Minkavler frygter for kollegaers helbred
Videoreportage: Mick Knive Anderson
Minkavler Rasmus Bøgsted fra Hjallerup er glad for, at der er tilbud om krisehjælp til ramte minkavlere.
Indtil mandag eftermiddag var Rasmus Bøgsted minkavler, og indtil for nylig havde han 3500 avls-tæver på sin minkfarm ved Hjallerup og producerede cirka 20.000 mink om året.
Men mandag var det slut.
- Det var sgu da svært. Man skal på fem minutter oppe i sit hoved finde ud af, at man ikke længere skal være minkavler, og man skal finde noget andet at lave. Og så skal vi også lige ud selv og slå vores mink ihjel, siger Rasmus Bøgsted.
Regeringens krav om, at alle mink skal aflives, påvirker hele minkbranchen og minkavlernes humør.
- Det er totalt i bund. Vi har på fire uger gået fra, at vi skulle aflive, så skulle vi ikke, og så skulle vi alligevel, siger Rasmus Bøgsted.
Når voksne mænd sidder og græder, så rammer det sgu.
Rasmus Bøgsted, indtil i mandags minkavler, Hjallerup
Dagen efter, han havde aflivet den sidste mink på farmen, gik situationens alvor op for Rasmus Bøgsted, som sidder i bestyrelsen for fodercentralen.
- Jeg havde nok det hårdeste bestyrelsesmøde, jeg har været med til. Når voksne mænd sidder og græder, så rammer det sgu, siger Rasmus Bøgsted, som peger på, at både ham selv og hans kollegaer er pressede til det yderste.
Frygter at kollegaer bukker under
Og den psykiske påvirkning begynder at gøre ondt, også fordi mange kollegaer i lignende situation ringer til Rasmus Bøgsted – noget der også går ud over nattesøvnen.
Frustrationerne i branchen er så store, at Rasmus Bøgsted er begyndt at frygte, at nogle af hans kollegaer bukker under for presset.
- Jeg håber det ikke. Men man ved ikke, hvordan man reagerer i en krisesituation. Det ved man først, når man står i det. Det har været min store frygt i hele det her, at man skulle ud og finde en kollega, siger Rasmus Bøgsted.
Derfor er han glad for, at Region Nordjylland og andre stiller krisepsykologer til rådighed.
- Jeg er sikker på, at der er nogen af mine kollegaer, der har brug for det. Så det er rigtig godt, at der er stillet sådan et tilbud op, siger Rasmus Bøgsted.
Han håber, at regeringen snart kommer med et udspil til en erstatning, så minkavlerne kan komme videre.
- Vi skal have sat en streg, siger Rasmus Bøgsted.
Har du som minkavler, ansat eller pårørende til en minkavler behov for krisehjælp, kan du kontakte Psykiatriens Information på telefon 97 64 30 00.
Hvis du er i krise og har tanker om selvmord kan du kontakte Livslinien på telefon 70 201 201 alle dage mellem klokken 11-05. Du kan også chatte med Livslinien på https://www.livslinien.dk/