LIGE NU:

Politiet er klar til grænsekontrol i Nordjylland: Vil være til mindst mulig gene

Nordjyllands Politi vil være til mindst mulig gene, men erkender at kontrollen af Danmarks grænser i Nordjylland vil betyde både ventetid og forlænget rejsetid.

Nordjyllands Politi har fra lørdag klokken 12:00 og frem til mindst 13. april fået en ny opgave i deres portefølje: Massiv grænsekontrol i havnene i Hirtshals, Frederikshavn samt i lufthavnen i Aalborg.

Det stod klart, da statsminister Mette Frederiksen fredag aften på et pressemøde offentliggjorde, at Danmarks grænser lukker ned for alle udlændinge, der ikke har et "anerkendelsesværdigt formål" med at være i Danmark.

Nordjyllands Politi skriver lørdag klokken 11:24 i en pressemeddelse, at man iværksætter "en tydelig kontrolindsats" ved de tre nordjyske grænsepunkter. Indsatsen iværksættes klokken 12:00 men vil først være implementeret i løbet af de næste par dage.

Video: Stena Lines afgang mod Oslo lægger fra land lørdag morgen klokken 12:45.

 

Afviser udlændinge

Kontrollen ved de nordjyske grænser vil betyde at udlændinge, der ikke har det som myndighederne kalder "et anerkendelsesværdigt formål" vil blive afvist ved grænsen og påbudt at forlade Danmark igen.

Modsat bliver danske statsborgere ikke afvist ved grænsen ligesom godstransport - for eksempel transport af mad og medicin - stadig har lov til at komme ind i landet. Alt vil dog blive kontrolleret og derfor kan man forvente ventetid ved ankomst til Danmark via enten Hirtshals, Frederikshavn eller Aalborg Lufthavn.

Udlændinge, der krydser grænsen til Danmark med det formål at komme hjem til deres hjemland - for eksempel tyskere på vej hjem fra Sverige eller Norge - vil blive vurderet at have et anerkendelsesværdigt formål med rejsen. Det samme gælder flypassagerer i transit samt flypersonale.

- Det er vores hensigt at udføre kontrollen, så den er til mindst mulig gene for rejsende og trafikafviklingen, udtaler Anders Uhrskov, der er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.

Politiet er dog bevidste om at kontrollen vil medføre forlænget rejsetid og ventetid ved kontrolpunkterne.

Stena Line udstikker deadline

Rederiet Stena Line der sejler rutefart fra Frederikshavn til både Sverige og Norge har meddelt at de indstiller al sejlads mellem Danmark og Sverige. Statsborgere, der skal hjem - og som allerede har billet indenfor de næste 72 timer - kan dog stadig komme til deres hjemland hvad enten det er Danmark, Norge eller Sverige, men fra tirsdag er Stena Lines trafik mellem Danmark og vores nabolande mod nord altså reduceret til godstransport.