.

- Jeg kan lide at lave mad. Derfor har jeg været med så mange gange, fortsætter hun.

- Det er slet ikke godt

Men efter 99 måltider har Inga Christensen altså nået sin endestation. Ikke fordi hun er træt eller ked af madlavningen, som denne aften har indebåret at skrælle 50 kilo kartofler og at plukke 23 ænder.

- Jeg har så meget andet, siger hun og overlader i stedet ordet til sin kollega på madholdet, Mille Nielsen.

- Det er slet ikke godt, at Inga stopper. Hun er en af drivkræfterne herude. Så vi må se, hvad vi kan finde ud af. Vi håber, vi kan finde nogen, der vil tage over, siger Mille Nielsen.

- Det er sammenholdet i det lille samfund, der får os til at blive ved. Det er det sociale. Folk kommer her og mødes og snakker og ser hinanden på en lidt anden måde, tilføjer hun.