LIGE NU:

Skagboere om turismekritik: Fjendtligheden er mest et udtryk for, at folk er bange

Flere lokale og viceborgmesteren i Frederikshavn Kommune maner nu til besindighed, efter flere skagboere på Facebook i hadske vendinger har kritiseret de danskere, der tilbringer deres karantæne i et sommerhus i Skagen.

I Skagen er der i disse corona-dage stor uenighed om, hvorvidt turister er velkomne eller ej.

I flere lukkede Facebook-grupper har en række skagboere de seneste dage langet kraftigt ud efter de turister, der har valgt at tilbringe deres karantæne i et sommerhus på toppen af Danmark.

quote Jeg kan da godt forstå det, for vi kommer jo op og invaderer deres område. Men der er jo luft heroppe og plads til alle.

Sabrina Zaar, Viborg 

De fastboende er bange for, at turisterne spreder virussen blandt byens bange ældre borgere – blandt andet ved ikke at holde nok afstand til andre.

Et medlem af gruppen skriver blandt andet:

"Problemet er bare de ikke følger anvisninger. De kommer i flok og handler og har generelt svært ved at forstå de retningslinjer der er. Så kan godt forstå nogle skawboer bliver trætte af det. Personligt kan jeg blive stødt når vi er nogle der er på job midt i alt det her og så andre bare leger badeferie. Bliv hjemme må betyde bliv hjemme og ikke tag på ferie i dit sommerhus."

Men sådanne kommentarer er mest af alt et udtryk for frygt, mener en ekspert i folkesundhed, som også selv bor i Skagen.

- Det er misforstået, når vi siger, at turister må ikke tage til Skagen. De må godt være hjemme, selvom det ikke er på deres bopæl. Det er jo ikke der, faren er. Faren er, hvis vi går for tæt, og hvis vi ikke vasker hænder nok, mener Betina Bruun.

Betina Bruun har med sin kandidatgrad i folkesundhed nærstuderet, hvordan vi danskere kan holde os raske og undgå en sygdom som COVID-19.

Derfor ærgrer det hende som skagbo at læse de hadske kommentarer. Og derfor har hun selv bidraget med et indlæg.

- Der er rigtig mange, der er enige med mig i, at vi skal passe på hinanden, og at Skagen ikke er uvenlig, fortæller hun.

Skagboere: Alle er velkomne

Betina Bruun er langt fra den eneste, der fortsat byder turisterne velkommen til toppen af Danmark.

Under hendes Facebookopslag har flere givet udtryk for deres støtte - de skriver blandt andet:

"Der skal da holdes liv i byen til efter dette mararidt. Godt skrevet."

"Tak for det. Vi elsker jo lige præcis alle Skagen."

Også blandt de skagboere, TV2 Nord mødte på havnen, mener man også, der er plads til danskere fra andre regioner.

- Folk, der har sommerhuse heroppe, skal have lov at komme herop. Og jeg synes, det er fantastisk, at dem, der bor i lejligheder, kan komme herop og mere luft. Men selvfølgelig skal vi allesammen følge regler og holde afstand, når vi er i Brugsen, ved Slagter Munch eller andre steder, siger Lotte Meyer, der har boet i Skagen i 12 år.

quote Jeg synes, det er sørgeligt, i den alvorlige situation, vi står i, at retorikken bliver så skarp og så grim, som den har været. Der er behov for, vi står sammen lige nu. Hvis vi alle står sammen, skal vi nok komme igennem det.

Bjarne Kvist, viceborgmester i Frederikshavn Kommune, Soc.dem.

- Lige nu har vi plads i vores butikker, så vi går ikke plastret op og ned ad hinanden. Men vi skal lytte til de råd, der kommer, mener en anden skagbo - Bo Meyer.

Viceborgmesteren i Frederikshavn Kommune, der selv bor i Skagen, mener ikke, man har et problem med turisterne. Mere et problem med tonen i debatten.

- Jeg synes, det er sørgeligt, i den alvorlige situation, vi står i, at retorikken bliver så skarp og så grim, som den har været. Der er behov for, vi står sammen lige nu. Hvis vi alle står sammen, skal vi nok komme igennem det, siger Bjarne Kvist (S).

De to turister, TV2 Nord talte med denne tirsdag, mener heller ikke, der er grund til at være bange for dem.

- Det lyder logisk, at man skal begrænse sig, hvor end man tager hen og helst blive hjemme. Men det er uanset om man er turist eller bor her fast. Så jeg kan godt følge det, men ikke helt forstå det, siger Kamilla Schantz fra Øster Hurup. 

- Jeg kan da godt forstå det, for vi kommer jo op og invaderer deres område. Men der er jo luft heroppe og plads til alle, fortæller Sabrina Zaar fra Viborg. 

Coronakrisen sætter spor

For bare en måned siden viste en Megafonundersøgelse, at 95 procent af Skagboerne er positive eller meget positive over for turister - både i og udenfor sæsonen.

Men det var inden coronakrisen. Nu er turisterne langt fra velkomne, mener altså en fraktion af de lokale skagboere. Det er der dog en naturlig grund til.

- Vores overlevelsessystem er gearet til, at vi skal kontrollere det, vi kan kontrollere. Og når vi ikke kan det, tager vi bare fat i noget, vi kan kontrollere, siger kandidat i folkesundhed, Betina Bruun.

Alligevel maner hun til besindighed. At dele himmel og hav med hinanden smitter nemlig ikke – tværtimod.

- At opholde sig ude i naturen er simpelthen noget af det bedste, du kan gøre. En lang gåtur i skoven giver lige så meget dopamin som lykkepiller.