03:28

Der er stor forskel på, hvilke muligheder ældre på landets plejecentre har for at holde kontakten med deres pårørende her under coronaepidemien. Den forskel møder i dag kritik fra Ældre Sagen.

Ikke alle må holde kontakt med deres ældre på plejecentre

Der er stor forskel på, hvilke muligheder ældre på landets plejecentre har for at holde kontakten med deres pårørende her under coronaepidemien. Den forskel møder i dag kritik fra Ældre Sagen.

For mens pårørende nogle steder kan få lov til at besøge deres ældre udendørs eller gennem vinduer, så er der andre steder lukket helt ned. I Aalborg er der mulighed for at se beboerne - men det foregår på en lidt anderledes måde end normalt. 

For Henrik Hougaard betyder det, at han kan hente sin mor på Storvorde Plejecenter. Hun mor er dement, og nu hvor coronaepidemien forhindrer ham i at besøge hende, kører de i stedet for de 100 meter hjem til hans bolig. 

- Havde vi ikke den mulighed, så er jeg bange for, at min mor i løbet af et par uger ville glemme, hvem jeg var. Så det betyder rigtig meget, at vi har mulighed for at tage hende lidt med ud i det fri og sidde på terrassen og få en kop kaffe, siger han. 

Han er blandt de heldige, der kan få lov at besøge en forælder eller pårørende. For det er ikke i alle kommuner, at beboerne på plejecentre har samme muligheder for at komme ud og være sammen med deres pårørende, som de har i Aalborg. Reglerne på området tolkes nemlig vidt forskelligt.

I Aarhus har de åbnet op for udendørs besøg på plejecentrenes områder – mens de i for eksempel Herning helt har lukket af for, at kommunens plejehjemsbeboere kan mødes med de pårørende.

Derfor efterlyser Ældre Sagen også fælles retningslinjer for, hvordan landets plejecentre kan åbnes mere – og ensartet – op. 

- Der er et knugende savn og sorg over at man ikke får lov til at se sine pårørende. Mange siger til os, at plejehjemsbeboerne tror, at de har svigtet dem. For det er demente personer, der ikke lige forstår, hvad der sker rundt om dem, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældre Sagen. 

Den oplevelse kan Henrik Hougaard nikke genkendende til. Det er nemlig først for nylig, at han modtog en mail fra Aalborg Kommune om, at der nu ville være mulighed for at gå ture med beboerne udenfor plejehjemmets område.

De første uger af nedlukningen af Danmark, var Storvorde Plejecenter lukket helt ned – og det kunne Henrik Hougaard tydeligt mærke på sin mor. 

- Hun blev mere ked af det simpelthen, og hun blev mere opgivende, end hun har været tidligere. Men når hun så kommer herover og får en kop kaffe, så løsner hun mere op og slapper af. 

Og derfor er han også glad for, at de i Aalborg Kommune har muligheden for at gå en tur med deres pårørende – til trods for den øgede smitterisiko

- Vi passer på, vi spritter af, vi sidder med den afstand vi kan. og det kan godt være der er en lille øget risiko ved det, men det har vi det egentlig okay med. Men hvorfor løbe den risiko? Fordi hele det mentale i at passe på hinanden og sørge for at vi holder kontakten og mental sundhed, det er ligeså vigtigt i den alder her som alt muligt andet. 

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke erkender, at der er brug for et gennemsyn af retningslinjerne for kontakt med beboere på plejecentre. Der er i dag aftalt møde mellem regeringen og lederne af Folketingets partier.