Hospitalsansatte i hele regionen testes for antistoffer

Ansatte på Aalborg Universitetshospital bliver i denne uge testet for antistoffer mod coronavirus for at se, om sundhedspersonale har øget risiko for at blive smittet end resten af befolkningen.

Hospitalsansatte i hele regionen har i denne og sidste uge haft mulighed for at blive testet for antistoffer mod covid-19.

Mandag aften havde 7400 ansatte gjort brug af muligheden, og indtil videre viser det sig, at der ikke er større risiko for smitte som hospitalsansat end ellers. Tidligere er landets bloddonorer blevet testet for antistoffer, og derfor kan de to gruppers resultater sammenlignes.

Blandt de 7400 ansatte, der allerede er testet, har resultaterne vist, at 88 personer har antistoffer i blodet. Det svarer til cirka 1,2 procent af de testede. Blandt bloddonorer i Region Nordjylland og Region Midtjylland er 1,6 procent testet positiv for antistoffer.

- Når jeg sammenligner det med tallet for bloddonorer, så ser det ud til, at der ikke er en væsentlig forhøjet risiko ved at være hospitalsansat. Det er jo et godt tegn, at de procedurer, vi har på sygehuset, og med vores værnemidler, så har vi muligheden for at værne os mod smitten, siger Thure Haunstrup, der er specialeansvarlig overlæge på Klinisk Immunologisk Afdeling.

Bekymring i personalegruppen

I alt har 11.300 ansatte fået besked om, at de kan blive testet. Sygehuset forventer, at op mod 80 procent af de ansatte gør brug af muligheden, for blandt mange af de ansatte har usikkerheden været stor i forhold til, om de har været udsat for smitte.

- Nu har vi gået i ti uger og haft coronaen rundt om ørerne, og vi har mødt det hele tiden i pressen og alle steder, så selvfølgelig har der også været en bekymring for i personalegruppen i forhold til, om vi er særligt udsatte, siger Annebirthe Bo Hansen, der er ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling.

Hun glæder sig over de foreløbige resultater, der viser, at andelen af medarbejdere, der har været udsat for coronasmitte, er lav:

- Det giver en tryghed, hvis det viser sig, at smittespredningen måske endda er lavere end i resten af befolkningen. Det betyder, at vi har nogle rutiner og nogle forholdsregler, der fungerer, siger hun.

Kun 80 procent sikker test

Hvis man på et tidspunkt har haft coronavirus, så vil kroppen danne antistoffer mod virussen, og det er disse antistoffer, der testes for. Men testen kan ikke fange en lav koncentration af antistoffer, og derfor er den kun 80 procent sikker.

Der kan derfor godt være testede, der tester negativt, selvom de har haft coronavirus.

- Det er de muliges kunst, for det er den test, vi kunne få til landet med så kort varsel. På lidt længere sigt regner vi med, at vi snart kan begynde at teste med andre tests, og hvor vi kan bruge vores sædvanlige laboratorieudstyr og komme op på en højere sensitivitet, siger Thure Haunstrup, der er specialeansvarlig overlæge på Klinisk Immunologisk Afdeling.

Selvom testen er usikker, så kan den stadig bruges til at sammenligne større befolkningsgrupper. De danske bloddonorer er nemlig testet med samme slags test.

- Det er ikke den mest præcise antistoftest, men i og med, at vi også tester i baggrundsbefolkningen, så får vi stadig et forhold mellem sundhedspersonalet kontra baggrundsbefolkningen. I nogle lande viser det sig faktisk, at sundhedspersonale har en lavere smitte end i resten af befolkningen, siger Annebirthe Bo Hansen, der er ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling.

Testningen blandt de ansatte begyndte i sidste uge, og onsdag er sidste dag, de ansatte kan blive testet. Herefter skal resultaterne analyseres, så forskerne kan finde ud af, hvor mange der har været smittet, og om der er særlige personalegrupper, der har været udsat.

Testningen kan også give et billede af, om der er coronasmittede, der ikke udviser symptomer.


Seneste nyt

fra Nordjylland