Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Krisehjælp til tidligere minkavlere og deres ansatte: - Mink er jo i mit DNA

Region Nordjylland tilbyder krisehjælp som supplement til de nordjyske kommuners kriseramte borgere, der bor eller arbejder på minkfarm. Der er indtil videre kommet omkring 50 henvendelser.

- Mink er jo i mit DNA. Det har jeg altid beskæftiget mig med. Så da tæppet blev hevet væk under os, oplevede jeg en frustration, særligt rettet mod myndighederne. 

Sådan siger tidligere minkavler Hanne Kristensen, som i efteråret 2020 måtte se sit livsværk forsvinde, mens hun magtesløs stod tilbage med tusindvis af tomme bure, hun ikke må fylde op igen.

Den pludselige nedlukning af minkerhvervet førte til dybe personlige kriser hos nogle af de minkavlere og ansatte, som pludseligt blev tvunget til at aflive hele deres beskæftigelse. 

Flere regioner har tilbudt krisehjælp. I Nordjylland, hvor koncentrationen af minkfarme er stor, er der kommet omkring 50 henvendelser, der har ført til psykologbehandling for både enkeltpersoner og hele familier.

En ekstraordinær presset situation

30. juni afleverer Minkkommissionen sin beretning til Folketinget, og derved vil der muligvis snart blive sat punktum i den politiske og juridiske del af minksagen.

Sideløbende må minkavlerne fortsat vente på at få udbetalt størstedelen af deres erstatning for statens tvangsnedlukning af minkfarmene - et arbejde, som først forventes færdigt ved udgangen af 2024.

Men for en del af de danskere, som enten har ejet en minkfarm eller har arbejdet på en, har hele forløbet også haft omfattende psykologiske konsekvenser.

Glæden mistede vi, da hele erhvervet lukkede ned. Nu skal vi genfinde glæden ved noget nyt

Hanne Kristensen, tidligere minkavler

Selvom der i forvejen findes kommunale tilbud om krisehjælp, tilbyder Region Nordjyllands psykosociale beredskab supplerende krisehjælp til kriseramte borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene i Region Nordjylland.

Det oplyser Jan Mainz, der er direktør for Kvalitet og Patientforløb ved Psykiatrien i Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

- Denne gruppe af borgere befinder sig i en ekstraordinært presset situation, hvor de på kort tid har set deres livsværk og levebrød blive revet væk. De er under et ekstremt pres, og derfor vælger vi at aktivere det psykosociale beredskab for at støtte disse borgere i denne ulykkelige situation, siger Jan Mainz.

Begyndte i forløb hos psykolog

Det ekstreme pres kan Hanne Kristensen nikke genkendende til.

- Det har været rigtig hårdt at lægge låg på alle de ting, som vi egentlig troede, vi skulle beskæftige os med, indtil vi skulle herfra en dag, siger hun.

Hun beskriver, hvordan der var travlt og følelserne var gemt væk, da dyrene skulle aflives, og hvordan håbløsheden ramte bagefter.

- Den dag, vi var færdige med det, så blev her pludselig stille.

Efter nogle måneder startede Hanne Kristensen derfor i et forløb hos psykolog Christina Mohr. 

Psykolog Christina Mohr (til venstre) og minkavler Hanne Kristensen. Psykologsamtalerne hjælper stadig, når Hanne Kristensen en gang imellem havner i det, hun selv kalder et dybt hul. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Manglede værktøjer til krisen

Hanne Kristensen drev sammen med sin mand en minkfarm ved Hjallerup og var stille og roligt i gang med et generationsskifte til deres søn, da nedlukningen af erhvervet blev en realitet.

Det betød, at hun og hendes mand hen over spisebordet ofte kunne hidse hinanden op og tale om, hvor forkert alting var. Men de kunne ikke finde ud af at komme videre derfra.

- Jeg manglede nogle værktøjer til at få styr på mine frustrationer og min galde, for vi følte os trådt på, fortæller Hanne Kristensen.

Da hun begyndte at have svært ved at kende sig selv og sit eget følelsesliv, tog hun derfor kontakt til det psykosociale beredskab, som tilbød samtaler med minkavlerne.

Regionen tilbyder krisehjælp til minkavlere og deres ansatte

Siden nedlukningen af minkerhvervet, har Region Nordjylland tilbudt krisehjælp for at forebygge depression, angst, PDST og tvangstanker.

Det psykologiske beredskabs opgave er hurtigt at etablere hjælpeindsats, hvis der opstår en omfattende og kritisk situation, hvor mange er kommet til skade eller på anden vis har lidt overlast. Og det vurderer man, at minkavlerne har.

- Det er vores pligt at gøre vores bedste for at hjælpe folk i minkbranchen i denne alvorlige situation. Så jeg er glad for, at vi kan tilbyde hjælp gennem det psykosociale beredskab. Det gør dybt indtryk på mig, når jeg kan se, hvor vidtrækkende konsekvenser aflivningen af den danske minkbestand har for den enkelte nordjyske avler. Det er en traumatisk oplevelse, som der kan være brug for hjælp udefra til at bearbejde, siger regirådsformand Ulla Astman (S).


- Når mennesker oplever store livsforandringer, så kan det udgøre en risiko for ens mentale helbred på længere sigt, siger psykolog Christina Mohr.

Hanne Kristensen var langt fra den eneste, som kontaktede Christina Mohr efter nedlukningen. Psykologen fortæller, at nogle blev kastet ud i en decideret livskrise, hvilket kan udgøre en risiko for det mentale helbred på længere sigt.

- Nogle har haft et behov for rådgivning i forhold til en bekymring for en nær pårørende, og for andre har vi haft nogle krisestøttende samtaler, siger Christina Mohr.

Risiko for despression og misbrug

Ofte handlede henvendelser og samtaler med regionens psykologer om overbelastning og stress hos minkavlerne.

- Vi åbnede vores telefoner, fordi vi gerne ville hjælpe folk tidligt i forløbet for at forebygge, at man kommer til at sidde så meget fast, at man udvikler en depression, angst, tvangstanker eller et misbrug, siger hun.

Flere minkavlere havde svært ved at bevare overblikket og se fremad.

- Samtidig er det meget almindeligt at opleve, at ens følelser skifter meget. Det kan opleves som mere intense følelser af vrede eller at være mere ked af det over ting, end man plejer at være, siger Christina Mohr.

Netop følelserne havde Hanne Kristensen brug for værktøjer til at håndtere - og hjælpen virkede.

Psykologsamtalerne gav hende troen på, at der ventede gode tider forude.

- Jeg har fået nogle værktøjer til at håndtere livet. Det er jo vigtigt at kunne være glad og ikke hele tiden gå og skælde sin familie ud eller sætte sig i et hjørne og bryde grædende sammen, siger Hanne Kristensen.

Det er meget almindeligt at opleve, at ens følelser skifter meget i en livskrise. Det kan opleves som mere intense følelser af vrede eller at være mere ked af det over ting, end man plejer at være, siger Christina Mohr. Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Tid til at se fremad 

Selvom der stadig er dage, hvor Hanne Kristensen falder ned i det, hun kalder et dybt hul, ser både hun og hendes mand nu lyst på fremtiden. 

- Glæden mistede vi, da hele erhvervet lukkede ned. Nu skal vi genfinde glæden ved noget nyt, og det kan være svært. Men det kommer, siger den tidligere minkavler. 

Nu har hun sammen med sin mand åbnet en lille gårdbutik på den gamle minkfarm og psykologsamtalerne er blevet færre.

- Jeg er ved at være mig selv igen, siger hun fortrøstningsfuldt.

Se indslaget om Hanne Kristensens forløb her:


Foto: Frederikshavn Kommune

Samlet byråd lander budget: Havns milliardgæld må ikke gå ud over velfærd

Et samlet byråd i Frederikshavn Kommune har indgået en budgetaftale for de kommende år.

Alle 29 medlemmer af byrådet i Frederikshavn Kommune er med i den budgetaftale, der fastlægger rammerne for kommunens økonomi i de kommende år.

Det oplyser borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) fredag i en pressemeddelelse.

- Dette budget handler ikke om, hvilke partier, der har fået hvad. Dette budget handler om, at vi sammen tager ansvar for og samarbejder i forligskredsen om noget så vigtigt som et kommunalt budget, som berører borgere, ansatte, virksomheder - ja alle der har tilknytning til vores kommune, skriver forligskredsen i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi tager opgaven på os og læner os ind mod hinanden. Det har vi gjort her i respekt for opgaven.

Frederikshavn Kommune er udfordret økonomisk af den krise, Frederikshavn Havn befinder sig i.

Overtog milliardgæld

15. maj overtog kommunen i billedlig forstand nøglerne til havnen, da Frederikshavn Havn gik fra at være kommunal selvstyrehavn til udelukkende at være en kommunal havn. Dermed overtog Frederikshavn Kommune også havnens milliardgæld.

- Der er sat penge af til at betale renter og afdrag på Frederikshavn Havn. Budgettet indeholder en tilpasning af de kommunale anlægsprojekter, således udfordringen med Frederikshavn Havn ikke kommer til at påvirke den borgernære velfærd direkte, hvilket parterne er enige om er afgørende, skriver forligskredsen bag budgettet.

Frederikshavn Kommune tilfører i den nye budgetaftale næsten 28 millioner kroner om året til den borgernære velfærd, og så bliver der lagt 23 millioner kroner i kommunekassen som reserve til uforudsete udgifter.

- Vi har efter bedste evne sammen lavet et budget, der opfylder, hvad vi fandt muligt på kerneopgaverne med vores økonomiske vilkår, skriver forligskredsen i pressemeddelelsen.


Brødre får mange års fængsel for menneskehandel og narkosmugling

En 30-årig mand, Jesper Rasmussen, og mandens 46-årige bror, Lars Rasmussen er netop blevet dømt ved Retten i Aalborg i en ganske spektakulær sag. De tilstod begge anklagerne imod sig.

Her er den 30-årige mand, Jesper Rasmussen, blevet idømt fængsel i 11 år for blandt andet indsmugling og opbevaring af omtrent 131,5 kilo amfetamin. Her var det 10. april i år, at politiet slog til mod et værksted og dækdepot, hvor de store mængder amfetamin blev fundet.

- Han erkendte, at han havde hentet de store mængder i Tyskland i marts. Han var blevet presset til det, da han havde en stor gæld, forklarede han. Den vil blive slettet, hvis han hentede det. Og så skulle han så hurtigt videreoverdrage det. Men det kunne han så ikke alligevel, siger specialanklager Kim K. Kristensen.

Desuden blev han dømt for at videreoverdrage ni kilo amfetamin - et kilo til broren og otte kilo til en anden, som han ikke ville fortælle om.

Samtidig har mandens bror på 46 år, Lars Rasmussen, fået otte års fængsel for besiddelse af 46,7 kilo amfetamin og menneskehandel af en kvinde.

- Han havde tilknytning til værkstedet, hvor der blev opbevaret de cirka 46 kilo amfetamin, og han accepterede, at det var der. Han erkendte dog også at have solgt et kilo amfetamin, siger anklageren.

Den 46-årige mand skulle også have presset en kvinde igennem fem år og modtog trusler mod.

- Det er helt tilbage fra 2019 og frem til januar i år, at han har presset kvinden. Han forklarede, at han havde mødt hende på en Facebook-gruppe og havde endt med at låne hende penge. De penge ville han gerne have tilbage, fortæller Kim K. Kristensen og fortsætter:

- Så han ville lade hende blive i prostitution og have hende til at sælge billeder og videoer af sig selv, hvor han skulle modtage nogle penge. Samtidig var der dødstrusler mod hende, hvor han også truede hende med at skære hendes ører af. Så det var nogle ret grove trusler.

Nu skal de to brødre fortsætte deres varetægtsfængsling, indtil der er gjort klar til, at de skal afsone dommen.


Foto: Ben Reed

Seksdobbelt verdensmester indstiller karrieren

Den seksdobbelte verdensmester Casper Steinfath lægger SUP-brættet på hylden.

Han har som 31-årig allerede seks VM-titlen i stand up paddle (SUP) på cv'et, men det bliver maksimalt til én titel mere for thyboen Casper Steinfath. Han indstiller nemlig sin karriere efter VM i København, som finder sted fra 16. til 22. september.

Det oplyser han fredag i en pressemeddelelse.

- Det bliver meget følelsesladet at krydse den sidste mållinje og uddele highfives til mine venner i sporten, men jeg glæder mig også til at fokusere på andre ting i mit liv efter en lang og også lidt usandsynlig karriere, for sporten eksisterede nærmest ikke, da jeg startede, siger Casper Steinfath.

Det er Danmarks mest succesfulde SUP-surfer nogensinde, der takker af, når Casper Steinfath har gennemført sin sidste konkurrence torsdag 19. september.

Har overvejet karrierestop længe

Casper Steinfath fra Klitmøller har vundet VM-guld seks gange, adskillige andre VM-medaljer, og så har han krydset Skagerrak mellem Danmark og Norge på sit bræt samt padlet Danmark Rundt.

Steinfath vandt sin seneste VM-titel i 2019 og overvejede efterfølgende at indstille sin karriere. Det blev dog udskudt, fordi corona-pandemien brød ud.

- For mig er det vigtige at sætte et symbolsk punktum, for jeg har elsket min karriere i sporten, og jeg vil gerne sige ordentligt farvel til den kompetitive del af den sport, jeg har brugt halvdelen af mit liv på. I 2020 kom corona mig i forkøbet, men jeg synes, at et VM på dansk jord er det perfekte punktum for min karriere, siger thyboen.

Ud over de mange VM-medaljer blev Casper Steinfath også hædret med titlen som Årets Thybo i 2018.


Foto:

Kunderne klager over lange leveringstider - nu beklager direktør

Der er en god forklaring på, at nogle kunder hos det nordjyske onlineapotek Med24 har måttet vente længe på deres varer.

Kombinationen af mange ordrer og flytningen til et nyt lager, hvor robotter står for at pakke varerne, har været hård kost for det nordjyske onlineapotek Med24, der har hjemme i Løkken.

- As we speak er vi ved at lægge de første varer ind på vores robotlager, som vi går i luften med i dag. Processen med at flytte til et nyt lager er svær - og også sværere, end vi troede - så det har desværre gjort, at der er kommet lange leveringstider, siger direktør og ejer Nils Træholt fra Med24 til TV2 Nord og tilføjer:

- Vi kæmper og kæmper, men det er desværre virkeligheden.

Ifølge direktøren har problemerne med at levere hurtigt stået på i de seneste 14 dage. TV2 Nord har fået henvendelser fra flere kunder, der har måttet vente længe på deres varer, og på anmeldelsessiden Trustpilot har Med24 fået flere dårlige anmeldelser på grund af lang leveringstid.

- Det har givet søvnløse nætter. Det påvirker hele virksomheden, og alle, der ikke har en kritisk opgave står ude på lageret og hjælper til, siger Nils Træholt.

'En investering i fremtiden'

Han ærgrer sig over, at de logistiske udfordringer har været større end forventet:

- Det værste er, når det går ud over kunderne. Desværre har vi ikke kunnet forhindre, at det er sket, og det er dybt, dybt beklageligt, siger direktøren, som håber, at leveringstiden bliver bragt ned i løbet af den kommende uge.

Med24 er en af de første virksomheder i Norden, der tager de nye lagerrobotter i brug. Der er tale om 30 robotter, som fremover skal pakke de ordrer, kunderne sammensætter ud fra virksomhedens 28.000 forskellige varenumre.

- Det er en investering i fremtiden for, at vi fremadrettet kan sikre lynhurtig levering til alle vores kunder, så det er et nødvendigt unde, vi har været nødt til at tage med, siger Nils Træholt.

TV2 Nord har tidligere lavet indslag om de nye lagerrobotter. Se det her:


Krisen truer: - Vi skal dø med støvlerne på

Det kan begynde at ligne en mindre krise for AaB, hvis der ikke kommer point på kontoen fredag aften.

Sæsonen er næsten kun lige godt begyndt, men fredag aften spiller AaB en såkaldt nøglekamp på Aalborg Portland Park mod Lyngby, som lige nu ligger et point efter AaB, som er nummer ni i 3F Superligaen efter syv kampe.

Og hvorfor så nøglekamp? Eller 6-pointskamp? Fordi Lyngby nok må regnes for et af de hold, AaB skal kæmpe med i den nederste halvdel af ligaen, og allerhelst skal holde under sig i denne sæson.

AaB har tabt de seneste tre kampe og har ikke kunne juble sammen med de trofaste fans på Vesttribunen siden 28. juli, hvor AaB slog Silkeborg med 2-1.

Så alle sukker efter en sejr, især de hårdtprøvede fans som weekend efter weekend trofast følger deres hold.

Se interview med anfører Mathias Jørgensen forud for kampen:

Senest i udekampen mod Randers, hvor AaB tabte 0-1, var der langt over 1000 fans til stede på Randers Stadion. Fredag aften står de der igen omkring 9-10.000 fans.

Derfor glæder anfører Mathias Jørgensen sig også til igen at spille foran hjemmepublikummet, som giver holdet ekstra energi og tro på sejr. Og det bliver der brug for mod netop Lyngby.

- Vi har fået fuldstændig fantastisk opbakning de første syv kampe, og nu skal vi spille hjemme igen foran eget publikum, og vi glæder os sindssygt meget.

- De giver os så meget energi på banen, og det skal vi se, hvordan vi kan få bragt ud i støvlerne alle mand. Så gælder det om, at vi skal dø med støvlerne på i morgen, fordi der er ikke plads til andet, lyder det fra anføreren.

Træner Menno Van Dam har ikke ligefrem været begejstret for landskampspausen, der har betydet, han ikke har haft alle spillere i truppen samlet før i dag, og så mangler der stadig en.

Angriberen John Iredale spillede i sidste uge landskamp for Australien og var ikke med til træningen torsdag, og det forlyder, at træner Menno Van Dam samler spilleren i morgen formiddag til let 'træning' og taktisk oplæg. 

Nøglekampen fløjtes op klokken 19.00 og kan følges op på www.tv2nord.dk 

Se interview med cheftræner Menno van Dam forud for kampen: