LIGE NU:

Regeringen klar med hjælpepakke: Sådan skal danske lønmodtagere og virksomheder hjælpes igennem coronakrisen

Regeringen præsenterede søndag en ny trepartsaftale, som skal være med til at holde hånden under danske lønmodtagere og danske virksomheder under coronakrisen.

Udbruddet af coronavirus og de foranstaltninger, der er blevet sat i søen for at smitten breder sig i Danmark, har været et hårdt slag for en række danske virksomheder. Både i produktionserhverv, transportbranchen, turismeerhvervet og hotel- og restaurationsbranchen har coronaudbruddet allerede fået store konsekvenser.

På et pressemøde søndag middag har regeringen derfor præsenteret en hjælpepakke, som skal være med til at hjælpe danske lønmodtagere og virksomheder igennem coronakrisen, uden at en række danskere mister deres job.

- Danmark har grundlæggende en stærk økonomi og stærke virksomheder, men situationen viser os, at vi bliver udfordret. Mange er allerede direkte berørt. Nogle er fyret, andre virksomheder påtænker det. Det er alvorligt, sagde Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Hun fortalte, at regeringen vil indføre lønkompensation på 75 procent til privatansatte, fyringstruede medarbejdere. Der er tale om en midlertidig ordning fra 9. marts til 9. juni. Regeringen håber og tror på, at aftalen vil få bred opbakning i Folketinget.

- Jeg håber meget, at det her vil være en ordning, som titusindvis af medarbejdre vil få glæde af. Det bliver dyrt, men alternativet ville være værre, sagde finansminister Nicolai Wammen (S).

DET INDEHOLDER HJÆLPEPAKKEN

Hjælpepakke får positiv modtagelse

Den nye trepartsaftale får overvejende en postiv modtagelse fra arbejdsmarkedets parter.

- Det er en helt usædvanlig situation, vi står i som samfund. Verden er lukket ned, Danmark er lukket ned, og det sætter sig dybe spor i vores erhvervsliv. Flere brancher er ved at lukke. Nu har de dårlige nyheder stået i kø i de sidste mange dage, men jeg meget glad og tilfreds med, at regeringen har lyttet til Dansk Erhvervs ønske og nu indfører lønkompensation, siger Dansk Erhvervs administrerende direktør Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Fagforeningen Dansk Metal bakker også op om den nye trepartsaftale, regeringen søndag middag har præsenteret.

- Jeg kan ikke rose regeringen og arbejdsgiverne nok for at tage samfundsansvar – og for at gøre det hurtigt. Det er en rigtig god aftale, som alle parter kan se sig selv i, og som jeg selvfølgelig håber at resten af Folketinget bakker op om, siger Dansk Metals formand Claus Jensen i en pressemeddelelse.

Dansk Arbejdsgiverforening bakker også op om aftalen, og det samme gør fagbevægelsen. Det skriver TV 2.

- Ekstraordinære situationer kræver ekstraordinære løsninger, siger Lizette Risgaard fra Fagbeveægelsens Hovedorganisation (FH).

- Det er ikke en løsning, der løser alle problemstillinger, men det er en min klare overbevisning, at aftalen vil er et stort bidrag til at give tryghed i den her svære situation, tilføjer hun.