Nordjysk formand om minkaftale: - Umiddelbart virker den fair
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Mandag aften blev et flertal i Folketinget enige om en aftale, der kompenserer minkavlerne med knap 19 millioner kroner.
Efter flere måneders ventetid er der nu endelig faldet en aftale om kompensation til landets minkavlere på plads. Mandag aften blev en aftale på op mod 18,8 milliarder kroner præsenteret.
Heraf gives mere end halvdelen i direkte erstatning til minkavlerne, mens også de følgeerhverv, som er blevet ramt af minkaflivningerne, får tildelt støtte.
- Nu skal vi lige have dykket ned i det og regnet tallene igennem, men umiddelbart virker aftalen fair, siger Ole Bakke, der er formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening.
Formanden har sammen med andre avlere længe kigget efter kompensation.
- Jeg er glad for, at der er landet en aftale. Det har været en stor uvished, man er gået rundt i for alle avlere. Så at vi kun kan begynde at komme videre, det er rart, siger Ole Bakke.
I aftalen indgår der også en dvaleordning på 60 millioner kroner. Ordningen er til de avlere, der ønsker at fortsætte med minkavl, når forbuddet ophæves fra 2022.
- Det synes jeg, er okay. Så er der en mulighed for dem, som har lyst til at starte op igen, siger Ole Bakke.
Er der tale om en overkompensation?
Nogle af de partier, som ikke er en del af den nye aftale, er blandt andet Enhedslisten og Alternativet. De mener, kompensationen er blevet alt, alt for høj. Beløbet vil nemlig give nogle avlere mulighed for at gå det kommende år i møde med en gevinst. Andre vil dig stå tilbage med gæld.
Erstatningen for den gennemsnitlige minkavler kan ende på mellem 11,6 og 13 millioner kroner, mens samme gennemsnitlige minkavler har en gæld på 8,7 millioner kroner. Det fortæller TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn:
- En gennemsnitlig minkfarmer kan altså stikke to eller fire millioner kroner i lommen, men så skal man også huske på, at det er for et helt livsværk, siger han.
Ifølge Ole Bakke lyder beløbet af meget, men han mener, det er vigtigt at huske, hvor meget erhvervet kunne have tjent.
- Knap 19 millioner kroner er mange penge, men set i lyset af, hvor mange penge, erhvervet kunne have tjent hjem til Danmark, plus det også beskæftiger mange herhjemme, så er det ikke så højt, siger han.
Fødevareminister: - Ikke en krone for meget er brugt
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener ifølge TV 2 ikke, der er brugt en krone for meget på aftalen.
- Vi har vendt hver en sten i forhold til, hvad der er rimeligt, siger han.
I tre ud af fire år har minkbranchen givet underskud, og mange farme stod i forvejen med en stor gæld. Nu skal knap 19 milliarder skattekroner bruges på at kompensere dem. Giver det mening?
- Vi har forhandlet os frem til det her niveau for at være helt sikre på, at der ikke er nogen minkavlere, der vil føle sig snydt, siger ministeren.