LIGE NU:

Danmarks grænser lukker om få timer: Havnedirektør kalder det uvirkeligt

Mikkel Seeforf Sørensen, havnedirektør i Frederikshavn Havn, respekterer beslutnikngen om at lukke grænserne ned, men kalder det samtidig en uvirkelig situation.

Klokken er, mens denne artikel skrives, 08:48 og der er således kun godt tre timer til, at Danmarks grænser mod Tyskland, Norge og Sverige lukkes ned for alle udlændinge, der ikke har "et anerkendelsesværdigt formål" med deres besøg i Danmark.

Det var statsminister Mette Frederiksen, der på et pressemøde fredag aften klokken 19 meddelte, at Danmark nu tager dette voldsomme skridt i forsøget på at bremse coronaepdemien som ellers truer med at sætte det danske sundhedssystem under så voldsomt pres, at det bryder sammen.

I Nordjylland har Danmark grænser mod Norge og Sverige i Hirtshals og Frederikshavn og på havnen i netop Frederikshavn var reaktionen på det nyeste tiltag i kampen mod coronavirus tydelig:

- Det er uvirkeligt. Der er ingen, der har prøvet det her før og derfor har vi ingen erfaringer at trække på i den her sag, udtalte havnedirektør Mikkel Seedorf Sørensen sent fredag aften til TV2 Nord.

- Vi må få det bedste ud af det og så kommer økonomien i anden række både lokalt og nationalt. Det må man kigge på efterfølgende, lyder det videre fra direktøren.

 
 

Respekterer beslutningen

Mikkel Seedorf Sørensen siger til TV2 Nord, at det "helt sikkert" får økonomiske konsekvenser, at Danmarks grænser nu lukkes ned - og at den trafikmængde, der normalt er i Frederikshavn Havn dermed reduceres markant. Stena Line har nemlig indstillet al færgetrafik fra mellem Danmark og Sverige og Norge. Den sidste færge fra Sverige afgik klokken 8.45 med kurs mod Oslo. Danskere i Sverige og Norge har dog mulighed for at bruge Stena Lines svenske færgeruter til at komme hjem - her sejler rederiet videre frem til tikrsdag i næste uge. Man kan holde sig opdateret på Stena Lines hjemmeside.

Ikke desto mindre understreger direktøren flere gange, at han respekterer myndghedernes beslutning om at lukke Danmark endnu mere ned så muligheden for at coronavirus kommer ind over grænserne, mindskes:

- De har ment, det var nødvendigt og så er det selvfølgelig nødvendigt. Det har jeg ikke andre kommentarer til, end at vi respekterer det der bliver sagt, siger Mikkel Seedorf Sørensen.

Video: Færgen mod Oslo afsejler fra Frederikshavn lørdag morgen klokken 8:45

 

 

Lukket til 13. april

Statsministeren fortalte på pressemødet i statsministeriet fredag aften sammen med justistsministeren og udenrigsministeren, at Danmarks grænser indtil videre er lukket til 13. april og at grænsekontrollen, der skal sørge for at kun danskere, gods og udlændinge med et anerkendelsesværdigt formål kommer ind i landet, er på plads indenfor et par dage. Her vil man primært fokusere på trafik fra Sverige og Tyskland og i mindre grad på trafik fra Norge.