LIGE NU:

Museer hårdt ramt af coronakrisen

14 udstillingssteder hos Nordjyllands Historiske Museum er lige nu lukkede, og arrangementer er aflyst. Museet står til at miste op mod 2,5 millioner kroner.

Der kommer ingen vikinger på Fyrkat til påske. Særudstillingen om familien Schumann åbner ikke på Cirkusmuseet i Rold 30. april, og man kommer ikke til at opleve historiske byvandringer i Aalborg de næste mange uger.

Som så mange andre virksomheder er Nordjyllands Historiske Museum hårdt ramt af coronakrisen, og foreløbige beregninger viser, at museet står til at miste op mod 2,5 millioner, når 2020-regnskabet skal gøres op.

Alle arrangementer er aflyst, og alle 14 udstillingssteder er lukkede foreløbigt frem til 1. juni.

quote Selv hvis coronakrisen topper om små fire uger, så vil der formentlig gå yderligere nogle uger, før vi igen rådes til at åbne dørene, og det er vores umiddelbare vurdering, at der ikke vil være et kundegrundlag før 1. juni.

Lars Christian Nørbach, direktør, Nordjyllands Historiske Museum

- Selv hvis coronakrisen topper om små fire uger, så vil der formentlig gå yderligere nogle uger, før vi igen rådes til at åbne dørene, og det er vores umiddelbare vurdering, at der ikke vil være et kundegrundlag før 1. juni, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

Håber på hjælpepakke

Han håber, regeringen vil se velvilligt på en økonomisk håndsrækning til de kulturhistoriske museer.

- Regeringen har iværksat flere forskellige hjælpepakker, som vi har nærlæst, men indtil videre er der ikke nogen af disse, der kan bruges af museer som vores. Vi er dog også opmærksomme på, at regeringen ikke er færdige med at lave hjælpepakker, så vi håber, der også kommer noget, vi kan bruge, siger Lars Christian Nørbach.

Torsdag 12. marts blev Aalborg Historiske Museum, Gråbrødrekloster Museet, Lindholm Høje Museet, Hals Museum og Boldrup Museum lukket, og i samme ombæring meldte man ud, at Vikingecenter Fyrkat ved Hobro ikke som planlagt ville slå dørene op til påske. En række andre museer havde planlagt sæsonstart 1. maj, men den er nu udskudt foreløbigt en måned.

Formidling på Facebook

I mellemtiden kan museets gæster holde sig opdateret på hjemmesiden nordmus.dk og på de forskellige udstillingssteders facebook-sider. Her vil hjemsendte museumsinspektører løbende lægge små historier op, så formidlingen ikke går i stå i lukkeperioden.

- Formidling af vores fælles historie er et af museets kerneopgaver, og selv om vi lige nu ikke kan være så nærværende og møde vores gæster ansigt til ansigt, så vil vi naturligvis fortsat gerne levere spændende fortællinger, siger museumsdirektøren og opfordrer til, at man følger med på facebook-siden for Nordjyllands Historiske Museum.