Begravelse i corona-tid: - Forståelse men ikke ideelt i en sårbar situation

Begravelser og bisættelser er ikke omfattet af forbuddet mod at forsamles mere end 10 personer, men alligevel er afskeden med de nærmeste påvirket af corona-situationen.

Skal man tage afsked med sine kære under corona-krisen, så må man gerne forsamles mere end 10 personer. Det fortæller sognepræst i Hals og Hou, Christian Roar Pedersen.

Begravelser og bisættelser er nemlig ikke omfattet af regeringens forbud mod at forsamles mere end 10 personer. Alligevel er der dog en begrænsning: en person pr. fire kvadratmeter gulvareal i kirkens største rum. Samtidig skal deltagerne have mulighed for at holde to meters afstand.

- Det er en sikkerhed for os sognepræster, at der er taget stilling til det. Men personligt er jeg glad for, at der kan være mere end 10 med til begravelser og bisættelser. Vi var lidt nervøse i starten, når man sætter sig i de pårørende sted, men heldigvis er det muligt at have den nærmeste familie med i de fleste kirker, siger Christian Roar, sognepræst i Hals og Hou.

Vielser er udskudt

Han forklarer, at gæster i kirken i Hals og Hou derfor sidder på hver anden bænk, og samtidig sidder der kun få personer på den enkelte bænk.

Det er imidlertid kun bisættelser og begravelser, der er undtaget reglerne mod forsamlinger på flere end 10 personer. Ved eksempelvis dåb og vielser må maksimalt 10 personer inklusiv kirkens personale altså være til stede.

- Derfor er vores vielser også blevet udskudt. Vi havde nogle stykker i april måned. Men det er simpelthen en erkendelse af, at bisættelser er mere følsomme begivenheder, og derfor er de undtaget, forklarer Christian Roar Pedersen.

Mødes ikke med pårørende inden begravelse

De danske kirker har modtaget en række retningslinjer, de skal følge i forbindelse med begravelser og bisættelser.

Her lyder det blandt andet, at indgangsdøren til kirken skal stå åben for at sikre, at færrest muligt berører døren, hynder på bænke skal fjernes, hvis det er muligt, og der skal bruges salmeark i stedet for sangbøger. Desuden skal der være god tid mellem de kirkelige handlinger, så kirken kan rengøres. Og så er der kravet om to meters afstand til hinanden.

- Men folk er jo stadig begrænsede. Vi har tit begravelser, hvor der er over 100. Men de 50 sikrer os, at vi har plads til de nærmeste, siger Christian Roar Pedersen.

Han fortæller samtidig, at han ikke mødes med pårørende inden de kirkelige handlinger.

- Det foregår over telefon. Det fungerer efter omstændighederne, men det er ikke ideelt. Men folk har forståelse for situationen, selvom det er en sårbar situation. Men vi skal passe på, at vi som præster ikke bliver smittespredere, siger sognepræsten.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland