Derfor er corona sejlivet: Hver syvende får ingen symptomer

Du kan sagtens være smittet med covid-19 uden at opdage det. Og det bekymrer eksperter. Blandt andre overlæge Henrik Nielsen fra Aalborg Universitetshospital, som mener, at det kan gøre det umuligt reelt at inddæmme coronavirus.

En stor international analyse offentliggjort i Journal of Medical Virology viser, at hver syvende, der bliver smittet med coronavirus, aldrig får symptomer. Det skriver Politiken.

Analysen har samlet 41 studier med over 50.000 patienter, der undersøger, hvor mange smittede der aldrig får symptomer.

Og det er dårligt nyt for chancen for helt at bekæmpe pandemien. Det mener flere eksperter, her iblandt Henrik Nielsen, der er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- Man kan godt have en virus i svælget uden at have symptomerne og på den måde muligvis være med til at bringe smitten videre, siger Henrik Nielsen til TV2 Nord.

Smitten kan nemmere sprede sig

På den måde skiller coronavirus sig ud fra andre virus som SARS og MERS, for der følte patienterne symptomerne og fik sygdommen, inden de smittede videre til andre, forklarer Henrik Nielsen.

quote Fagfolk kan godt være bekymrede for, om det reelt er muligt helt at inddæmme coronavirussen. Og det er det nok ikke, så der er hele tiden en indsats.

Henrik Nielsen, professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital

- Men den nye coronavirus i år er lidt mere smart og evner at være i svælget på os, uden at vi mærker det, og det bidrager til, at den kan sprede sig meget nemmere rundt om i verden, som vi ser i dag. Og det betyder, at det er sværere at bekæmpe pandemien, når man ikke kan mærke, at man har virus i svælget, siger Henrik Nielsen. Og tilføjer:

- Fagfolk kan godt være bekymrede for, om det reelt er muligt helt at inddæmme coronavirussen. Og det er det nok ikke, så det er hele tiden en indsats, siger Henrik Nielsen.

Ikke bange, men påpasselige

Vinkingecenter Fyrkat i Hobro er en af de nordjyske turistattraktioner, der hver somme har mange besøgende. En af dem er Ketty Larsen fra Skørping, der denne sommer har valgt ikke at komme de samme steder, som hun plejer for at undgå muligheden for smitte.

- Vi plejer at være meget i Fårup Sommerland, men det har vi ikke brugt i år, for vi bryder os ikke om at stå i kø. vi har fravalgt Legoland og sådan nogle steder i år og i stedet valgt steder, hvor man kunne komme ud, siger Ketty Larsen.

Derfor er Ketty Larsen taget til Vikingecenteret denne sommer for at komme ud i den friske luft, mens hun stadig får oplevet noget andet, end hun kan hjemme i Skørping.

- Det (corona red.) er ikke noget vi er bange for, men vi tager stadig vores forholdsregler og holder afstand, og minimere risikoen for smitte, siger Ketty Larsen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ketty Larsen er taget til Vikingecenter Fyrkat i stedet for Fårup Sommerland i år på grund af corona.

Alle testes - symptomer eller ej

I Danmark har man taget konsekvensen af disse forhold, og i forbindelse med smitteopsporingen, hvor folk har været i kontakt med en coronasmittet, bliver alle testet, hvad enten de udviser symptomer eller ej. Og hvis man er testet positiv – uden at udvise symptomer - skal man være isoleret i syv dage.

Henrik Nielsen fortæller, at vi skal holde fast i de tre ting, vi selv kan gøre: hvis man har sygdomstegn, skal man blive hjemme, holde god afstand, når vi er ude blandt folk, og så er håndhygiejne en god måde at forebygge smittespredning.


Seneste nyt

fra Nordjylland