LIGE NU:

Slut med coronarestriktioner: Her er tidslinjen over epidemien

Fredag er coronavirus ikke længere en samfundskritisk sygdom. Få et tilbageblik over pandemiens lange 'dans' med Nordjylland og resten af Danmark.

10. september 2021

Den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører.

Det betyder, at det er slut med alle restriktioner. Det er ligeledes slut med at skulle vise coronapas og med automatiske nedlukninger af sogne og kommuner.

1. september 2021

Kravet om mundbind/visir udfases helt. Samtidig må barer, diskoteker, caféer og restauranter vende tilbage til åbningstiderne før coronatiden.

I Skagen blev genåbningen af nattelivet markeret på en helt særlig måde, da 13 cafeér, restauranter og barer valgte at lukke deres restaurationer før tid, i solidaritet med byens eneste diskotek, Buddy Holly.

Tidslinjen fortsætter efter videoen.

1. august 2021

Kravet om coronapas hos en række kulturinstitutioner bortfalder. Det gælder blandt andet teatre, forlystelsesparker, udendørs kulturaktiviteter og fitnesscentre.

Hos Nymarksminde Farmpark bliver den nye lempelse taget imod med blandede følelser.

15. juli 2021

Nattelivets åbningstid udvides yderligere til klokken 02.00, ligesom forbud mod salg af alkohol lempes tilsvarende.

Det vækker stor begejstring hos en flok unge, festglade nordjyder.

1. juli 2021

Arealkrav og afstandsbefalinger ophæves for serveringssteder mv., hvor gæster sidder ned. Forsamlingsforbuddet indenfor hæves til 250 personer. Hidtil har det været på 100 personer.

14. juni 2021

Kravet om mundbind fjernes fra store dele af samfundet. På alle områder undtagen i den kollektive transport, når man ikke sidder ned.

2. juni 2021

På grund af stor smittespredning i Jomfru Ane Gade har folketingets epidemiudvalg valgt at lukke for gadens barer og værtshuse.

21. maj 2021

Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser samt studerende på videregående uddannelser må igen møde op til undervisning. Derudover åbnes for de resterende idræts,- fritids- og foreningsaktiviteter med krav om coronapas.

Samtidig må indendørs faciliteter i zoo mv, åbne med krav om coronapas, mens det indendørs forsamlingsforbud hæves til 50 personer og det udendørs til 100 personer.

Fire dagplejebørn og deres dagplejeleder er glade for endelig at kunne tage på udflugt. De er taget en tur i Nordsøen Oceanarium.

6. maj 2021

Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs, 30-minutters-reglen for bordreservation på restaurationer fjernes, og spillesteder må have op til 2.000 siddende gæster.

Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.

På Vendsyssel Teater er teaterdirektøren spændt på at få publikum tilbage.

21. april 2021

Danmark genåbner yderligere, både restauranter, caféer og værtshuse kan igen byde gæster indenfor med krav om bordbestilling og gyldigt coronapas.

De store indkøbscentre må genåbne, og der åbnes for mere indendørs idræt.

6. april 2021

De liberale erhverv, herunder frisører, kosmetologer, massører mv., genåbner ved fremvisning af gyldigt coronapas.

Derudover vender elever fra 5.-8. klasse samt ikke-afgangselever på ungdomsuddannelserne tilbage på halv tid.

22. marts 2021

Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer udendørs.

Der åbnes for udendørs gudstjenester mv. med op til 50 personer, mens forsamlingsforbuddet hæves for udendørs fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.

15. marts 2021

Efterskoler og højskoler genåbner ligesom også afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser må vende tilbage til fysisk undervisning en del af tiden.

Store butikker må få flere kunder.

Højskoleeleven Mikkel Bratholt Hansen er glad for endelig at være tilbage.

11. marts 2021

Et år efter at statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede Danmark ned fordi en sundhedskrise, der ikke kender grænser eller race, skyllede ind over Danmark gør vi endnu en mellemregning. For vi kan ikke slå to streger under et facit endnu.

Sygdommen covid-19 har direkte og indirekte haft store både økonomiske og menneskelige konsekvenser. Men det lysner. Over 15.000 danskere modtager hver dag i øjeblikket en dosis vaccine, der skal beskytte mod covid-19. Og danskernes adfærd under det der har føltes som en årelang vinter, gør, at sundhedsmyndighederne anbefaler yderligere genåbning.

6. marts 2021

For første gang er den sydafrikanske mutation fundet hos en borger i Nordjylland.

3. marts 2021

Første tilfælde af den brasilianske corona-variant (kaldet P1) findes i Danmark.

1.marts 2021

Næste fase i genåbningen føres ud i livet og butikker uden for storcentre kan igen holde åbent og julegave-bytningen, der har været godt to måneder, kan gå igang. Samtidig kan afgangsklasserne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne møde fysisk op igen.

Genåbningen sker geografisk differentieret, så her i Nordjylland kan også efterskolerne byde eleverne velkommen tilbage.

8. februar 2021

En ny genåbningsproces tager sin begyndelse da de yngste elever (0. til 4. klasse) kan vende tilbage til skolen efter at have været hjemsendt siden 21. december.

Genåbningen kommer som reaktion på et stejlt fald i antallet af indlagte med covid-19. Den 8. februar er 44 nordjyder indlagt på samme tid. Det er flere end der var på noget tidspunkt under første corona-bølge i foråret 2020, men langt færre end de 71 indlagte der var i starten af januar, da der var allerflest indlagt på samme tid.

23. januar 2021

Mads Albertsen og hans team på Aalborg Universitet sekventerer de positive coronaprøver og holder øje med mutationerne.

Han er mere bekymret for en mere smitsom variant end en mere dødelig variant.

Klik her for at se hele dokumentaren om Mads Albertsen og hans team.

16. januar 2021

Første tilfælde af den sydafrikanske variant af corona bliver fundet i Danmark, den er døbt B1351/501Y. Samtidig er andelen af smittede med B117-mutationen (den britiske coronavariant) stigende.

17.745 nordjyder havde denne dag modtaget første stik med enten Pfizer- eller Modernavaccinen. Endnu var ingen nordjyder færdigvaccinerede. På landsplan havde blot fem personer fået stik nummer to på denne dag.

5. januar 2021

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller på et pressemøde, at forsamlingsforbuddet sænkes til fem personer og afstandskravet ændres fra en til to meter. Risikoniveauet ændres fra niveau fire til niveau fem, der betyder ”udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges”.

Nytår 2020/2021

2021 begynder med restriktioner og hjemmeundervisning.

27. december 2020

Den første vaccine i Nordjylland gives til 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Samme dag registreres der 2180 nye tilfælde af covid-19 i Danmark.

Julemændenes 2020 blev også ødelagt af coronavirus. Og så alligevel. I Aalborg Zoo kunne man på sikker vis snakke med julemanden, der havde fået sin egen 'snow globe' i haven.

Tidslinjen fortsætter efter billedet.

25. december 2020

Resten af detailhandlen lukker ned.

21. december 2020

Liberale erhverv skal igen holde lukket. Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører og køreskoler samt andre typer af liberalt erhverv, der indebærer tæt fysisk kontakt med kunder. Danmark er nu lukket næsten ligeså meget ned som i foråret - dog er daginstitutionerne stadig åbne.

16. december 2020

Storcentre skal lukke lige midt i julehandlen, de ældste folkeskoleelever sendes hjem og restauranter lukkes for servering.

26. november 2020

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at de første danskere kan blive vaccineret mod corona en måneds tid senere - lige efter jul.

Den første vaccine ankommer til Nordjylland

18. november 2020

Efter massiv kritik har fødevareminister Mogens Jensen (S) valgt at fratræde ministerposten. En udmelding der kommer i kølvandet på skandalesagen om aflivning af mink.

11. november 2020

To tredjedele af de danske mink er aflivet.

TV2 Nord udgiver dokumentaren 'Da Nordjylland smed pelsen'

5. november 2020

Regeringen isolerer syv nordjyske kommuner i fire uger, fordi der er bekymring for virkningen af en kommende vaccine.

Man skal altså ikke krydse kommunegrænserne mellem Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted Kommuner medmindre man har et ‘uopsætteligt behov’.

4. november 2020

Regeringen beslutter at alle mink i landet skal aflives på grund af risikoen for at miste kontrollen med epidemien, fordi mutationer i mink kan påvirke vaccine-effektiviteten hos mennesker.

Daværende faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er bekymret for, at pandemien starter forfra med udgangspunkt i Danmark.

31. oktober 2020

Sundhedsvæsnet indfører et nyt corona-varslingssystem, der skal give danskerne et overblik over restriktioner og risikoniveau.

  • Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
  • Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
  • Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
  • Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
  • Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

29. oktober 2020

Der indføres krav om brug af mundbind i blandt andet butikker, biografer og på ungdomsuddannelser. Få dage forinden er forsamlingsloftet blevet sænket fra 50 til 10 personer.

13. oktober 2020

Smitten stiger eksplosivt blandt mennesker og mink i Jammerbugt Kommune. Samme dag udtrykker fødevareministeren bekymring for virusmutationer i mink.

7. oktober 2020

De landsdækkende restriktioner forlænges til den 31. oktober.

1. oktober 2020

Over en million mink skal aflives, oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

41 nordjyske minkfarme har smitte med coronavirus.

18. september 2020

Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer. Det betyder, at landets caféer, restauranter og barer skal lukke for gæster klokken 22, og at gæster og ansatte skal bære mundbind, medmindre de sidder ned.

Samme dag indfører Nordjyllands Politi et midlertidigt opholdsforbud i Jomfru Ane Gade.

Det nye forsamlingsforbud påvirker blandt andet Louise og Henriks bryllupsfest dagen efter.

17. september 2020

Mens spekulation om, hvordan smitten sprede sig mellem minkfarmene pågår, bliver den 19. nordjyske minkfarm konstateret smittet med coronavirus

3. august 2020

Smitten spreder sig igen i samfundet og selvom antallet af indlagte i Nordjylland er på det laveste niveau i løbet af pandemien, ser man begyndende tegn på øget smitte i samfundet. Flere tester positive i det test-system, der nu udgør et meget finmasket net i forhold til at følge sygdommens udvikling.

I Nordjylland er 635 personer den 3. august blevet testet positive for covid-19 - 26 personer er døde af eller med sygdommen.

Få befolkningsgrupper har været så isoleret som de ældre under corona. Men på Otiumgården i Aalborg fik de 3. juli besøg af 0. klasse fra Stolpedalsskolen, der brugte kunst til at hjælpe de ældre med afsavn. 

Tidslinjen fortsætter efter videoen

Få befolkningsgrupper har været så isoleret som de ældre under corona. Men på Otiumgården i Aalborg fik de besøg af 0. klasse fra Stolpedalsskolen, der brugte kunst til at hjælpe de ældre med afsavn.

8. juli 2020

Forsamlingsforbuddet, der har ligget på 50 personer, bliver hævet til 100

3. juli 2020

Skyland Bech Camp i Øster Hurup lukker efter første uge med ungdoms-camp. Arrangørerne føler, at de er tvunget til at lukke for at undgå en shitstorm.

1. juli 2020

Tre minkfarme er testet positive for covid-19.

21. juni 2020

Selvom antallet af nye smittede ligger relativt lavt i sommerperioden er der stadig grund til bekymring. Smitten er kommet ind på to tredjedele af de danske sygehuse, og mobile testenheder opsporer smitte i sommerlandet.

17. juni 2020

Der findes coronavirus i en minkbesætning ved Sindal. Dagen efter starter arbejdet med at aflive de 11.000 mink.

8. juni 2020

Forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50.

Sommeren 2020

Rigtig mange danskere holder ferie herhjemme, og det betyder travlhed på de nordjyske feriedestinationer. Politikommisær Morten Axelsen fortæller, at de aldrig har set så mange mennesker i Skagen

Sommeren 2020 skulle, som i mere end 30 år forinden, have budt på Nibe Festival, men på grund af coronavirus kunne festivalleder Peter Møller Madsen holde fri de fire dage i starten af juli, hvor han normalt er 'på'.

Tidslinjen fortsætter efter videoen.

Nibe Festival er i år aflyst på grund af corona. Vi tager festivalleder Peter Møller Madsen med ud i Skalskoven, hvor han i aften skulle have budt velkommen til de tusinder af gæster.

21. maj 2020

Dele af fase tre fremrykkes, så blandet andet zoologiske haver kan åbne igen. Antallet af smittede er faldet støt måneden igennem, og det betyder, at Aalborg Zoo, som ellers havde håbet på en tidligere genåbning, nu kan åbne dørene for gæsterne.

18. maj 2020

Fase to af genåbningen gennemføres. Blandt andet kan de ældste elever vender tilbage til skolen den 18. maj.

Statsminister Mette Frederiksen sagde godmorgen til eleverne på Stolpedalsskolen i Aalborg.

11. maj 2020

Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer får mulighed for at genåbne.

Påsken 2020

Under nedlukningen bliver nordjyderne kreative.

Der bliver både afholdt drive-in gudstjeneste i Aalborg Lufthavn, dyrket gin-yoga på live-stream, udlånt poser med bøger fra bibliotekerne - og så bliver der indsat ‘coronavagter’ i SuperBrugsen i Løkken.

Politiet melder om rolige påskedage, mens ‘corona-politiet’ har en anden opfattelse på Facebook.

6-årige Jens spredte glæde i Biersted ved at pynte op til påske i hele byen. Flere hundrede perlekyllinger blev det til. Klik på billedet for at læse artiklen.

20. april 2020

Første fase af genåbningen: De liberale erhverv, herunder frisører, kan åbne igen, og på skolerne forsøger de yngste elever at huske at holde afstand.

27. marts 2020

Der er i Nordjylland konstateret 66 tilfælde af covid-19 i Aalborg Kommune og 10 i Mariagerfjord kommune. I de øvrige ni nordjyske kommuner er der konstateret under 10 tilfælde pr. kommune. Med til historien om første bølge af coronavirus i Danmark hører dog, at testkapaciteten var meget begrænset og at man skulle have tydelige symptomer samt en henvisning fra sin læge for at blive testet, så smitten har været mere udbredt end tallene fortæller. Den 27. marts var der 30 indlagte med covid-19 i Nordjylland.

23. marts 2020

Regeringen forlænger nedlukningen - hverdagen er blevet markant anderledes i mange danske hjem.

20. marts 2020

Der er helt stille i Aalborg Lufthavn, hvor størstedelen af de ansatte er blevet sendt hjem.

En gate i Aalborg Lufthavn - helt affolket.

17. marts 2020

Tiltagene for at undgå smittespredning strammes. Statsministeren forbyder forsamlinger på over 10 personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket.

Samme aften taler dronningen til folket.

En familie lytter til dronning Margrethes tv-tale fra Fredensborg Slot om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, tirsdag den 17. marts 2020. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

13. marts 2020

Grænserne til landet bliver lukket.

En 80-årig mand, der var smittet med covid-19, døde natten til d. 13. marts på Aalborg Universitetshospital. Han var den første dansker, der døde, mens han var smittet med covid-19. Manden blev først testet positiv efter sin død.

En af de sidste passagerer på ColorLines færge i Hirtshals inden færgelejet lukker ned, lørdag den 14. marts. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

12. marts 2020

I Meny i Skalborg gør butikschef Anders Mogensen status dagen derpå. En kunde købte 100 pakker gær, fortæller han.

-Vi må håbe, han er bager, fordi ellers er det lidt usmageligt

Samme dag opfordrede dagligvarehandlen, erhvervsministeren og daværende fødevareminister til at handle ind, som man plejer.

11. marts 2020

Regeringen annoncerer, at landet skal lukkes ned, så antallet af coronasmittede ikke bliver så højt, at sundhedsvæsnet ikke kan følge med. Skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem og forsamlinger på flere end 100 forbydes.

Samtidigt valfarter nordjyderne til butikkerne for at hamstre af alt fra toiletpapir til kakaomælk, selvom statsministeren på pressemødet forsikrer om, at det ikke var nødvendigt; forsyningssikkerheden er ikke i fare.

6. marts 2020

Statsministeren holder sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses, og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

På Aalborg Universiteshospital viser overlæge Henrik Nielsen viser den nye ‘pandemi-afdeling’ frem. Det er få dage forinden blevet besluttet, at de fem regioner skal ruste sig til potentielt rigtig mange indlagte.

27. februar 2020

Den første dansker bliver testet positiv for coronavirus. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

20210106-140834-A_62Mb

play Ældre får ikke nødvendig hjælp til rengøring - organisation foreslår "hygiejnemilliard"

25_seconds

play Travlhed på skrotpladsen: Priserne slår rekord

280117 Frederikshavn havn, færge, maritimt.jpg

play Frederikshavn får verdens første emissionsfrie færgerute

skuddrab aalborg

Skoleleder efter skuddrab i Aalborg: - Vi lægger en tryghedsring omkring skolen

20210106-140834-A_62Mb

play Ældre får ikke nødvendig hjælp til rengøring - organisation foreslår "hygiejnemilliard"

25_seconds

play Travlhed på skrotpladsen: Priserne slår rekord

280117 Frederikshavn havn, færge, maritimt.jpg

play Frederikshavn får verdens første emissionsfrie færgerute

Til forsiden

Til forsiden