Ledende overlæge om ny coronabehandling: Det ser lovende ud

Foreløbige resultater af internationalt medicinsk forsøg viser, at der muligvis er fundet et brugbart og effektivt middel mod COVID-19 hos indlagte patienter.

Et lægemiddel har vist sig effektiv i behandlingen af indlagte coronapatienter. Det viser foreløbige resultater af et internationalt forsøg med USA i spidsen.

Forsøget omfatter 1063 patienter fordelt på 22 lande – heriblandt Danmark. En gruppe patienter har fået lægemidlet Remdesivir, mens en anden gruppe har fået saltvand – altså placebo. På den måde kan man sammenligne sygdomsforløbet mellem patienter der fik medicin, og patienter der ikke gjorde.

- Det er opløftende, at der er så tydelig en forskel på de to grupper, at man fra forsøgskomiteen, der følger forsøget, har sagt, at man nu er nødt til at stoppe forsøget, fordi saltvandet, ikke længere er god nok at give, fordi den aktive medicin virker.

Det siger Henrik Nielsen, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Etisk uforsvarligt at fortsætte med placebo

Ifølge den amerikanske sundhedsmyndighed National Institute of Health (NIH), er patienterne, der modtog medicinen, blevet raske 31 procent hurtigere end patienterne, der modtog placebo. Præcist havde den behandlede gruppe et sygdomsforløb på 11 dage mod 15 dage for den ubehandlede gruppe.

Ligeledes er dødeligheden lavere for gruppen, der fik medicinen, end dem, der ikke gjorde. Her viser de foreløbige resultater, at 8 procent af patienterne, som modtog Remdesivir, døde, mens 11,8 procent af patienterne, som modtog placebo, døde. Derfor bliver forsøget nu afbrudt.

- Det ville være etisk uforsvarligt og uansvarligt at fortsætte med at give saltvand til patienterne, da det er en tydeligt ringere behandling, siger Henrik Nielsen.

Ebolamedicin bliver bedste bud på Coronabehandling

Selvom Remdesivir får lovende ord med på vejen, så vil det ikke blive brugt i behandlingen af coronavirus patienter lige med det samme. Først skal lægemidlet godkendes, og først derefter kan det blive distribueret som en behandling mod corona.

- Der er et stykke vej endnu, men med de omdrejninger myndighederne er oppe i nu, så går det nok hurtigere, end det plejer, så sidst på året håber vi, det bliver en godkendt medicin, der kan komme til Aalborg og alle andre steder, siger Henrik Nielsen.

Remdesivir var oprindeligt udviklet til at behandle ebolapatienter, men det kan altså nu vise sig at være det bedste våben – indtil videre – mod corona i indlagte patienter.

Forsøget fortsætter nu på den måde, at de patienter, der er i gang med et behandlingsforløb, vil blive fulgt til ende, men der vil ikke igangsættes nye forløb, hvor man giver patienterne placebo.


Seneste nyt

fra Nordjylland