Praktiserende læger skal øge aktiviteten

Læger og speicallæger bliver efter påske åbnet mere op, så flere patienter med andet end COVID-19 kan komme til. Der vil stadig være fokus på at minimere smitterisikoen.

Danskerne henvender sig ikke til lægen i samme omfang som tidligere på grund af covid-19. Det har betydet, at den planlagte aktivitet i sundhedsvæsenet er markant reduceret - endda i et bekymrende omfang. Det skriver Sundhedsstyrelsen. 

Og fordi det forventes, at epidemien vil få et langvarigt forløb, vil man nu omstille sundhedsvæsenet til i øget omfang at kunne håndtere patienter, der fejler andet end covid-19 - samtidig med, at man har kapacitet til at håndtere epidemien. 

- Det er vigtigt at kontakte sin læge og ikke holde sig tilbage, hvis man fejler andre ting eller har symptomer på andet end COVID-19. Det er vigtigt at reagere med det samme på de symptomer, man går og mærker, da det kan have betydning for et eventuelt videre forløb og behandling, siger centerchef i Sundhedsstyrelsen, Camilla Rathcke.

I forbindelse med at almen praksis og speciallægepraksis igen skal varetage den vanlige aktivitet, er det vigtigt, at der bliver fokuseret på at minimere smitterisikoen. De praktiserende læger skal derfor anvende telefon- og videokonsultationer så meget som muligt, frem for at patienterne møder fysisk op i klinikken. Derudover skal de anvende værnemidler i det omfang, det skønnes nødvendigt.

- Retningslinjen lægger blandt andet op til, at den praktiserende læge kan anmode visse patientgrupper om at bære maske, for eksempel hvor der er tvivl, om patienten kunne have symptomer på COVID-19. Lægen kan også selv anvende maske, hvis der er tvivl, fortsætter Camilla Rathcke.


Seneste nyt

fra Nordjylland