05:46

Flere af de nordjyske enkeltmandsvirksomheder har de seneste døgn gennemlevet lidt af et mareridt. Men med dagens udmelding fra politikerne er der nu håb for blandt frisøren, som vi nu skal møde.

Hjælpepakke giver håb til nordjyske virksomheder

Flere af de nordjyske enkeltmandsvirksomheder har de seneste døgn gennemlevet lidt af et mareridt. Men med dagens udmelding fra politikerne er der nu håb for blandt frisøren Maybritt Pedersen fra Aabybro.

Regeringen og Folketingets partier præsenterede i formiddag en ny stor økonomisk hjælpepakke, der særligt vil komme selvstændigt erhvervsdrivende samt små og mellemstore virksomheder til gode.

Et af de centraler punkter i aftalen er, at selvstændige, som oplever et fald på minimum 30 procent af deres omsætning vil kunne få kompensation på op til 75 procent af det forventede omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kroner. Virksomheder vil også kunne få kompensation for eksempelvis husleje, og så vil Rejsegarantifonden blive styrket med 1,5 milliarder kroner for at hjælpe rejseselskaberne.

En af de personer, som den nye hjælpepakke kan hjælpe, er Maybritt Pedersen fra Aabybro, der er frisør. 

- Jeg vil gerne have grå hår, men det hele behøver ikke komme over to til tre dage, siger hun.

Hvad er de værste tanker, der er gået gennem dit hoved de seneste dage?

- Det er da, om jeg ikke skulle have min forretning mere. Det er mit livsværk.

Virksomhederne kan holde skindet på næsen

I dag blev en hjælpepakke for netop selvstændigt erhversdrivendes præsenteret. Der i var en kompensation for manglende omsætning på op til 23.000 kroner om måneden.

- Det er rigtig godt, jeg er glad, siger frisøren.

Analyse: Det har hjulpet meget

Ole Krohn, Finanskommentator, TV2.

 

- Det var en gigantisk pakke i går, og den endelige hjælpepakke er blevet endnu større i dag, siger han og uddyber: 

 

- Man har taget en række nye grupper med ind, også nogle overraskende grupper; som studerende, der mister deres fritidsjob kan få ekstra SU-lån. Vi ser også, at folk der er på dagpenge og sygedagpenge, de skal ikke straffes, så der forlænger man reelt set dagpengepserioden med tre måneder.

 

Hvor godt stillede er virksomhederne med hjælpepakken? 

 

- Det har i hvert fald hjulpet meget. Hvis man er tvangslukket, kan man få 100 procents kompenstion for det tab, man har på visse udgifter som eksempelvis husleje, mener han. 

 

Men har vi råd til det? 

 

- Så længe vi holder os på de her beløb, så er situationen rimelig sikker. Mere usikkert er det, hvis vi ser et halvt eller helt år frem, og der stadig ikke er nogen bedring.

 

Se mere

Hjælp til at faste udgifter som eksempelvis husleje er bare nogle af de tiltag, der nu gælder frem til 9. juni. Hos Aalborg City er omkring halvdelen af de godt 300 medlemmer små eller mellemstore virksomheder.

- Det var befriende at kunne sende en positiv mail om, at nu er der altså også hjælp at hente for de små og mellemstore virksomheder. Til den rigtige selvstædnige med fod under eget bord, siger Flemming Thingbak. 

Nicki Larsen er blandt de mest sårbare selvstændige, da han er gået solo som fysioterapeut for knap halvandet år siden.

- Jeg er stadig nystartet virksomhed, og ikke med så stor ballast endnu.

For ham betyder regeringens hjælpepakke derfor også, at eventyret som selvstædning ikke allerede er forbi, før det rigtig er kommet i gang.

- Jeg tænker at det er en god hjæp. Det vil ikke kunne dække det hele, men det vil gøre, at man kan holde skindet på næsen i den periode, hvor der er lukket ned for at kunne tage behandling ind.