Foto: Ivan Johan Hansen

Corona-kuller: Nordjyderne forsøger at bevare den mentale sundhed

Eksperter siger, at det er vigtigt at foretage sig noget under corona-epidemien, og nordjyderne er tilsyneladende gode til at følge eksperternes råd.

Der kan være langt mellem lyspunkterne her under corona-epidemien. Men alligevel forsøger vi nordjyder at holde humøret højt med motion, Facetime-opkald, gå-ture og andre aktiviteter.

- Jeg har min båd, som jeg har brugt tid på at gøre klar de seneste måneder, så jeg kan komme på vandet til sommer, forklarer Henrik Hansen fra Nørresundby eksempelvis.

Og det er også det, der skal til. Sådan lyder fra eksperter. Ellers kan der nemlig opstå en form for "kuller", mens vi må holde os mest for os selv.

- Der er noget, som hedder hyttekuller. Det er en slags kontroltab af livssituationen, hvor man pludselig bliver indskrænket i en grad, hvor man ikke kan gøre det, man har lyst til og plejer. Det kan føre til reaktioner som trods, frustration og vrede - og så kan det føre til mere voldsomme reaktioner, hvor folk kan gå amok, fordi de ikke kan se, at det her er nødvendigt, siger Reinhard Stelter, der er professor i idræts- og coachingpsykologi ved Københavns Universitet, til TV2.dk.

Ifølge professoren er det vigtigt at give sig tid til at lave noget af det, man ikke plejer at gøre, så man undgår det såkaldte hyttekuller.

Læs også Sæsonen er slut: Aalborg Håndbold er danske mestre

Projekter, 10.000 skridt og et opkald til farmor

TV2 Nord talte tirsdag med nogle af de mange nordjyder, der har gang i forskellige projekter under corona-epidemien.

- Det fungerer for mig at have nogle projekter. Jeg er studerende, så jeg har haft nogle opgaver, der skulle afleveres. Og så har jeg haft nogle sy-projekter, plantet nogle blomster om og gået en masse ture, siger Anne Kristensen fra Aalborg.

Hun bakkes op af de to veninder Stina Azarlia og Pernille Haugstrup, der dagligt går ture sammen.

- Jeg ringer ofte til Pernille, når jeg har fri fra job. Vi har en aftale om at gå 10.000 skridt om dagen.

- Vi støtter hinanden i at bevare optimismen sammen. Og så forsøger vi at bruge de digitale muligheder, der er for at kommunikere via Facetime med andre.

- Og så er vi taknemmelige for, at vi fortsat har et arbejde, og at vi ikke er økonomisk udsatte. Det er der jo nogle, der er. Så vi fokuserer på de små ting, som har betydning, siger Stina Azarli.

I videoen herunder kan du høre, hvordan de mange nordjyder bevarer optimismen under corona-epidemien.

02:50 Luk video