LIGE NU:

Mariagerfjord og Thisted Kommune giver erhvervslivet en hjælpende hånd

Både Mariagerfjord og Thisted Kommune følger efter Aalborg Kommune og fremrykker betalinger af fakturaer. I Mariagerfjord løber beløbet op i 50 millioner kroner.

Erhvervslivet bliver i disse dage hårdt ramt på likviditeten, og det får nu kommunerne til at række virksomhederne en økonomisk hjælpende hånd i en usikker tid, hvor coronavirus sætter en dæmper på både produktion og omsætning. 

I dag har både Mariagerfjord og Thisted Kommune meldt ud, at de har åbnet kommunekassen og sætter ekstra fart på betalinger af fakturaer. 

I Mariagerfjord Kommune er man klar til at betale regninger for op mod 50 millioner kroner hurtigere end normalt for at give virksomhederne ekstra penge i kassen i en tid, hvor kunderne må blive hjemme for at bremse udbredelsen af coronavirus.

- Vi arbejder normalt med en betalingsfrist på 30 dage, men i denne helt særlige situation, hvor vores erhvervsdrivende er ramt på indtjeningen, sætter vi turbo på betalingerne. Det er måske en lille gestus for os, men det kan faktisk være livsvigtigt for nogle af de virksomheder, der har penge til gode, forklarer borgmester Mogens Jespersen.

50 millioner kroner 

Det drejer sig om 4.100 regninger, som sættes til straks-betaling. Borgmesteren oplyser, at virksomheder i øjeblikket har cirka 50 millioner til gode hos kommunen.

- Det er dejligt, at vores økonomiudvalg bakker op om at give vores virksomheder en tiltrængt hånd. Heldigvis har vi en fornuftig kassebeholdning, der gør os i stand til at sende de mange millioner ud i samfundet nu, hvor der er akut behov for dem, siger borgmesteren.

Den kvikke betaling af regninger vil fortsætte i den kommende tid, hvor erhvervslivet har brug en hjælpende hånd.

Suspender betalingsfrist

Thisted Kommune har valgt at fremskynde betalingen af fakturaer til kommunens leverandører og dermed se bort fra kommunens normale 30 dages betalingsfrist. På denne måde forsøger Thisted Kommune at støtte op omkring et hårdt presset lokalt erhvervsliv.

Kommunen har derfor valgt at suspendere den betalingsfrist, som man normalt arbejder ud fra, nemlig 30 dage. Det betyder, at lokale virksomheder, som fortsat leverer varer eller tjenesteydelser til Thisted Kommune, derfor hurtigere får deres betalinger i hus.

- Vi skal selvfølgelig stå sammen i denne tid, både kommunalt og private, og derfor er en hurtigere betaling af vores fakturaer en af de ting vi kan gøre overfor det lokale erhvervsliv. Derfor vil vi ekspedere fakturaer over 5.000 kr. hurtigt, og altså suspendere 30 dages betalingsfristen, fortæller Ulrik Andersen, kommunaldirektør.

Ellen Dissing, som er økonomichef i Thisted Kommune, supplerer:

- Vi har i dag en robot, der betaler de elektroniske fakturaer på under 5.000 kr. Det vil sige, at fakturaerne automatisk bliver betalt efter de forfaldsdatoer, som virksomhederne sætter på. Men for alle fakturaer over 5.000 kr. vil vores medarbejdere gøre deres bedste for at betale dem hurtigst muligt. Vi forventer ca. 55 fakturaer over 5.000 kr. pr. dag.

Det betyder også, at lokale virksomheder er velkomne til at sætte en kortere betalingsfrist på de regninger, der bliver sendt til Thisted Kommune.

I Thisted Kommune har man ikke lavet en sammentælling som i Marigerfjord over, hvor meget det koster kommunekassen nu og her, oplyser kommunaldirektør Ulrik Andersen til TV2 Nord. 

Det er Kommunernes Landsforening, der har opfordret de danske kommuner til at fremskynde betalingerne til virksomhederne. Hensigten er at styrke virksomhederne likviditet og holde hånden under beskæftigelsen. Det flugter fint med den store hjælpepakke, som Regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne gav hinanden håndslag på i weekenden.