Tv-værten Karen-Helene Hjorth skal de næste 14 dage være i hjemmekarantæne. Så hun går blandt andet glip af en tur til Nordjylland her i weekenden, hvor hendes forældre fejrer 70-års fødselsdag på Rønbjerg Feriecenter. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

Coronavirus: Tv-vært i karantæne – kan kun se sin datter på nettet

Karen-Helene Hjorth må ikke gå uden for en dør de næste 14 dage, efter hun var på job med coronasmittet kollega.

Det er en tydelig berørt Karen-Helene Hjorth, som med gråd i stemmen fortæller, at hun netop har talt med sin syvårige datter over Facetime og fortalt hende, at de ikke må være sammen de næste 14-dage.

- Det er det værste, at jeg ikke kan være sammen med hende. Men vi har aftalt af bruge Facetime flere gange dagligt, så vi på den måde kan snakke sammen, siger Karen-Helene Hjorth.

Tv-værten Karen-Helene Hjorth er en af de 16 medarbejdere på TV 2, som skal være i hjemmekarantæne i 14 dage, fordi en af deres kollegaer er blevet smittet med coronavirus.

Opvokset i Frederikshavn

Karen-Helene Hjorth, der er opvokset i Frederikshavn og gået på Frederikshavn Privatskole og er student fra Frederikshavn Gymnasium og HF, var i går på arbejde på TV 2 på Teglholmen i København med kollegaen Jakob Tage Ramlyng som på det tidspunkt ikke var klar over, at han var smittet med coronavirus efter en skiferie i det nordlige Italien. Den besked fik han først sent i nat.

- Onsdag var en dag som alle andre. Jeg sad overfor Jakob i cirka fire timer, da han tog hjem med influenzasymptomer, siger Karen-Helene Hjorth i telefonen fra sin lejlighed i København, hvor hun skal være isoleret de næste 14 dage.

Jeg skulle have været til mine forældres fælles 70-års fødselsdag her i weekenden. Festen bliver holdt på Rønbjerg Feriecenter, men der kommer jeg jo ikke med.

Karen-Helene Hjorth, tv-vært, TV 2 News

Hun fortæller, at det føles fuldstændig uvirkeligt, at hun nu pludselig har fået besked på, at hun skal være isoleret de næste to uger.

- Jeg skulle have været til mine forældres fælles 70-års fødselsdag her i weekenden. Festen bliver holdt på Rønbjerg Feriecenter, men der kommer jeg jo ikke med, siger Karen-Helene Hjorth.

Hendes forældre bor mellem Vadum og Vestbjerg, og hun har en bror, der sammen med sin familie bor i Nørresundby, så hun er tit på besøg i Nordjylland.

Veninde stiller mad ved døren

Karen-Helene Hjorth skal dagligt være i kontakt med sundhedsmyndighederne, og hun skal være yderst opmærksom på, hvordan hun har det de næste 14 dage. Først om nogle dage kan det blive klarlagt, om hun rent faktisk er smittet med corornavirus.

Dagligdagen er pludselig vendt op og ned for den 43-årige tv-vært.

- Jeg kan jo ikke komme ud og handle ind, så jeg har aftalt med en veninde, at hun stiller en pose med mad uden for min dør. Og så må jeg handle ind på nettet og få varerne leveret, siger Karen-Helene Hjorth, som dog må gå ud på sin tagterrasse.

- Det er altså helt uvirkeligt, gentager Karen-Helene Hjorth, som netop onsdag på tv interviewede en tv-reporter, som fra Tenerife kunne fortælle om en dansk familie, som var isoleret i karantæne på et hotelværelse på grund af frygten for coronavirus.

- Og i dag er det så mig, der er i den situation, siger Karen-Helene Hjorth.

Det skal du gøre og ikke gøre - bliv klogere på coronavirus

Hvad er coronavirus?

Coronavirusser er en stor familie af virusser. Hos mennesker kan de forårsage forskellige former for luftvejsinfektioner – alt fra almindelig forkølelse til de mere alvorlige infektioner som MERS og SARS. Den nyeste coronavirus, som har sit epicenter i den kinesiske Hubei-provins, forårsager sygdommen Covid-19.

Virussen smitter fra person til person. En smittet kan give virussen videre ved eksempelvis at hoste eller nyse i nærheden af andre.

 

Hvad er covid-19?

Covid-19 er den luftvejsinfektion, der forårsages af den nyeste coronavirus. Både den nyeste coronavirus og covid-19 var ukendte inden udbruddet i millionbyen Wuhan i Kinas Hubei-provins.

 

Hvor farlig er covid-19?

Indtil videre har flere end 80.000 mennesker fået konstateret covid-19 ifølge det amerikanske universitet Johns Hopkins. Næsten 30.000 af dem er erklæret raske, mens omkring 2700 er døde som følge af sygdommen. Det svarer til omkring 3,4 procent af de syge.

Dødeligheden for influenza ligger på cirka én procent, mens den for covid-19's søstersygdomme MERS og SARS ligger på henholdsvis 35 og 11 procent.

Folk med et svagt helbred og ældre mennesker ser ud til at blive ramt hårdere af covid-19 ifølge WHO, der dog ikke konkluderer noget entydigt endnu.

 

Hvorfor kan man dø af covid-19?

Covid-19 ser ud til at være farligere end en almindelig forkølelsesvirus, fordi den angriber de nedre luftveje. En forkølelse sætter sig normalt kun i hoved og hals, mens covid-19 angriber lungerne. I svære tilfælde kan man få lungebetændelse, vand i lungerne, nyresvigt og dø af sygdommen.

 

Hvad er symptomerne på covid-19?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tager det mellem en og 12,5 dag, fra man bliver udsat for smitte, til man bliver syg. De første symptomer er feber, en følelse af udmattelse og tør hoste.

Nogle patienter har også haft muskelsmerter og åndedrætsbesvær, mens der i sjældne tilfælde er rapporteret om hovedpine, svimmelhed, mavepine, diarré, kvalme og opkast. Det fremgår af et kinesisk studie fra 7. februar, der er offentliggjort i lægetidsskriftet Journal of American Medical Association.

 

Hvad skal man gøre, hvis man har symptomer?

Føler du, at du har symptomer på smitte efter at have været i et område eller et land, hvor virussen er, så bliv hjemme og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til enten læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.

 

Hvad sker der, når folk bliver raske?

Den nye coronavirus minder meget om den influenzavirus, som vi kender herhjemme. Derfor er mønsteret for, hvad der sker, fra man bliver syg, til man bliver rask, også det samme. Det fortæller Jens Lundgren, professor i Infektionsmedicin ved Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet til TV 2.

 

- Hvis man bliver smittet med den nye coronavirus, danner man antistoffer i kroppen, ligesom man ville gøre ved en almindelig influenza. De antistoffer gør, at man ikke kan blive smittet igen med virussen. Når man er blevet rask, kan man leve sit liv som før – ligesom ved influenza.

 

Når man er rask, smitter man ikke længere.

 

Hvordan er Danmark forberedt på et virusudbrud?

Hvis uheldet er ude, er flere kaserner og flyvestationer gjort klar til at modtage og isolere eventuelt smittede. Derudover er seks hospitaler i stand til at tage imod patienter, der mistænkes for at være smittet med coronavirus.

 

Hvor stor er risikoen for et virusudbrud i Danmark?

På baggrund af den seneste udvikling i Italien og andre lande har Sundhedsstyrelsen ændret sin risikovurdering for, om vi i Danmark kommer til at se tilfælde af covid-19.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm forventer, at vi kan komme til at se tilfælde af coronasmitte i Danmark.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at der dog kun er lav risiko for udbredt smitte i Danmark. Styrelsen skriver samtidig, at risikoen for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret, også er lav.

 

Findes der en vaccine eller behandling mod covid-19?

Ikke endnu. Mulige vacciner og medicinbehandlinger er dog under udvikling og bliver i øjeblikket testet på medicinske klinikker, oplyser WHO.

 

Hvad skal man gøre, hvis man rejser et sted, hvor der er coronavirus?

Sundhedsstyrelsen anbefaler tre tiltag, hvis man er ude at rejse:

  • Vask hænderne - brug gerne hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
  • Undgå kontakt med personer, der viser tegn på forkølelse og luftvejsinfektion.
  • Host eller nys i et engangslommetørklæde - alternativt i albuebøjningen

Hold derudover gerne øje med Udenrigsministeriets rejsevejledning.

 

Hvad skal man gøre, hvis man kommer hjem fra et sted, hvor der har været covid-19?

De fleste rejsende, der har opholdt sig i områder med coronavirus, har meget lille risiko for at have været udsat for smitte, oplyser Sundhedsstyrelsen. Hvis man bliver syg, kan det skyldes meget andet end covid-19.

 

Har man været i områder med smitte, skal man være opmærksom på, om man udvikler tegn på sygdom i luftvejene med feber, hoste eller åndenød inden for 14 dage efter hjemkomst.

Sker dette så bliv hjemme og ring til lægen, vagtlægen eller Akuttelefonen. Her bør man oplyse, at man har været i område med smitte. Det er vigtigt, at man ringer, inden man tager afsted til læge eller sygehus, så sundhedspersonalet kan tage de nødvendige forholdsregler.

 

Kan man blive smittet, hvis man køber ting over internettet?

Risikoen for at blive smittet af pakker, der kommer fra områder med coronaudbrud, er lav. Det skyldes ifølge WHO, at risikoen for, at en smittet person overfører virussen til en pakke, er lav. Og at risikoen, for at virussen overføres fra en pakke til en person, ligeså er lav.