LIGE NU:

Coronavirus får flere byråd til at aflyse møder

Møder i kommunalbestyrelserne skal afholdes på trods af myndighedernes anbefalinger om at undgå forsamlinger. Alligevel bliver flere byrådsmøder aflyst.

Mens arrangementer, møder og private selskaber aflyses på stribe som følge af regeringens tiltag for at mindske smitten med coronavirus, skal kommunalbestyrelserne fortsat afholde møder.

Det slog Social- og Indenrigsministeriet mandag fast i et brev til Kommunernes Landsforening. 

quote Kommunalpolitikerne har en vigtig rolle og ansvar. Derfor skal møderne afvikles.

Astrid Krag, social- og indenrigsminister

I brevet står der blandt andet, at de særlige forhold vedrørende coronavirus ikke er grund nok til at aflyse møder i kommunalbestyrelserne.

- Vi står i en alvorlig situation, hvor der i kommunerne skal træffes vigtige beslutninger om plejen af vores svækkede ældre, mennesker med handicap, nødpasning af børn og meget mere. Kommunalpolitikerne har en vigtig rolle og ansvar. Derfor skal møderne afvikles, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Det er muligt at afholde møderne elektronisk og transmittere dem offentligt, hvis hele kommunalbestyrelsen er enige om det.

Kun hvis hele alle medlemmerne i de enkelte kommunalbestyrelser er enige om at aflyse et møde, kan det lade sig gøre.

I de nordjyske kommuner håndterer man byrådsmøderne på forskellig vis. Få overblikket her.

Frederikshavn Kommune aflyser

Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune
Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

I Frederikshavn Kommune har man valgt at aflyse et byrådsmøde 25. marts. Det oplyser borgmester Birgit S. Hansen fra Socialdemokratiet, som har kontaktet samtlige byrådsmedlemmer, der alle har sagt ja til at aflyse.

Fagudvalgsmøder og Økonomiudvalgsmøder vil blive afholdt over Skype.

Borgmesteren regner med, at der vil blive afholdt byrådsmøde i april i et stort kælderrum, hvor man har mulighed for at holde afstand til hinanden. Ved mødet vil der være adgang for offentligheden.

Jammerbugt Kommune fastholder

Mogens Christen Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune
Mogens Christen Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune

I Jammerbugt Kommune fastholder man mødedatoen. Det planlagte byrådsmøde torsdag den 26. marts er dog flyttet til Brovst Multihus for at sikre, at der er ordentlig afstand mellem byrådsmedlemmerne.

Der er således også god plads til eventuelle tilhørere – såfremt at forsamlingen ikke overstiger 100 personer.

Ingen af byrådsmedlemmerne har ifølge borgmesteren ytret bekymring over at skulle deltage i byrådsmødet.

- Vi følger Sundhedsstyrelsen og regeringens beslutninger til punkt og prikke, og det agter vi også at gøre i den her sag i Jammerbugt Kommune, siger Mogens Christian Gade fra Venstre, der er borgmester i Jammerbugt Kommune.

Aalborg Kommune aflyser

Thomas Kastrup-Larsen borgmester i Aalborg Kommune
Thomas Kastrup-Larsen borgmester i Aalborg Kommune
Foto: Henning Bagger (Ritzau/Scanpix)

I Aalborg Kommune aflyser man alle møder i de foreløbigt 14 dage, hvor Danmark lukker delvist ned. Det oplyser borgmester Thomas Kastrup-Larsen fra Socialdemokratiet, som har kontaktet gruppeformændende, der har nikket ja til beslutningen om at aflyse.

- Er der behov for at tage stilling til noget, så tager vi det på mail, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Der skulle have været byrådsmøde i Aalborg Kommune 23. marts.

- Der er kommet en meget klar melding om at undgå større forsamlinger. Vi har truffet beslutningen i enighed, og så må vi se på det igen om 14 dage, siger borgmesteren.

Læsø Kommune afventer

Karsten Nielsen, borgmester i Læsø Kommune
Karsten Nielsen, borgmester i Læsø Kommune
Foto: Hans-Christian Lauritzen

På Læsø har byrådet endnu ikke drøftet, om man vil fastholde eller aflyse det byrådsmøde, der efter planen skal foregå mandag 30. marts. Det oplyser borgmester Karsten Nielsen fra Dansk Folkeparti.

- Vi tygger stadig på situationen. Er der ikke nogen vigtige punkter på dagsordenen til byrådsmødet, så kan vi godt finde på at udskyde det, siger borgmesteren.

Økonomiudvalgets tre medlemmer skal mødes 23. marts, og her vil de tage stilling til spørgsmålet. Borgmesteren understreger, at der ved Økonomiudvalgsmødet vil være god afstand mellem medlemmerne.

Han fortæller desuden, at man kigger på en streaming-løsning, hvor offentligheden kan se med direkte, hvis mødet bliver aflyst.

Rebild Kommune fastholder

Leon Sebbelin, borgmester i Rebild Kommune
Leon Sebbelin, borgmester i Rebild Kommune
Foto: Bruno Stagsted

Rebild Kommune har byrådsmøde 25. marts, og det møde bliver gennemført. Det slår borgmester Leon Sebbelin fra Radikale Venstre fast.

Man tager dog sine forholdsregler på mødet. Der skal være god afstand mellem folk i lokalet, og tilhørere må følge med fra et tilstødende lokale.

- Jeg synes, det er vigtigt, at der stadig er noget i samfundet, der fungerer. Vi har hele tiden sager, som er vigtige for tredjemand, borger, erhverv eller andet. Netop af hensyn til tredjemanden synes jeg, at den udmelding fra ministeriet er fornuftig, siger Leon Sebbelin.

Der er indtil videre ikke kommet afbud til byrådsmødet.

Vesthimmerlands Kommune aflyser

Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune
Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune
Foto: Anders Ekström

I Vesthimmerlands Kommune skulle man have afholdt byrådsmøde 26. marts. Mødet er nu flyttet til april.

Det fortæller Per Bach Laursen fra Venstre, der er borgmester i kommunen. Han har fået tilsagn fra samtlige byrådsmedlemmer om, at en flytning af mødet er OK.

- Vi kigger på to løsninger til mødet i april. Enten kan vi reducere byrådet, så den politiske ligevægt stadig er til stede - ellers kanvi sikre afstand mellem byrådsmedlemmerne i salen, siger Per Bach Laursen.

Brønderslev Kommune aflyser

Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune
Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune
Foto: Mette Kristensen

Alle udvalgsmøder og byrådsmøder i Brønderslev Kommune er udskudt frem til 29. marts. Efter planen vil der blive afholdt Økonomiudvalgsmøde den 31. marts og så byrådsmøde 1. april.

Hvis de nuværende anbefalinger fra sundhedsmyndighederne bliver forlænget, vil borgmesteren på ny tage stilling til, om møderne også skal genudskydes. Selv hvis de skulle afholde byrådsmøde, ville de i Brønderslev være nødt til at finde et andet sted, da de ifølge borgmesteren vil sidde alt for tæt i byrådssalen.

- Jeg må indrømme, at da jeg så statsministeren sige, nu lukker vi Danmark ned i 14 dage, tænkte jeg, at så gør vi også det. Vi har lukket meget andet ned, der kan være langt mere alvorligt; vores jobcentre er lukkede, så ledige går rundt og hverken kan gøre til eller fra. Samtidig er der folk, der risikerer at blive alvorligt syge, så vi skal lige sætte tingene lidt i perspektiv, siger Mikael Klitgaard fra Venstre, der er borgmester i Brønderslev Kommune.

Thisted Kommune fastholder

Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune
Ulla Vestergaard, borgmester i Thisted Kommune
Foto: Stefan Kjærgaard

I Thisted Kommune fastholder man at afholde byrådsmøde den 31. marts og udvalgsmøder frem til.

Borgmester Ulla Vestergaard fra Socialdemokratiet havde egentlig tænkt sig at udskyde byrådsmødet, men fik en kontramelding fra Indenrigsministeriet før weekenden, hvorfor de fastholder afholdelse.

Ved udvalgsmøderne har de indtil nu været meget opmærksomme på, at deltagerne sidder med god afstand, der bliver luftet godt ud, og der er ikke forplejning ved møderne.

- Jeg synes, det er pudsigt, hvorfor man fra den ene side anbefaler, at man passer så meget på som muligt, kontra når vi snakker det politiske system, så skal de afholdes, siger Ulla Vestergaard.

Morsø Kommune afventer

Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester, Morsø Kommune. 
Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester, Morsø Kommune. 
Foto: Arkiv

Morsø Kommune har efter planen byrådsmøde den 31. marts. De 21 folkevalgte politikere og forvaltningsdirektionerne har det i kalenderen, og borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) har fået flere henvendelser fra byrådskollegaer, om det stadig står til afvikling, hvilket han indtil videre har bekræftet. 
- Med de udviklinger, vi ser fra time til time, dag til dag, afventer jeg situationen. Jeg tror, vi kommer til at tage en rundringning, når vi kommer tættere på, men lad os nu se. Jeg er i første omgang nødt til at forholde mig til det, det kommer fra ministeriet, siger Hans Ejner Bertelsen

Hjørring Kommune fastholder

Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune
Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune
Foto: Thomas Gaardsmand

I Hjørring Kommune havde man egentlig aflyst et byrådsmøde 25. marts som fysisk møde. Men efter beskeden fra Indenrigsministeriet har man alligevel valgt at fastholde mødet.

Det fik byrådsmedlem Claus Mørbak Højrup fra Venstre til at råbe op.

- Jeg har aldrig troet, at jeg bevidst skulle boykotte et politisk møde, men jeg kan sige med det samme: Jeg deltager ikke i et fysisk møde, skriver han i et debatindlæg i Flaskeposten.nu.

TV2 Nord har også rettet henvendelse til Mariagerfjord Kommune, og artiklen vil blive opdateret, når borgmesteren vender tilbage.