LIGE NU:

Venstre vil have ny minister for mink-situationen

Jeg har ikke kunnet få et klart svar på, hvorfor det er en radius på 7,8 kilometer at alle mink skal slås ned. Sådan lyder det fra Inger Støjberg (V) i kritikken af fødevareminister Mogens Jensens håndtering af minkkrisen. En kritik, der har fået Venstre til at skrive til statsministeren, hvori de opfordrer til, at en anden minister med en mere central placering i regeringens beslutningsorgan tager over.

Den nuværende strategi med at aflive alle mink på farme med coronasmitte vil gøre det umuligt fremover at have minkproduktion i Danmark.

 
 

Det mener Venstre, som derfor nu har sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi har en desperat branche, og intet er sket. Minkbranchen står fuldstændig uforskyldt og må dreje nøglen om. Derfor bliver vi nødt til at få taget nogle initiativer,  som sikrer branchen i fremtiden, siger Venstres Inger Støjberg.

Hvilken minister, Venstre mener skal tage over for den nuværende på området, Mogens Jensen (S), vil hun lade være op til statsministeren.

Der er ifølge Venstre sket alt for lidt for minkbranchen, siden coronasmitten har spredt sig som steppebrande rundt om i landet. 

Det første tilfælde af smitte på en minkfarm blev konstateret 17. juni.  Den minkfarm lå i Hjørring Kommune. Siden er antallet af smittede bare steget og steget - i første omgang primært i de to nordjyske kommuner Hjørring og Frederikshavn, men siden også til andre jyske kommuner.

1. oktober blev det meldt ud af 41 minkfarme var ramt. 16. oktober var tallet steget til 101. Og nu er 128 minkfarme altså ramt af coronavirus. Regeringen har besluttet, at alle smittede minkfarme skal slås ned - ligesom farme i en radius af 7,8 kilometer fra smittede farme også skal slås ned. Der er ifølge Fødevarestyrelsen nu cirka 250 minkbesætninger, der skal aflives.

Jeg har ikke kunnet få et klart svar på, hvorfor det er en radius på 7,8 kilometer at alle mink skal slås ned. Sådan lyder det fra Inger Støjberg (V) i kritikken af fødevareminister Mogens Jensens håndtering af minkkrisen. En kritik, der har fået Venstre til at skrive til statsministeren, hvori de opfordrer til, at en anden minister med en mere central placering i regeringens beslutningsorgan tager over.

Og det er blandt andet den udvikling, Venstre ser kritisk på. 

Der er en række ting, vi gerne vil have drøftet. Dels skal vi sikre, at der skal være minkavl i fremtiden, for der er jo nogle partier, der benytter lejligheden nu til at ville af med minkavl i Danmark - og dels  skal vi have også  kigget på, er de regler, der er i dag blandt zonen på 7,8 kilometer og kompensationsordningen, siger Inger Støjberg.

Venstres bud er, at sætte branchen, eksperter og politikere sammen og kigge på hvad skal der til for, at man også kan drive minkavl i fremtiden.

Jeg har ikke kunnet få et klart svar på, hvorfor det er en radius på 7.8 kilometer at alle mink skal slås ned. Sådan lyder det fra Inger Støjberg (V) i kritikken af fødevareminister Mogens Jensens håndtering af minkkrisen. En kritik, der har fået Venstre til at skrive til statsministeren, hvori de opfordrer til, at en anden minister med en mere central placering i regeringens beslutningsorgan tager over.

Fødevareminister Mogens Jensen er ifølge Ritzau uforstående over for kritikken.

- Jamen det er jo Venstres valg at gøre det. Jeg kan kun sige, at vi har håndteret minksituationen så stærkt, som vi overhovedet har kunnet på baggrund af de anbefalinger, vi har fået fra sundhedsmyndighederne og fra veterinærmyndighederne, siger han til Ritzau.

Han peger desuden på den økonomiske kompensation, som de minkavlere, der har måtte slå besætninger ned, får.

- Og vi har i øvrigt haft en god dialog med erhvervet hele vejen igennem. Så hvad det er, Venstre vil have statsministeren til at gøre, det forstår jeg nok ikke helt. Men de er jo i deres gode ret til at skrive til statsministeren, siger han.

Der er i alt 1137 minkfarme i Danmark.

Se indslag om de nordjyske minkavlere, der er frustrerede over håndteringen af aflivningen af flere millioner mink:

Ifølge de nyeste tal er 103 nordjyske minkfarme nu smittet med coronavirus, og 32 er under mistanke for smitte. Og de nordjyske minkavlere bliver mere og mere frustrerede over Fødevarestyrelsens håndtering af aflivningen af de flere millioner syge - og raske - mink i Nordjylland.