LIGE NU:

Forskellige udmeldinger fra ministerier giver telefonstorm: Skal jeg møde på arbejde eller ej?

Både på erhvervskontorerne og hos fagforeningerne i de nordjyske kommuner gløder telefonen. Virksomheder og ansatte er nemlig i tvivl om, hvordan regeringens restriktioner skal forstås, og det er der en god grund til. Sundheds- og Ældreministeriet melder nemlig anderledes ud end Erhvervsministeriet.

Forvirringen om restriktionerne i syv nordjyske kommuner har siden lørdag givet telefonstorm hos Niels Bay Christensen i Erhvervshus Nord i Frederikshavn.

- Der er ikke entydigt svar på det, så derfor bliver det ligesom ud fra det, som vi tolker ud fra de tekster og den vejledning, som vi får. Der er jeg et erhvervskontor, og det betyder, at jeg varetager erhvervets interesser. Nemlig at holde det økonomiske hjul i gang, siger erhvervsdirektør Niels Bay Christensen fra Erhvervshus Nord i Frederikshavn.

Myndighedernes anbefalingerne vedrørende virksomhedernes hjemsendelser af medarbejdere er forskellige. Fra Sundheds- og Ældreministeriet lyder det, at såvel offentlige som private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

Samme budskab kom statsministeren med torsdag aften på det pressemøde, som lukkede syv nordjyske kommuner ned.

- Offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, som ikke varetager kritiske funktioner, og det er hvad enten man arbejder eller bor i de berørte kommuner, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Erhvervsministeriet går imod statsministerens udmelding

Men på Erhvervsministeriets hjemmeside lyder anbefalingen, at offentlige og private arbejdspladser opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der kan varetage deres funktion hjemmefra. Der er altså ikke nævnt noget om kritiske funktioner.

- I forhold til at holde hjulene i gang indenfor kommunegrænsen, der melder vi ud og siger, at virksomhederne skal fortsætte aktiviteten, siger Niels Bay Christensen fra Erhvervshus Nord i Frederikshavn.

Myndighedernes forskellige udmeldinger skaber ikke bare forvirring og mange spørgsmål fra virksomhederne. Også hos fagforeningen 3F bliver man bestormet af medlemmer, som er i tvivl om, hvordan restriktionerne skal forstås.

- Folk er frustreret over, at mandatet til at vurdere det samfundskritiske udelukkende ligger hos arbejdsgiverne. Det er meget frustrerende i øjeblikket, siger formand for 3F i Frederikshavn, Finn Jenne.

3F-formand i Frederikshavn, Finn Jenne, får mange henvendelser fra medlemmer, som er frustrerede over forskellige udmeldinger om retningslinjerne.
3F-formand i Frederikshavn, Finn Jenne, får mange henvendelser fra medlemmer, som er frustrerede over forskellige udmeldinger om retningslinjerne.
Foto: Simon Mølgaard

De restriktioner, som regeringen meldte ud på pressemødet torsdag aften, er anbefalinger og kun anbefalinger. Beslutningen ligger hos arbejdsgiverne, og derfor kan ansatte i sidste ende risikere en fyring, hvis de følger restriktionerne, som går imod virksomhedens beslutning.

- Det eneste, vi kan sige, er, at de er nødt til at møde op på arbejde. Hvis deres arbejdsgiver siger, at de skal møde på arbejde, så skal de møde. Møder de ikke på arbejde, så risikerer de en bortvisning, og det er jo katastrofalt, når man lever op til de anbefalinger, som er i samfundet, siger formand for 3F i Frederikshavn, Finn Jenne.

Ministerie retter forkert udmelding

TV2 Nord har mandag forgæves forsøgt at få de to ministerier til at stille op til interview om sagen.

Erhvervsministeriet skriver i et kort svar, at det er deres udmelding, som gælder. Det betyder, at alle ansatte som kan arbejde hjemmefra opfordres til det, og det er altså ikke kun folk i kritiske funktioner, der skal møde på arbejde, som Sundheds- og Ældreministeriet skriver, og som statsministeren sagde torsdag aften.

Sundheds- og Ældreministeriet har mandag eftermiddag ændret retningslinjer, så de stemmer overens med Erhvervsministeriets udmelding.