LIGE NU:

Grønlandske efterskoleelever kan ikke rejse hjem

Coronavirussen har lukket landets efterskoler, men en gruppe efterskoleelever fra Mors kan ikke uden videre tage hjem til deres familier.

Når skolerne rundt omkring i landet lukker for at coronasmitten ikke skal brede sig, betyder det også, at alle efterskoleeleverne skal forlade deres skoler og rejse hjem. Men det giver udfordringer på flere efterskoler, hvor det at rejse hjem for nogle elever ikke er helt så ligetil.

Der er mange tomme pladser i spisesalen på Galtrup Efterskole på Mors. Stort set alle elever er rejst hjem, men 40 af skolens elever kommer fra Grønland, og de er stadig i Nordjylland.

- Vi venter på, hvad politikerne siger, siger Salik Heilmann, som er elev på Galtrup Efterskole.

Selvstyre skal træffe afgørelse

Galtrup Efterskole agerer kontaktfamilie for de grønlandske elever, så længe de er i Danmark. De kan derfor ikke uden videre bede de grønlandske elever om at forlade skolen. Derfor afventer man nu, om det grønlandske selvstyre vil have eleverne hjem, eller om Grønland bliver lukket for ind- og udrejse.

- Det sidste scenarie er, at eleverne eller deres forældre i samarbejde kan beslutte, om de vil hjem eller ej. De risikerer, at de ikke kan komme tilbage, og at skoleåret reelt slutter nu, siger Jens Hvid, som er forstander på Galtrup Efterskole.

- Jeg synes, det er trist, at skoleåret måske slutter på denne måde, siger Salik Heilmann.

Hvis eleverne ikke kan sendes hjem, står Galtrup Efterskole stadig til rådighed for dem.

- Vi er nødt til at etablere en nødskole for dem, hvor der vil være tilsyn, kost, aktiviteter og undervisning. Vi har ikke andre muligheder, siger Jens Hvid.