Cafeen Fløs i Aalborg forærer 200 liter fadøl væk for at undgå ølspild. Foto: Mette Nielsen

Gratis øl: Cafe forærer øl væk for at forhindre ølspild

Restauranter og cateringvirksomheder brænder lige nu inde med store mængder af mad og drikkevarer på grund af mange afbestillinger, og fordi restauranterne er lukket ned. Fødevarerne risikerer at ende som et gigantisk madspild.

Indehaveren på cafeen Fløs i Aalborg, Mathias Jochumsen, skænker endnu en fadøl op til en gæst, der henter takeaway. Han får ikke noget for øllen – han forærer den væk.

- Alternativet er, at vi hælder øllen ud. Det vil jeg gerne undgå, siger Mathias Jochumsen.

Fløs havde netop skiftet ølleverandør og havde taget hul på fem nye fustager, da det blev besluttet at Danmark skulle lukkes ned. Cafeer må nu kun sælge takeaway, og det har gjort de 200 liter fadøl usælgelige.

- Derfor vælger vi at give øllen væk. Når folk kommer og henter takeaway, så kan de lige få en ventebajer med, siger Mathias Jochumsen.

Fødevaregrossisten AB Catering i Nørresundby står også i en nødsituation. De sælger billige madspildskasser ud af bagdøren.

- Nogen ting er meget presserende. Der er jo varer med ekstrem kort holdbarhed, som mejeriprodukter og kød, siger direktør for AB Catering Peter Guldager.

Derfor vælger vi at give øllen væk. Når folk kommer og henter takeaway, så kan de lige få en ventebajer med.

Mathias Jochumsen, Indehaver, Fløs, Aalborg

AB Catering har med et mistet 70 procent af sin omsætning, fordi restauranter, cafeer og kantiner lukker ned. De står derfor med et stort fødevarelager, som de nu har fået dispensation til at kunne sælge til private. Det gør de via ja-tak tilbud på Facebook.

- Det betyder jo, at vi slipper for at smide en masse i containeren. Så det er jo også med fokus på madspild. De varer, vi har derinde, var jo bestilt på forhånd. Noget af det kunne vi nå at afbestille, men meget af det var disponeret for længe siden, siger Peter Guldager.

Godt tilbud på trist baggrund

Kunderne får et godt tilbud - omend det er på en trist baggrund.

- Jeg synes, det er alletiders. Vi ved jo, hvor mange restauranter og kantiner, der er lukket ned. Så et eller andet, skal de jo gøre for at komme af med deres varer, siger Inge Merete Thomsen, der netop har hentet en kasse med mad hos AB Catering.

Cafe Fløs forsøger at overleve ved at lave takeaway mad. AB Catering kan stadig sælge madvarer til sygehuse og plejehjem - bagdørssalget til de private kan mindske tabet lidt.

- Det her er jo mange bække små. Jeg har sagt til mine folk, at hvis man vil have en hel pose peanuts, så skal man jo have mange peanuts. Facebooksalget er en peanut i posen, siger direktøren for AB Catering.