LIGE NU:

Hoteller og højskoler ønsker klart svar om forsamlinger

Danskere, der har planlagt bryllup eller fødselsdagsfest til sommer, kan endnu ikke få svar på, om festen kan afholdes. Usikkerheden omkring forsamlingsforbuddet får nu konsekvenser i flere brancher.

Normalt er forårets og sommerens weekender booket med bryllupper og større arrangementer på Hotel Scheelsminde i Aalborg. 2020 var ingen undtagelse, men coronasituationen har betydet, at alle forårets arrangementer er aflyst.

- Det har været en rigtig hård situation, der kom som et lyn fra en klar himmel. På 12 timer fik vi annulleret alle vores arrangementer i marts, april og maj, så det var et hårdt slag. Vi har hele tiden prøvet at følge med og navigere i det, men der er ingen tvivl om, at det er hårde tider, siger Anemette Bühlmann, der er ejer af Hotel Scheelsminde og tredje generation i familievirksomheden.

Indtil videre er det forbudt at mødes flere end ti personer indtil 10. maj, men det er stadig usikkert, hvad der skal ske derefter, og det betyder, at flere tvivler på, at de kan holde et sommerbryllup eller en rund fødselsdag til sommer.

Det mærker de hos Hotel Scheelsminde, hvor sommerens arrangementer begynder at blive rykket eller aflyst:

- Jeg synes, det er super ærgerligt. Vi kunne have undgået mange annulleringer og aflysninger, hvis der var meldt noget ud. Jeg synes, det er uheldigt, at vi ikke snart får nogle flere retningslinjer også i forhold til, hvornår vi må åbne vores restaurant igen, for det savner vi en afklaring på, siger Anemette Bühlmann.

Afbud til sommerkurser

På Vrå Højskole har coronasituationen også haft store konsekvenser. Højskolen har sendt 75 elever hjem, og tilmeldingerne til sommerens højskolekurser lider under, at der endnu ikke er kommet en melding i forhold til, om de kan gennemføres til sommer.

- Sommerkurserne var faktisk udsolgte, da det her skete, men på nuværende tidspunkt har vi fået 48 afmeldinger. Det betyder, at flere af kurserne er ved at være nede i et antal, hvor vi skal vurdere, om vi kan køre dem, siger Pia Schnoor, der er forstander på Vrå Højskole.

Højskolen har også flere norske gæster på deres sommerkurser, og de har alle sammen meldt fra, fordi det endnu er usikkert, om grænserne til Danmark åbner. Forstander Pia Schnoor er dog ikke i tvivl om, at tilmeldingerne nok skal komme, hvis højskolen får lov til at åbne for sommerkurser:

- Alle dem, der ikke kan komme ud at rejse til sommer, de kan jo tage på højskole i stedet for, og så vil vi glæde os til at tage imod dem, men lige nu har vi næsten ledige pladser på alle vores kurser, síger hun.

Kritik fra oppositionen

Regeringen har i dag meldt ud, at forsamlinger over 500 mennesker bliver forbudt indtil september, og forsamlingsforbuddet på ti personer fortsætter indtil 10. maj og kan derefter forlænges.

På Christiansborg vækker det i dag kritik fra oppositionen, at regeringen ikke er mere klar i sin melding om forsamlingsforbuddet, så danskere, der planlægger arrangementer til sommer kan få besked, om de kan holdes eller ej:

- Problemet ved det her er, at man er ekstremt uklar. Der er ingen af os, der ved, hvad vi har at forholde os til henover sommeren, og hvis man står og har planlagt sit bryllup, så bliver man simpelthen nødt til allerede nu at vide, kan man afholde det eller ikke. Jeg synes, at Mette Frederiksen skylder at være langt mere præcis, siger Venstres næstformand, Inger Støjberg.

Statsminister Mette Frederiksen er selv en af dem, der har planlagt et bryllup til sommer, men hun kan på nuværende tidspunkt ikke sige, om hun og andre danskere kan holde bryllupper og andre store fester:

- Vi kan se, at store arrangementer kan indeholde det, vi kalder superspredning, hvor rigtig mange mennesker bliver syge. Derfor er det vurderingen med det, vi har set med corona indtil nu, så bliver det ikke på noget tidspunkt henover sommeren tilladt at samle flere end 500 mennesker. Det siger vi nu af hensyn til, at man kan få planlagt sig ud af de meget store arrangementer. Kan vi så komme endnu tættere på? Det kommer vi givet hen af vejen, men vi kan ikke svare på alle spørgsmål nu, for det hænger sammen med, hvordan sygdommen udvikler sig. Derfor gælder der fortsat et forbud mod at samles flere end 10 personer, siger statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet.

Jubilæum i 2020

På Hotel Scheelsminde står selskabslokalerne og spisesalen tomme for tiden, og de ansatte er sendt hjem på lønkompensation. Hotellet kan fejre 60 års jubilæum i 2020, men jubilæumsfesten må vente lidt endnu:

- Vi er en forholdsvis sund familievirksomhed, og vi har en god bank bag os, så vi skal nok komme ud på den anden side af det her. Men i forhold til, at vores jubilæumsår her i 2020 skulle have været et rigtig godt år med masser af glade gæster, så er verden jo pludselig blevet en helt anden, siger ejer Anemette Bühlmann.

Hun håber, at lokalerne kommer i brug til sommer og bliver fyldt med bryllupsgæster og andre arrangementer, og hun håber også, at hotellet og hotellets gæster snart får en afklaring på situationen til sommer.

- Jeg håber snart, der kommer nogle retningslinjer. Især i forhold til, hvornår det er, man regner med, at restauranterne må åbne, for det giver en vis tryghed hos vores gæster. I forhold til forsamlingerne skal der flere retningslinjer på, for der er ingen tvivl om, at vi er forvirrede, og vores gæster er forvirrede, og det skaber bare usikkerhed, siger hun.