LIGE NU:

Krydstogtturister svigter Nordjylland: - En sæson til glemmebogen

Corona-pandemien har betydet, at krydstogtgæsterne svigter Nordjylland. Samlet går Nordjylland glip af omkring 36 millioner kroner i indtægt fra krydstogtturisme i år

Skagen skulle have haft 52.000 krydstogtturister denne sommer, mens også Aalborg stod overfor den største sæson nogensinde. Her var der planlagt anløb fra 45 skibe, som ville bringe 40.000 krydstogtturister til byen.

Det har coronavirussen dog sat en stopper for, og samlet går Nordjylland dermed glip af omkring 36 millioner kroner i indtægt fra krydstogtturisme i år.

I Aalborg er 43 bookinger annulleret, mens de to tilbageværende ventes at blive annulleret, idet de to krydstogtskibe udelukkende skulle have engelske gæster med ombord.

- Jeg tror, vi kan regne med de to bliver droppet, og at sæson 2020 så i øvrigt bliver en sæson til glemmebogen, siger Lars Bech, der er cruise manager hos VisitAalborg.

Konsekvensen af de mange aflyste krydstogter slår økonomisk hårdt flere steder i Nordjylland, og Lars Bech vurderer, at man alene i Aalborg går glip af en omsætning i omegnen af 12 millioner kroner.

I Skagen mister man en omsætning på hele 24 millioner kroner, vurderer cruise manager Anne Sofie Rønne Jensen fra Cruise Skagen. I Skagen skulle der være kommet over 52.000 krydstogtsturister til byen denne sæson, men det ender nu med, at det kun bliver nogle enkelte mindre skibe fra Norge, der får lov at komme i land.

Artiklen fortsætter under videoen...

Nordjylland går glip af 36 millioner kroner i indtægt fra krydstogtturisterne denne sommer

Hver krydstogtturist bruger omkring 300 kroner

Professionshøjskolen UCN lavede i 2016 en undersøgelse af de økonomiske effekter af krydstogtturismen i Aalborg. Undersøgelsen viste, at de udenlandske krydstogtgæster i gennemsnit brugte 307 kroner per person i døgnet, når de var i Aalborg. Størstedelen af de penge, krydstogtturisterne spenderer i Aalborg, bliver brugt på guidede ture rundt i byen, viser UCN-rapporten.

- Det handler om, at vi nu skal bevare roen og tænke ud af boksen for at være på forkant med, hvordan vi igen kan skabe de bedste oplevelser for vores kommende krydstogtsturister og skille os ud og give dem det der helt særlige, når nu vi i Aalborg hverken har Den Lille Havfrue eller Roskilde Domkirke at kunne prale med, siger Lars Bech.

UCN-rapporten fra 2016 viser, at krydstogtturisterne dengang genererede en øget turismeomsætning på cirka otte millioner kroner, hvilket førte til en øget beskæftigelse på 15 årsværk.

Håb for fremtiden

I 1996 blev det første krydstogtskib i Aalborg registreret, og i perioden indtil 2010 var yderligere 22 skibe på besøg. Derfra tog krydstogtsturismen i Aalborg fart, og i 2017 ankom krydstogtskib nummer 100 til byen.

Selvom 2020 bliver et skidt år for krydstogtturismen i Nordjylland, så ser Lars Bech lyst på fremtiden. Flere skibe har nemlig allerede booket anløb i 2021 og 2022.

- Vi ligger godt med bookingerne, og der er intet, der tyder på, at krydstogter ikke vender tilbage, men vi kan jo ikke spå om verden. Vi ser dog tydelige tegn på, at folk gerne vil krydstogter, siger Lars Bech.

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Til forsiden

Til forsiden