Minkavler kan ikke sælge sine skind trods nye retningslinjer
Fødevareministeriets seneste udmelding om at farme, nu godt må pelse deres mink på normale vilkår, hvis farmen ellers er testet fri for corona, bliver mødt af kritik. For den regel gælder nemlig kun for farme, der har været smittet fra den 15. august til den 15. september, og derfor er der stadig masser af avlere, der står med raske mink, som skal slåes ihjel, uden at de får penge for skindet.
Det er kun mink, der har været smittet inden den 15. september, hvis skind må sælges. Det betyder, at minkavler Hasse Hjardemaal Andersen stadig ikke kan sælge sine minkskind.
Gårsdagens udmelding fra Fødevareministeren om, at raskmeldte mink godt må pelses alligevel, modtager i dag kritik fra minkavlerbranchen.
- Det har ikke rigtig nogen effekt, lyder det fra minkavler Hasse Hjardemaal Andersen fra Tranum Enge.
Ifølge de nye retningslinjer fra Fødevareministeriet er det kun minkfarme, der havde coronasmitte mellem den 15. august og den 15. september, der kan få lov at sælge deres skind, hvis minkene ellers er raskmeldte. Hasse Hjardemaal Andersens minkfarm blev smittet den 12. oktober, og derfor kan han ikke få lov at sælge sine minkskind.
- Det er ikke særligt seriøst. Det får reelt ikke nogen effekt. Det burde udvides noget mere, lyder det fra minkavleren.
Men spørger man regeringspartiet, så er der en god grund til, at det kun er minkbesætninger, der har været smittet inden den 15. september, hvis skind må sælges.
- Det drejer sig jo om, at når minkene er smittede, så skal der være en vis periode, hvor smitten af virus kan forlade besætningen. Og det er jo derfor, at man har sat den her grænse op, siger Flemming Møller Mortensen (S), der er gruppeformand for Socialdemokratiet.
Mink må ikke udgøre en risiko for mennesker
Hos Hasse Hjardemaal Andersen går bekymringen også på fremtiden for minkerhvervet i Danmark.
- Det ser da svært ud. Det ser rigtig svært ud, fordi hvor skal vi få dyr fra? Og dem, der skulle hjælpe os med dyr nede sydpå, de bliver jo også slået ned nu. Så det bliver rigtig svært, siger minkavleren.
Flere partier, heriblandt SF og Enhedslisten, har foreslået, at man helt udfaser minkavl i Danmark, men Socialdemokratiet forsikrer, at der stadig skal være minkavl i Danmark.
- Vi vil virkelig gøre, hvad vi kan for at holde hånden under dansk minkavl - også ind i fremtiden, siger Flemming Møller Mortensen.
Og han understreger, at aflivningen af de mange danske mink er et nødvendigt onde.
- Der er kun et rigtig godt svar. Det er, at besætningerne ikke må have lov til at udgøre en risiko for vi mennesker, slutter Flemming Møller Mortensen.