LIGE NU:

Minkforhandlinger afsluttes: Milliardaftale ventes at falde på plads mandag aften

De 1139 minkfarme, der blev tvunget til at aflive deres mink, venter stadig på en aftale om erstatning. Men måske behøver de ikke vente til senere end mandag aften.

Det er næsten tre måneder siden, ordren blev givet fra statsminister, Mette Frederiksen, at alle mink i Danmark skulle aflives. Der blev etableret en tempobonus, der skulle sikre, at minkene blev aflivet så hurtigt som overhovedet muligt, og i slutningen af november var der ikke mange mink tilbage i Danmark.

I mellemtiden har minkavlerne ventet på, at en aftale om kompensation for afviklingen af deres erhverv skulle falde på plads. Og meget tyder på, at de nu ikke behøver vente meget længere.

Finansministeriet har nemlig udsendt en pressemeddelelse, hvori de skriver, at de igangværende forhandlinger om erstatning til minkavlere og følgeerhverv går ind i den afsluttende fase i aften klokken 19.00. 

Det er derfor endnu ikke meget, vi ved om aftalen, men ifølge TV2's oplysninger lander aftalen på cirka 18 milliarder kroner. Hvis de alle gik til minkavlerne svarer det til, at en gennemsnitlig minkfarm vil få cirka 16 millioner kroner i erstatning. Det kommer dog an på detaljerne i aftalen.

Uvist, hvordan aftalen bliver vedtaget 

Det vides ikke, hvor mange partier, eller hvilke, der står bag aftalen, som forventes at lande mandag aften. 

Blandt andet har Enhedslisten og SF tidligere luftet deres holdning om, at minkavl helt skal forbydes i Danmark. Det ser dog ikke ud til, at det bliver tilfældet, da både regeringen og flere andre partier støtter op om erhvervets opretholdelse i fremtiden.

Mange minkavlere har dog offentligt fortalt, at det er utopi at tro, at minkavl i Danmark bare sådan uden videre kan genopstå efter en regulær nedlukning i to år.

TV2 Nord følger naturligvis med i sagens udvikling, og holder dig opdateret med det seneste nye.