LIGE NU:

Minkindustrien bløder: 35 medarbejdere mister jobbet på fodercentral

Fodercentralen Limfjorden drejer nøglen om efter at have leveret foder til nordjyske minkavlere i 56 år.

Når alle danske minkbesætninger i den kommende tid skal slås ned, er det ikke blot minkavlere, der mister et livsværk og levebrød, og deres mange medarbejdere, der mister deres job. Det går også hårdt ud over alle de brancher, der relaterer sig til minkavlen.

Det gælder blandt andet landets fodercentraler, som omdanner biprodukter fra fiskeindustrien og slagterierne til minkfoder. Uden mink, er der ikke længere brug for fodercentralerne, og det kommer til at koste arbejdspladser.

Fodercentralen Limfjorden i Støvring har siden 1964 leveret foder til de nordjyske minkavlere, men efter regeringens udmelding om, at alle danske mink skal aflives, må virksomheden dreje nøglen om og afskedige de 35 medarbejdere. Minkfoder er nemlig virksomhedens eneste produkt, og det kan ikke uden videre lade sig gøre at omlægge produktionen.

- Det er en katastrofe. Jeg er stadig i chok, og jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Det er et hårdt slag, siger administrerende direktør hos Fodercentralen Limfjorden, Kim Mortensen.

Da corona ramte Danmark i foråret, havde virksomheden forberedt sig på, at det kunne blive nogle hårde år med en branche, der havde det svært. Det mener han sagtens, at de kunne have klaret sig igennem, men nu, hvor man ser på de de facto lukning af minkbranchen er der heller ingen vej tilbage for fodercentralen.

- Man slår alt avlsmateriale ned fra den ene dag til den anden. Der er ikke noget grundlag for at bygge en minkprodukton op i Danmark igen. Vi er førende i Danmarks inden for minkbranchen, og det avlsmateriale, vi har udviklet i Danmark, er ikke at finde igen, så det vil være utænkeligt at starte op igen. Det kan man ikke, siger Kim Mortensen.

Vil hjælpe medarbejderne

Selv har han været i virksomheden i 19 år, og nu må han inden længe sige farvel til både sit kontor og sine medarbejdere.

- Jeg synes faktisk, at medarbejderne tager det flot. Vi taler med fagforeninger og arbejdsgiverforeningen om, hvordan vi kan få medarbejderne bedst muligt videre herfra, får dem omskolet og får dem ud i andet arbejde. Mange af vores medarbejdere er ufaglærte, og det er svært i disse tider lige at gå ud og finde et andet arbejde, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores medarbejdere bedst muligt videre, siger Kim Mortensen.

Det er ikke bare Fodercentralen Limfjorden, men en lang række følgeerhvrv i hele landet, der bliver ramt, når minkbranchen går i stå. Det kommer til at koste tusindvis af arbejdspladser og milliarder af kroner. Og Kim Mortensen ærgrer sig over, at det har været nødvendigt at foretage så voldsomt et indgreb i branchen.

- Selvfølgelig er der et stort hensyn til folkesundheden, der er vigtigt at tage, men jeg er ikke overbevist om, at det her var den rigtige beslutning, siger han.