LIGE NU:

Minkavler spår svær fremtid efter aflivninger: - Rød stue aner ikke, hvordan man driver virksomhed

Onsdag eftermiddag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at alle mink i Danmark skal slås ned. Den nyhed rammer flere nordjyder ekstremt hårdt. Deriblandt minkavler Per Thyrrestrup der nu retter kritik mod Regeringen.

Per Thyrrestrup ejer virksomheden Thyrrestrup Holding, der udvikler udstyr som strø- og fodermaskiner til danske minkavlere, og hvert år omsætter for cirka 40 millioner kroner.

Derudover ejer han selv en minkfarm med 68.000 mink. Den skal nu, sammen med resten af Danmarks knap 1100 minkfarme, slås ned. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag eftermiddag.

Det får ifølge Per Thyrrestrup store konsekvenser for minkbranchen.

- Hvis Regeringen virkelig selv tror på, at man bare kan lukke det her ned i to år og så starte tingene op igen, så må jeg bare erkende, at rød stue (red. Regeringen) ikke aner, hvordan man driver virksomhed, siger direktøren af Thyrrestrup Holding.

På Per Thyrrestrups fabrik arbejder cirka 10 mand, men fremtiden for dem og virksomheden er med dagens udmelding fra statministeren meget usikker.

- Det her bliver fatalt for vores forretning, fordi vores kundegrundlag forsvinder fuldstændigt, siger han, inden han retter kritik af Regeringens håndtering af situationen.

- Det er en flok elefanter i et glashus. Man kan ikke gøre det værre, siger han.

Foreningen Danske Minkavlere gør det også klart, at aflivningerne af alle landets mink rammer branchen utrolig hårdt. Efter Mette Frederiksens pressemøde, der sluttede klokken 17, udsendte foreningen en pressemeddelse.

quote Det er alle disse menneskers livsværk, deres hverdag, deres arbejde, ja hele deres fundament, som fjernes. Det er en sort dag for os alle og for Danmark

Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere 

Fremtiden for dansk minkproduktion er ødelagt, og det rammer ikke kun minkavlerne selv, slår organisationen blandt andet fast.

- Det her berører ikke kun minkavlerne, men hele samfund, hvor mink udgør en stor del af økonomien. Det her er også ødelæggende for de samfund og for de følgevirksomheder, der leverer produkter eller serviceydelser til minkavlerne, siger formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen.

I alt er det mellem 15-17 millioner mink, der skal slås ned.

- Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko - det har vi ikke fået indsigt i - men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark. Det er en de facto varig nedlukning og afvikling af pelsdyrerhvervet, og vi må umiddelbart se det som en ekspropriation af alle de berørte bedrifter og virksomheder. Det er alle disse menneskers livsværk, deres hverdag, deres arbejde, ja hele deres fundament, som fjernes. Det er en sort dag for os alle og for Danmark, siger Tage Pedersen.