LIGE NU:

Avlere er skeptiske: Politikere bakker op om et comeback til minkbranchen

Flere politiske partier bakker nu op om muligheden for at få gang i minkproduktion igen i 2022. Men mange avlere har helt mistet lysten til at være i minkbranchen.

På de nordjyske minkfarme er der helt stille. Tusindvis af mink er blevet aflivet hen over de seneste måneder, og nu står staldene helt tomme. 

Og mens det fra flere eksperter lyder, at det vil tage op til 10 år at genstarte en minkproduktion, så bakker flere politiske partier nu op om at få gang i en ny produktion i Danmark fra 2022.

quote Hvis der er minkavlere, der kan øjne en mulighed i fremtiden, så synes jeg, at vi som samfund skal stille dem i udsigt, at det er der en mulighed for.

Anders Kronborg, Socialdemokratiets fødevareordfører

Hos Socialdemokratiet oplyser fødevareordføreren, at hvis der er avlere, der har lyst og mod på at starte en ny produktion, når det igen bliver lovligt herhjemme, så bakker partiet minkavlerne op.

- Hvis der er avlere, der kan øjne en mulighed i fremtiden, så synes jeg, at vi som samfund skal stille dem i udsigt, at det er der en mulighed for, siger Anders Kronborg, der er Socialdemokratiets fødevareordfører, i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST.

Venstre håber på genstart

Venstre håber også på en genstart af minkerhvervet og ønsker at få belyst, om det i fremtiden vil kunne lade sig gøre at få stablet en mink-nicheproduktion på benene i Danmark. For eksempel via danske avlsdyr, som er blevet eksporteret til udlandet.

- Vi ved, at der er kørt hundrede tusindvis af danske mink til Polen og andre steder. Når denne pandemi er gået over, skal man så ikke have lov at starte produktion op igen, siger Thomas Danielsen, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre til TV MIDTVEST.

Skeptiske minkavlere

Men hos minkavlerne får den politiske opbakning ikke fremtiden til at se lysere ud. Kristian Frederiksen, der er formand for Gjøl Pelsdyravlerforening, tror ikke på en genstart. 

- Vi avlere har mistet lysten til at være i det her erhverv. For vi kan ikke være her, når vi ikke har vores værdikilde, som er avlsdyrene, forklarer Kristian Frederiksen, der har fået aflivet sine 22.000 mink. 

quote Avlerne kan jo ikke leve med, at hvis der så kommer corona igen, så skal vi og vores familier i isolation måske flere gange om året.

Kristian Frederiksen, minkavler, Gjøl

Han mener ikke, at erhvervet kommer op at stå igen. 

- Avlerne kan jo ikke leve med, at hvis der så kommer corona igen, så skal vi og vores familier i isolation måske flere gange om året, så det er altså svært at se en fremtid som avler, uddyber Kristian Frederiksen. 

Det her erhverv er lukket 

Regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har også været ude at sige, at corona-situationen taget i betragtning, så skal branchen ikke op at stå igen.

Hos Radikale Venstre tror de heller ikke, at erhvervet kan vende tilbage. 

- Det her erhverv er lukket nu, siger Andreas Steenberg, der er politisk ordfører i Radikale Venstre. 

Han refererer til, at branchen selv har vurdret, at op mod 1,4 millioner avlsdyr skal gemmes, for at det giver mening at starte op igen. 

Her i Nordjylland er der 259 minkfarme, og 3,2 millioner mink er nu aflivet.