Coronapas indføres: - Der er rigeligt med rejsefeber

Danmark vil indføre et digitalt corona-pas. Det vil sige, at der nu bliver udviklet en app, som indeholder oplysninger om, hvorvidt man er vaccineret mod coronavirus eller ej.

Onsdag morgen meddelte den fungerende finansminister Morten Bødskov (S), at der nu indføres et digitalt coronapas. I første omgang vil passet kun kunne bruges af de erhvervsrejsende, sagde ministeren på et doorstep.

Det glæder virksomheden Logimatic i Aalborg. I virksomheden rejser flere medarbejdere mange gange om året på forretningsrejse, og de aflyste rejser under corona har givet noget af et efterslæb i virksomheden.

- Det glæder mig meget, og jeg er sikker på, at det vil være en stor fordel for os i Danmark. Og så kan vi jo så håbe, at udlandet vil acceptere det danske coronapas, så det giver os en mulighed for at komme ud til udenlandske kunder, siger Troels Severinsen, der er direktør i Logimatic.

Troels Severinsen er direktør hos Logimatic, der sælger både software og automation til hele verden.
Troels Severinsen er direktør hos Logimatic, der sælger både software og automation til hele verden.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

En af medarbejderne er Hans Christian Jensen, der er salgsansvarlig. Han plejer at rejse optil 150 gange om året, når han sælger software og automation til hele verden.

- Der er rigeligt med rejsefeber. Det er sådan, at det ryster lidt i hænderne for at komme afsted igen. Det skal jeg ærligt indrømme, siger han.

Har corona-krisen ikke bare vist, at vi skal gøre det online? 

- Jo, du kan også godt gøre mange ting online, men den personlige kontakt er stadig et vigtigt issue.

Coronapasset har længe været efterspurgt – særligt i erhvervslivet. Planen er, at man på en app skal kunne fremvise, at man er vaccineret, og derfor få lov til at rejse. Håbet er, at den endelige version af appen er klar om tre til fire måneder.

- Det her skal man se som et instrument. Man skal se det som pas nummer to, om man vil. Og det er klart, at teknologien har her mange muligheder, men det er også klart, at det skal gå hånd i hånd med, at smitten skal holdes nede, siger Morten Bødskov (S).

Også i Aalborg lufthavn bliver der taget godt imod den nye digitale løsning. I 2020 havde lufthavnen 65 procent færre passagerer end året før, og derfor er der hårdt brug for aktivitet. Men selvom erhvervsrejser hjælper lidt, så har lufthavnen et større håb for det nye coronapas.

- Det kommer til at betyde en del for os, fordi der lige nu sker så lidt. Men det, vi håber på, er, at passet bliver udbredt, så det også gælder almindelige rejser. Vi håber jo, at det bliver udbredt til alle de destinationer, som vi selvfølgelig servicerer. Altså at det bliver hele Europa, men også oversøisk på sigt, siger Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Aalborg Lufthavn.

Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Aalborg Lufthavn, håber på, at et coronapas kan give mere aktivitet.
Rikke Mølgaard, der er salgs- og marketingdirektør i Aalborg Lufthavn, håber på, at et coronapas kan give mere aktivitet.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Et godt redskab i værktøjskassen

Også kulturlivet håber på, at brugen af corona-passet bliver udbredt. For eksempel så det også kan bruges på caféer, i teatre og på festivaler.

- Vi tror på, at det her også kan være et redskab, der kan gøre, at vi kan lave en endnu mere sikker festival til sommer. Men med et stort set udrullet vaccineprogram og nu også et coronapas, så begynder det at se optimistisk ud, siger Peter Møller Madsen, der er festivalleder på Nibe Festival.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår og hvordan coronapasset rent praktisk skal bruges. Derfor er det heller ikke sikkert, at det en dag kan blive et adgangskrav til for eksempel en festival. Men bliver det tilfældet, så er det sådan, det er - også på Nibe Festival.

Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival, håber, at coronapasset udbredes, så det også kan gælde på eksempelvis festivaler.
Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival, håber, at coronapasset udbredes, så det også kan gælde på eksempelvis festivaler.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Bliver det ikke lidt et skråplan, hvis I på en festival skal stå og vælge, hvem der må komme ind, og hvem der ikke må? 

- Det er ærgerligt, hvis man kommer i den situation. Men lad os nu se. Jeg håber og tror på, at flest muligt er inkluderet, når vi åbner festivalen forhåbentlig til sommer, siger Peter Møller Madsen.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland