LIGE NU:

Svar fra minister: Få personer uden tilknytning til minkfarme smittet med coronavirus fra mink

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyser i et svar til det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted (DF), at mindst fire personer uden tilknytning til minkfarme er smittet med coronavirus fra mink. Bent Bøgsted vil på den baggrund have stoppet aflivningen af mink.

Strategien for, hvordan coronasmitten blandt mink bliver bremset, har været til debat, siden fødevareminister Mogens Jensen (S) præsenterede den på et pressemøde 1. oktober. Her meldte ministeren ud, at coronasmittede mink samt mink på farme inden for en radius af 7,8 kilometer af de smittede farme skulle aflives.

Myndighederne har desuden oplyst, at minkene skal aflives af hensyn til folkesundheden, da dyrene kan smitte mennesker og på den måde sprede coronasmitten i samfundet.

Det viser sig dog, at det kun er få personer uden tilknytning til minkfarme, der er blevet smittet med coronavirus fra mink. I et svar fra fødevareminister Mogens Jensen til det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted oplyser ministeren, at der i alt er fundet 176 tilfælde af covid-19-minkvarianten blandt mennesker i hele Danmark. Ud af de 176 bekræftede tilfælde er der mindst fire personer uden kendt tilknytning til en minkfarm.

- Minkavlerne har hele tiden sagt, at det ikke var påviseligt, at smitten spredte sig fra dyrene på farmene til samfundet. Det synes jeg, at tallene giver dem ret i, siger Bent Bøgsted (DF) til TV2 Nord.

Minister bør stoppe aflivning

Dansk Veterinær Konsortium oplyser ifølge Fødevarestyrelsen, at der i perioden fra 8. juni til 20. oktober er fundet 167 personer i Region Nordjylland, der var smittet med covid-19-minkvarianten. Men Bent Bøgsted mener, at svaret fra fødevareministeren fortæller, at det i langt de fleste tilfælde er minkavlere, deres familie og medarbejdere på minkfarmene, der er blevet smittet af mink.

Derfor mener Bent Bøgsted, at det er en overreaktion at aflive flere millioner mink af frygt for, at minkene er en trussel mod folkesundheden.

- Ministeren bør stoppe aflivningen med det samme. Både ministeren og de øvrige myndigheder må erkende, hvis de har taget fejl, og spørge sig selv, om man har overreageret? Det er kugleskørt at rulle det helt store apparat ud, hvis der er tale om, at fire personer uden for minkfarmene er blevet smittet, siger Bent Bøgsted.

- Fødevareministeren skal tage minkstrategien op til revision, lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem.

Onsdag er fødevareminister Mogens Jensen kaldt i samråd om coronasmitten på minkfarmene, hvor han blandt andet er blevet bedt om at redegøre for, hvor stor risikoen er for, at mink smitter mennesker med corona.

Der er ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen konstateret coronasmitte på 147 nordjyske minkfarme. I alt er der konstateret coronasmitte på 158 danske minkfarme. Yderligere 20 farme er mistænkt for at være smittede.