Flere partier er enige i, at bøderne skal hæves
Efter politiet igen har måttet lukke såkaldte piratfester, varsler politikerne, at det skal koste mere i bøde end i dag at overtræde forsamlingsforbuddet. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix
Efter politiet igen har måttet lukke såkaldte piratfester, varsler politikerne, at det skal koste mere i bøde end i dag at overtræde forsamlingsforbuddet.
Der er allerede et bødeniveau, som burde virke præventivt, det kan vi bare konstatere, at det gør det bestemt ikke, og så er der jo kun en ting at gøre, og det er, at bødeniveauet kommer op, så det får en præventiv virkning.
Sådan lyder det fra Venstre retsordfører, nordjyske Preben Bang Henriksen.
Han er i lighed med en række andre partier i Folketinget nervøs for, at unge, der trodser forsamlingsforbuddet og fester flere hundrede samlet, spreder smittekæder til sårbare borgere. Fester, som især i Københavns-området gentagne gange er blevet afsløret og afsluttet af politiet.
- Det er dybt beskæmmende med de her fester. Vi lever i coronatid, og det er liv og død for mange mennesker, og vi er nødt til at overholde de regler, der bliver fastsat, siger Preben Bang Henriksen (V).
Står det til regeringen, bør bødeniveauet for at bryde forsamlingsforbuddet hæves. Det skal dæmme op for blandt andet piratfester med flere hundrede festglade unge, sådan som det var tilfældet i Københavns Sydhavn natten til søndag.
Justitsminister Nick Hækkerup er nemlig ærgerlig over, at nogle unge mennesker "stiller sig udover fællesskabets regler", og det skal der rettes op på:
- Vi bliver nødt til at blive endnu bedre til at gribe ind og straffe med højere bøder, når der er nogle, der stiller sig udenfor, siger justitsministeren til TV 2.
Hårdere bøder er derfor nødvendigt, mener ministeren, og så håber han, at politiets tilstedeværelse vil virke præventivt.
Det er som udgangspunkt forbudt at deltage i arrangementer - både indendørs og udendørs - hvor der er mere end 50 personer samlet.
Bøden for at overtræde det midlertidige forbud er fastsat til 2500 kroner i førstegangstilfælde, hvis du er deltager til en fest, mens en arrangør får en bøde på 10.000 kroner.
Hvor højt bødeniveauet skal hæves, vil Preben Bang Henriksen ikke lægge sig fast på, men fastslår, det skal være til et niveau, hvor man har respekt for det, så man ikke fristes til at holde ulovlige fester i fremtiden.
- Jeg hører til den type folk, der mener, at bøder har en vis præventiv effekt, det kan man eksempelvis se på landevejene, og jeg er sikker på, hvis bøden kommer op i en anden størrelse, så er der nogle, der får respekt for det, og det er der åbenbart en hel del, der desværre ikke har i dag, siger Preben Bang Henriksen.
Også SF og Enhedslisten er klar til at kigge på bødeniveauet, siger partierne til TV 2.
- Bøden for at deltage i sådan nogle fester er ikke ret høj, og jeg tror, at det vil virke, hvis man hæver bøden, siger retsordfører i Enhedslisten, Rosa Lund, der understreger, at oplysning om smittespredning og faren ved virussen også skal være en del af det præventive arbejde.
Konservative og Dansk Folkeparti oplyser til TV 2, at man er klar til at se på området, og at man er ”villig til at strække sig langt”. Blandt andet ved at give øgede beføjelser til politiet, så de kan opspore festerne.