Fotohandler om hjælpepakke: - Det er meget uoverskueligt

Flere nordjyske erhvervsdrivende må tage deres revisorer med på råd for at kunne udnytte regeringens nye økonomiske håndsrækning, da reglerne er alt for indviklede, mener de.

Regeringens hjælpepakke til de kriseramte virksomheder falder på et tørt sted.

72 procent af de nordjyske virksomheder mister netop nu omsætning – og dét kan regeringens økonomiske redningskrans, som blev søsat 19. marts, være med til at mindske.

Men altså kun, hvis den bliver udnyttet rigtigt. Og netop dét kan være et problem - melder flere af ejerne. Reglerne for at få udløst støttekroner er nemlig langt fra helt så ligetil, som de kunne ønske sig.

quote - Jeg håber, det kommer til at gå nemt. Men man kan jo godt frygte det lidt. Og det er ikke for at kritisere nogen, men det er meget uoverskueligt, og det tror jeg også, det er for dem, der skal sidde og administrere reglerne bagefter. 

Jes Bo Asmussen, ejer, fotohandleren Click Aalborg

Hos fotohandleren Click Aalborg har ejer Jes Bo Asmussen mistet op mod 95 procent af sin omsætning på grund af coronakrisen. Derfor får også han brug for den nye hjælpepakke.

- Først og fremmest får jeg tilskud til lønninger, så jeg ikke har den fulde lønudgift i den her periode. Og så kan jeg også få dækket nogle af mine faste udgifter som for eksempel huslejen, fortæller han.

Men det vil komme til at kræve mere end bare et enkelt klik med musen at få pengene udbetalt, frygter butiksejeren.

- Jeg håber, det kommer til at gå nemt. Men man kan jo godt frygte det lidt. Og det er ikke for at kritisere nogen, men det er meget uoverskueligt, og det tror jeg også, det er for dem, der skal sidde og administrere reglerne bagefter. Så jeg tror ikke, det bliver så ligetil, siger han.

Erhvervshus: Bare ring - vi hjælper jer

Behovet for den rette indflyvning til hjælpepakken er stor hos flere af de nordjyske virksomheder. De mangler også generel information fra myndighedernes side omkring, hvordan de skal forholde sig under krisen.

- Man vil gerne gøre det bedst muligt og sikre, der ikke bliver spredning, men omvendt skal vi også se, om vi også kan få butikken til at hænge sammen bagefter, siger han - og efterspørger blandt andet råd til, om han bør lukke butikken helt ned.

Hos Erhvervshus Nordjylland står man klar med en udstrakt hånd til at besvare de mange spørgsmål.

quote - Nu er opgaven krisehåndtering. Hvordan kan jeg få lønkompensation til mine medarbejdere, hvordan kan jeg sikre en større likviditet, hvad gør jeg, når jeg skal sende medarbejdere hjem? Altså helt andre spørgsmål.

Lars Erik Jønsson, administrerende direktør, Erhvervshus Nordjylland

Normalt giver man her virksomhederne gode råd til at vækste, øge importen og finde nye finansieringskilder. Siden coronakrisen brød ud, er fokus et ganske andet.

- Nu er opgaven krisehåndtering. Hvordan kan jeg få lønkompensation til mine medarbejdere, hvordan kan jeg sikre en større likviditet, hvad gør jeg, når jeg skal sende medarbejdere hjem? Altså helt andre spørgsmål, siger Lars Erik Jønsson, der er administrerende direktør for Erhvervshus Nordjylland.

Mange af de nordjyske virksomheder i krise efterspørger hjælp til en ny og mere økonomisk arbejdsfordeling, efter de har måtte skære ned på medarbejderstaben.

I den seneste uge har Jobcenter Aalborg hjulpet 22 virksomheder i Aalborg Kommune med netop dét.

- Det er den situation, hvor man har en nedgang i sin produktion, men stadig har hjulene i gang, der kan man sende nogen på dagpenge, og så deler man arbejdet imellem sig. Og den ordning administrerer vi sammen med a-kasserne, fortæller leder af Jobhuset hos Jobcenter Aalborg, Jesper Cetnie Rasmussen.

Tilbage i Click-butikken skal indehaver Jes Bo Asmussen nu til at søge om støtte til sine faste udgifter som for eksempel huslejen - fra regeringens hjælpepakke. Men han har allerede erkendt, at det kræver hjælp – at få hjælp.

Der er gode råd at hente til de kriseramte virksomheder Erhvervshus Nordjyllands hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland