Nordjysk politiker: Social afstand er forfærdelig

Det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K) håber, at flere værnemidler og udpegelse af kernepersoner kan hjælpe på situationen, hvor pårørende for tiden ikke har social kontakt.

Rundt omkring i Danmark sidder der masser af ældre, demente, hjerneskadede og psykisk syge, som på grund af coronakrisen ikke kan have den normale kontakt med deres pårørende.

- Jamen, det er en helt forfærdelig situation. Det er indlysende, at de savner konktakten, siger det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K), der er partiets sundheds-, ældre-, og psykiatriordfører.

Han har i dag sammen med andre ordførere fra de øvrige partier haft videomøde med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om problematikken med den manglende sociale kontakt mellem pårørende.

En situation, der ifølge direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, kan blive så langvarig som op til et helt år, indtil en vaccine mod corona bliver udviklet.

Per Larsen undrer sig over, at man nu kan gå til frisøren og blive klippet, men man kan ikke besøge en ældre på et plejehjem.

- Vi mangler nogle sundhedsfaglige anbefalinger til, hvordan vi løser den forfærdelige situation med social distance, siger Per Larsen.

Flere værnemidler til rådighed

Han gav i dag på videomødet to konkrete forslag til, hvordan situationen med den manglende sociale kontakt kan - om ikke løses  - så i hvert fald forbedres.

- Der er efterhånden fyldt godt op med værnemidler, som de ansatte kan benytte. Man kunne forestille sig, at besøgende på et plejehjem også kunne få udleveret værnemidler, hvis de skal besøge en beboer, siger Per Larsen.

Han foreslår desuden, at en familie kan udpege en eller to kernepersoner, som kan stå for kontakten til eksempelvis en ældre i stedet for, at mange familiemedlemmer skal på besøg.

- Det er nogle af de scenarier, jeg forestiller mig. Men det skal selvfølgelig foregå indenfor sundhedsmyndighedernes retningslinjer, siger Per Larsen.

Bedre testmuligheder

Han hæfter sig også ved, at der er bedre testmuligheder på vej, og han håber, at eksempelvis plejepersonale kan blive testet en gang om ugen.

- På den måde kan vi nøje følge udviklingen for smitterisikoen for plejepersonalet, siger Per Larsen.

Han forklarer, at der nu bliver kigget nærmere på de forskellige forslag, som ordførerne kom med på dagens videomøde, og at forslagene derefter skal kvalificeres nærmere til viderebehandling.


Seneste nyt

fra Nordjylland