Aalborg Kommune har fremrykket investeringer for mere end 400 millioner kroner. Blandt dem er en renovering af Limfjordsbroen, som gik i gang mandag morgen. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Aalborg Kommune har fremrykket investeringer for mere end 400 millioner kroner. Blandt dem er en renovering af Limfjordsbroen, som gik i gang mandag morgen. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Aalborg Kommune har fremrykket investeringer for mere end 400 millioner kroner. Blandt dem er en renovering af Limfjordsbroen, som gik i gang mandag morgen. Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

1 af 3

Godkendt: Aalborg Kommune fremrykker investeringer for trecifret millionbeløb

Der er lige nu brug for optimisme og fremtidstro, mener Aalborgs borgmester. Derfor sætter kommunen gang i projekter for 414,5 millioner kroner, som kan være med til at skabe job her og nu.

I Aalborg Kommune skal der i 2020 bygges for mere end 414,5 millioner kroner, og det er ikke så lidt endda. Det har magistraten i Aalborg Kommune mandag formiddag godkendt. Og ifølge borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), vil de fremrykkede investeringer skabe 550 fuldtidsstillinger i 2020.

Sådan fordeler investeringerne sig

 • I 2020 gives 185 anlægsbevillinger til bygningsforbedringer baseret på tilstandsvurderingen og til forbedring af brandsikkerhed og indeklima:
  Pris: 190,1 million kroner
   
 • I 2020 gives anlægsbevillinger til 129 projekter til energibesparende foranstaltninger i eksisterende bygninger:
  Pris: 23,3 millioner kroner. 
   
 • I 2020 gives 143 anlægsbevillinger indenfor By- og Landskabsudvalgets anlægsområder: 
  Pris: 201,1 millioner kroner. 

 

Lige nu kan kommunerne nemlig sætte fuld fart på byggeriet. For sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har regeringen lavet en aftale om at fjerne anlægsloftet. Det betyder, at kommunerne kan fremrykke renoveringer og bygningsarbejde, så det bliver lavet nu, midt under coronakrisen, i stedet for om et år eller to. Planen er, at byggeriet skal være med til at sikre job. 

Det har Aalborg Kommune taget til sig. Det er den kommune i Nordjylland, der vælger at fremrykke anlægsinvesteringer for suverænt flest penge. Selv Regionen kan ikke følge med. Her fremykkes investeringer for 50 millioner kroner. Og en af nabokommunerne, nemlig Vesthimmerlands Kommune har valgt at fremrykke investeringer for 55,5 millioner kroner. 

Læs også Region Nordjylland fremrykker investeringer for 50 millioner

Win-win-situation

I Aalborg er Thomas Kastrup-Larsen (S) ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning, at sætte alle sejl til. 

- Man kan jo bare tage et kig på ledighedskøen lige nu. Den stiger - også blandt håndværkerne, derfor synes jeg, at der er nødvendigt at vi i Aalborg Kommune tager et ordentligt skridt og går forrest med optimisme og fremtidstro. Vi er blandt de af landets kommuner med lav gæld, og lige nu er der nogle gode finansieringsmuligheder, siger han. 

Han er godt tilfreds med, at de samlede investeringer i dag er blevet godkendt, og han forventer også, at det i aften bliver godkendt til byrådsmødet. 

- Det er rigtig vigtigt, at vi får stimuleret byggebranchen og er med til at oprette nye arbejdspladser. At vi kan fremrykke anlægsinvesteringer betyder, at vi nu kan få renoveret og vedligeholdt flere ting, som vi ikke havde budget til før, så jeg synes, det er en win-win-situation, siger han. 

Læs også Forsinkelser forude: Stort vejarbejde frem til august på Limfjordsbroen

Byggebranchen har også arbejde i 2021

En af de fremrykkede investeringer kan aalborggenserne allerede nu mærke i hverdagen. For i øjeblikket er en renovering af Limfjordsbroen gået i gang, og der er sat fart på, så renoveringen tager et år kortere end planlagt. 

De fremrykkede anlægsinvesteringer betyder blandt andet også, at der kommer en ny cykelsti mellem Visse og Gistrup, at flere skoler får renoveret tag og facader samt at Østre Allé får ny asfalt - bare for at nævne nogle stykker. 

Med de mange projekter i 2020 kunne man fristes til at spørge, om ikke det vil slå byggebranchen tilbage de kommende år, men det mener Thomas Kastrup-Larsen ikke. 

- Når jeg ser på efterslæbet, så er der desværre rigeligt at tage fat på - også masser i 2021, siger han.