Slut med coronarestriktioner: Her er tidslinjen over epidemien
Foto: Michael Guldbrandt / TV2 Nord (grafik)
Fredag er coronavirus ikke længere en samfundskritisk sygdom. Få et tilbageblik over pandemiens lange 'dans' med Nordjylland og resten af Danmark.
10. september 2021
Den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører.
Det betyder, at det er slut med alle restriktioner. Det er ligeledes slut med at skulle vise coronapas og med automatiske nedlukninger af sogne og kommuner.
1. september 2021
Kravet om mundbind/visir udfases helt. Samtidig må barer, diskoteker, caféer og restauranter vende tilbage til åbningstiderne før coronatiden.
I Skagen blev genåbningen af nattelivet markeret på en helt særlig måde, da 13 cafeér, restauranter og barer valgte at lukke deres restaurationer før tid, i solidaritet med byens eneste diskotek, Buddy Holly.
Tidslinjen fortsætter efter videoen.
1. august 2021
Kravet om coronapas hos en række kulturinstitutioner bortfalder. Det gælder blandt andet teatre, forlystelsesparker, udendørs kulturaktiviteter og fitnesscentre.
Hos Nymarksminde Farmpark bliver den nye lempelse taget imod med blandede følelser.
15. juli 2021
Nattelivets åbningstid udvides yderligere til klokken 02.00, ligesom forbud mod salg af alkohol lempes tilsvarende.
Det vækker stor begejstring hos en flok unge, festglade nordjyder.
1. juli 2021
Arealkrav og afstandsbefalinger ophæves for serveringssteder mv., hvor gæster sidder ned. Forsamlingsforbuddet indenfor hæves til 250 personer. Hidtil har det været på 100 personer.
14. juni 2021
Kravet om mundbind fjernes fra store dele af samfundet. På alle områder undtagen i den kollektive transport, når man ikke sidder ned.
2. juni 2021
På grund af stor smittespredning i Jomfru Ane Gade har folketingets epidemiudvalg valgt at lukke for gadens barer og værtshuse.
21. maj 2021
Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser samt studerende på videregående uddannelser må igen møde op til undervisning. Derudover åbnes for de resterende idræts,- fritids- og foreningsaktiviteter med krav om coronapas.
Samtidig må indendørs faciliteter i zoo mv, åbne med krav om coronapas, mens det indendørs forsamlingsforbud hæves til 50 personer og det udendørs til 100 personer.
Fire dagplejebørn og deres dagplejeleder er glade for endelig at kunne tage på udflugt. De er taget en tur i Nordsøen Oceanarium.
6. maj 2021
Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs, 30-minutters-reglen for bordreservation på restaurationer fjernes, og spillesteder må have op til 2.000 siddende gæster.
Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.
På Vendsyssel Teater er teaterdirektøren spændt på at få publikum tilbage.
21. april 2021
Danmark genåbner yderligere, både restauranter, caféer og værtshuse kan igen byde gæster indenfor med krav om bordbestilling og gyldigt coronapas.
De store indkøbscentre må genåbne, og der åbnes for mere indendørs idræt.
6. april 2021
De liberale erhverv, herunder frisører, kosmetologer, massører mv., genåbner ved fremvisning af gyldigt coronapas.
Derudover vender elever fra 5.-8. klasse samt ikke-afgangselever på ungdomsuddannelserne tilbage på halv tid.
22. marts 2021
Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer udendørs.
Der åbnes for udendørs gudstjenester mv. med op til 50 personer, mens forsamlingsforbuddet hæves for udendørs fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.
15. marts 2021
Efterskoler og højskoler genåbner ligesom også afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser må vende tilbage til fysisk undervisning en del af tiden.
Store butikker må få flere kunder.
Højskoleeleven Mikkel Bratholt Hansen er glad for endelig at være tilbage.
11. marts 2021
Et år efter at statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede Danmark ned fordi en sundhedskrise, der ikke kender grænser eller race, skyllede ind over Danmark gør vi endnu en mellemregning. For vi kan ikke slå to streger under et facit endnu.
Sygdommen covid-19 har direkte og indirekte haft store både økonomiske og menneskelige konsekvenser. Men det lysner. Over 15.000 danskere modtager hver dag i øjeblikket en dosis vaccine, der skal beskytte mod covid-19. Og danskernes adfærd under det der har føltes som en årelang vinter, gør, at sundhedsmyndighederne anbefaler yderligere genåbning.
6. marts 2021
For første gang er den sydafrikanske mutation fundet hos en borger i Nordjylland.
3. marts 2021
Første tilfælde af den brasilianske corona-variant (kaldet P1) findes i Danmark.
1.marts 2021
Næste fase i genåbningen føres ud i livet og butikker uden for storcentre kan igen holde åbent og julegave-bytningen, der har været godt to måneder, kan gå igang. Samtidig kan afgangsklasserne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne møde fysisk op igen.
Genåbningen sker geografisk differentieret, så her i Nordjylland kan også efterskolerne byde eleverne velkommen tilbage.
8. februar 2021
En ny genåbningsproces tager sin begyndelse da de yngste elever (0. til 4. klasse) kan vende tilbage til skolen efter at have været hjemsendt siden 21. december.
Genåbningen kommer som reaktion på et stejlt fald i antallet af indlagte med covid-19. Den 8. februar er 44 nordjyder indlagt på samme tid. Det er flere end der var på noget tidspunkt under første corona-bølge i foråret 2020, men langt færre end de 71 indlagte der var i starten af januar, da der var allerflest indlagt på samme tid.
23. januar 2021
Mads Albertsen og hans team på Aalborg Universitet sekventerer de positive coronaprøver og holder øje med mutationerne.
Han er mere bekymret for en mere smitsom variant end en mere dødelig variant.
16. januar 2021
Første tilfælde af den sydafrikanske variant af corona bliver fundet i Danmark, den er døbt B1351/501Y. Samtidig er andelen af smittede med B117-mutationen (den britiske coronavariant) stigende.
17.745 nordjyder havde denne dag modtaget første stik med enten Pfizer- eller Modernavaccinen. Endnu var ingen nordjyder færdigvaccinerede. På landsplan havde blot fem personer fået stik nummer to på denne dag.
5. januar 2021
Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller på et pressemøde, at forsamlingsforbuddet sænkes til fem personer og afstandskravet ændres fra en til to meter. Risikoniveauet ændres fra niveau fire til niveau fem, der betyder ”udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges”.
Nytår 2020/2021
2021 begynder med restriktioner og hjemmeundervisning.
27. december 2020
Den første vaccine i Nordjylland gives til 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Samme dag registreres der 2180 nye tilfælde af covid-19 i Danmark.
Julemændenes 2020 blev også ødelagt af coronavirus. Og så alligevel. I Aalborg Zoo kunne man på sikker vis snakke med julemanden, der havde fået sin egen 'snow globe' i haven.
Tidslinjen fortsætter efter billedet.
25. december 2020
Resten af detailhandlen lukker ned.
21. december 2020
Liberale erhverv skal igen holde lukket. Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører og køreskoler samt andre typer af liberalt erhverv, der indebærer tæt fysisk kontakt med kunder. Danmark er nu lukket næsten ligeså meget ned som i foråret - dog er daginstitutionerne stadig åbne.
16. december 2020
Storcentre skal lukke lige midt i julehandlen, de ældste folkeskoleelever sendes hjem og restauranter lukkes for servering.
26. november 2020
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at de første danskere kan blive vaccineret mod corona en måneds tid senere - lige efter jul.
18. november 2020
Efter massiv kritik har fødevareminister Mogens Jensen (S) valgt at fratræde ministerposten. En udmelding der kommer i kølvandet på skandalesagen om aflivning af mink.
11. november 2020
To tredjedele af de danske mink er aflivet.
TV2 Nord udgiver dokumentaren 'Da Nordjylland smed pelsen'
5. november 2020
Regeringen isolerer syv nordjyske kommuner i fire uger, fordi der er bekymring for virkningen af en kommende vaccine.
Man skal altså ikke krydse kommunegrænserne mellem Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted Kommuner medmindre man har et ‘uopsætteligt behov’.
4. november 2020
Regeringen beslutter at alle mink i landet skal aflives på grund af risikoen for at miste kontrollen med epidemien, fordi mutationer i mink kan påvirke vaccine-effektiviteten hos mennesker.
Daværende faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er bekymret for, at pandemien starter forfra med udgangspunkt i Danmark.
31. oktober 2020
Sundhedsvæsnet indfører et nyt corona-varslingssystem, der skal give danskerne et overblik over restriktioner og risikoniveau.
- Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
- Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
- Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
- Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
- Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.
29. oktober 2020
Der indføres krav om brug af mundbind i blandt andet butikker, biografer og på ungdomsuddannelser. Få dage forinden er forsamlingsloftet blevet sænket fra 50 til 10 personer.
13. oktober 2020
Smitten stiger eksplosivt blandt mennesker og mink i Jammerbugt Kommune. Samme dag udtrykker fødevareministeren bekymring for virusmutationer i mink.
7. oktober 2020
De landsdækkende restriktioner forlænges til den 31. oktober.
1. oktober 2020
Over en million mink skal aflives, oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).
41 nordjyske minkfarme har smitte med coronavirus.
18. september 2020
Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer. Det betyder, at landets caféer, restauranter og barer skal lukke for gæster klokken 22, og at gæster og ansatte skal bære mundbind, medmindre de sidder ned.
Samme dag indfører Nordjyllands Politi et midlertidigt opholdsforbud i Jomfru Ane Gade.
Det nye forsamlingsforbud påvirker blandt andet Louise og Henriks bryllupsfest dagen efter.
17. september 2020
Mens spekulation om, hvordan smitten sprede sig mellem minkfarmene pågår, bliver den 19. nordjyske minkfarm konstateret smittet med coronavirus
3. august 2020
Smitten spreder sig igen i samfundet og selvom antallet af indlagte i Nordjylland er på det laveste niveau i løbet af pandemien, ser man begyndende tegn på øget smitte i samfundet. Flere tester positive i det test-system, der nu udgør et meget finmasket net i forhold til at følge sygdommens udvikling.
I Nordjylland er 635 personer den 3. august blevet testet positive for covid-19 - 26 personer er døde af eller med sygdommen.
Få befolkningsgrupper har været så isoleret som de ældre under corona. Men på Otiumgården i Aalborg fik de 3. juli besøg af 0. klasse fra Stolpedalsskolen, der brugte kunst til at hjælpe de ældre med afsavn.
Tidslinjen fortsætter efter videoen
8. juli 2020
Forsamlingsforbuddet, der har ligget på 50 personer, bliver hævet til 100
3. juli 2020
Skyland Bech Camp i Øster Hurup lukker efter første uge med ungdoms-camp. Arrangørerne føler, at de er tvunget til at lukke for at undgå en shitstorm.
1. juli 2020
Tre minkfarme er testet positive for covid-19.
21. juni 2020
Selvom antallet af nye smittede ligger relativt lavt i sommerperioden er der stadig grund til bekymring. Smitten er kommet ind på to tredjedele af de danske sygehuse, og mobile testenheder opsporer smitte i sommerlandet.
17. juni 2020
Der findes coronavirus i en minkbesætning ved Sindal. Dagen efter starter arbejdet med at aflive de 11.000 mink.
8. juni 2020
Forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50.
Sommeren 2020
Rigtig mange danskere holder ferie herhjemme, og det betyder travlhed på de nordjyske feriedestinationer. Politikommisær Morten Axelsen fortæller, at de aldrig har set så mange mennesker i Skagen
Sommeren 2020 skulle, som i mere end 30 år forinden, have budt på Nibe Festival, men på grund af coronavirus kunne festivalleder Peter Møller Madsen holde fri de fire dage i starten af juli, hvor han normalt er 'på'.
Tidslinjen fortsætter efter videoen.
21. maj 2020
Dele af fase tre fremrykkes, så blandet andet zoologiske haver kan åbne igen. Antallet af smittede er faldet støt måneden igennem, og det betyder, at Aalborg Zoo, som ellers havde håbet på en tidligere genåbning, nu kan åbne dørene for gæsterne.
18. maj 2020
Fase to af genåbningen gennemføres. Blandt andet kan de ældste elever vender tilbage til skolen den 18. maj.
Statsminister Mette Frederiksen sagde godmorgen til eleverne på Stolpedalsskolen i Aalborg.
11. maj 2020
Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer får mulighed for at genåbne.
Påsken 2020
Under nedlukningen bliver nordjyderne kreative.
Der bliver både afholdt drive-in gudstjeneste i Aalborg Lufthavn, dyrket gin-yoga på live-stream, udlånt poser med bøger fra bibliotekerne - og så bliver der indsat ‘coronavagter’ i SuperBrugsen i Løkken.
Politiet melder om rolige påskedage, mens ‘corona-politiet’ har en anden opfattelse på Facebook.
20. april 2020
Første fase af genåbningen: De liberale erhverv, herunder frisører, kan åbne igen, og på skolerne forsøger de yngste elever at huske at holde afstand.
27. marts 2020
Der er i Nordjylland konstateret 66 tilfælde af covid-19 i Aalborg Kommune og 10 i Mariagerfjord kommune. I de øvrige ni nordjyske kommuner er der konstateret under 10 tilfælde pr. kommune. Med til historien om første bølge af coronavirus i Danmark hører dog, at testkapaciteten var meget begrænset og at man skulle have tydelige symptomer samt en henvisning fra sin læge for at blive testet, så smitten har været mere udbredt end tallene fortæller. Den 27. marts var der 30 indlagte med covid-19 i Nordjylland.
23. marts 2020
Regeringen forlænger nedlukningen - hverdagen er blevet markant anderledes i mange danske hjem.
20. marts 2020
Der er helt stille i Aalborg Lufthavn, hvor størstedelen af de ansatte er blevet sendt hjem.
17. marts 2020
Tiltagene for at undgå smittespredning strammes. Statsministeren forbyder forsamlinger på over 10 personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket.
Samme aften taler dronningen til folket.
13. marts 2020
Grænserne til landet bliver lukket.
En 80-årig mand, der var smittet med covid-19, døde natten til d. 13. marts på Aalborg Universitetshospital. Han var den første dansker, der døde, mens han var smittet med covid-19. Manden blev først testet positiv efter sin død.
12. marts 2020
I Meny i Skalborg gør butikschef Anders Mogensen status dagen derpå. En kunde købte 100 pakker gær, fortæller han.
-Vi må håbe, han er bager, fordi ellers er det lidt usmageligt
Samme dag opfordrede dagligvarehandlen, erhvervsministeren og daværende fødevareminister til at handle ind, som man plejer.
11. marts 2020
Regeringen annoncerer, at landet skal lukkes ned, så antallet af coronasmittede ikke bliver så højt, at sundhedsvæsnet ikke kan følge med. Skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem og forsamlinger på flere end 100 forbydes.
Samtidigt valfarter nordjyderne til butikkerne for at hamstre af alt fra toiletpapir til kakaomælk, selvom statsministeren på pressemødet forsikrer om, at det ikke var nødvendigt; forsyningssikkerheden er ikke i fare.
6. marts 2020
Statsministeren holder sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses, og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.
På Aalborg Universiteshospital viser overlæge Henrik Nielsen viser den nye ‘pandemi-afdeling’ frem. Det er få dage forinden blevet besluttet, at de fem regioner skal ruste sig til potentielt rigtig mange indlagte.
27. februar 2020
Den første dansker bliver testet positiv for coronavirus. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.
Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje
Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.
Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.
I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.
- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.
Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.
- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.
Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.
- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.
Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.
- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.
Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.
- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.
Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.
- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.
Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.
- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.
Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst
Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.
Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front.
Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran.
Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.
Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne.
Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.
Men gæsterne holdt ved, og med 10
Minutter igen, var stillingen 29-29.
Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter.
Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem.
Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus.
Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.
- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.
Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.
Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.
- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.
Vil væk fra Alles Lægehus
TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.
Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.
Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.
- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.
Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.
Dyrlæge forbander nikotinposer: - Man kan ikke være det bekendt
Foto: Lisbet Christensen
Dyrlæge Hanne Friis Lund forstår ikke at folk spytter nikotinposer ud på gader og fortorve. Det er livsfarligt for hunde at spise dem.
Hanne Friis Lund, der er dyrlæge i Hobro, har oplevet en markant stigning i antallet hunde, der bliver alvorligt forgiftet af nikotinposer, der er spyttet ud på gaden.
En hundeejer ringer akut til dyrlægen. Hunden er er syg, og ejeren frygter, at den har spist en nikotinpose, da den blev luftet.
Det type desperate opkald får de nordjyske dyrlæger flere og flere af.
- Nogle gange så kommer de jo tidligt, hvor ejeren har set dem spise noget, og der har de jo heldigvis ikke nået at blive syge endnu, og så skynder vi os og giver dem noget at kaste op på og holde øje med dem. Andre gange, så kommer de ind, hvor de er virkelig dårlige, hvor hundene er bevidstløse. Så skal vi lave akut livreddende førstehjælp, siger Hanne Friis Lund, der chefdyrlæge hos AniCura Danmark og dyrlæge i Hobro.
En rapport, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen. En del af dem bliver spist af hunde, og ifølge dyrlægen får det nogen gange fatale konsekvenser.
Hun har oplevet at hunde er døde af nikotinforgiftning.
- Det er jo enormt alvorligt, fordi indholdet af nikotin er så højt i snusposer. To poser eller måske mindre er nok til at slå en hund på 25 kilo ihjel, forklarer Hanne Friis Lund.
Den nordjyske dyrlæge forstår ganske enkelt ikke, hvorfor folk spytter nikotinposerne ud på gaden. Hun mener det er dybt uansvarligt.
Hvad gør man hvis hunden har spist en nikotinpose:
- Hvis man ser det ske, hvis man for eksempel er ude at gå, så skal man til dyrlægen ”med det vons”.
- Giv gerne hunden noget dåsemad eller leverpostej. Det gør det nemmere for dyrlægen at fremkalde en opkastning, hvis hunden har lidt i maven.
- Hvis man er meget langt fra en dyrlæge så kan tage en skefuld salt og give hunden det på tungen, helt nede ved tungeroden. Det fremkalder faktisk også opkast, men kan man det er bedre at tage til en dyrlæge.
- Hvis man ikke ved, om den har spist nikotin, men den bliver dårlig opkast, virker desorienteret, måske falder den om, måske kan man se, at den trækker vejret hurtigt og savler, så synes jeg også, at man skal kontakte en dyrlæge med den samme.
Kilde: Chefdyrlæge, AniCura Danmark
- Man kan ikke være det bekendt, fordi man risikerer jo at skade andre folks dyr, og man risikerer jo øvrigt også at skade vilde dyr. Det kan også være ræve og måske pindsvin. Katte ser vi ikke rigtigt spise det.
Bestemte hunde spiser poserne
Et borgerforslag, der vil forbyde salg, køb og distribution af nikotinposer i Danmark, har fået over 50.000 underskrifter. Dermed skal det nu behandles i Folketinget.
Dyrlægen støtter forslaget, selvom hun ikke har ret meget håb om, at det bliver vedtaget.
Man siger, at hunde er menneskets bedste ven, men dyrlægen mener ikke altid, at mennesket er hundens bedste ven. For ifølge Hanne Friis Lund sker det også ofte at hunde bliver forgiftet af hash eller psykedeliske stoffer. Det er noget hundene indtager hjemme hos ejeren.
- De bliver ikke lige så syge af at spise hash som af at spise nikotin, men det kan blive – undskyld udtrykket – meget skæve af det, siger Hanne Friis Lund.
Det er mange forskellige hunde, der havner hos dyrlægen med en nikotinforgiftning, men der er også fællestræk.
- Det er typisk hvalpe og unge hunde, og så ser vi også en del af de her klassiske labradorer, som er den madglade type hun, der spiser det, siger Hobro-dyrlægen.
Morten stoppede som direktør efter et årti - nu har han vilde planer
Foto: Klaus Bo Christensen/Ritzau Scanpix
Han vil nu arbejde med et projekt med dybere mening ifølge ham selv.
Morten Grabowski Kjær virker umiddelbart til at have flere timer i døgnet end de fleste andre. Dog forsikrer han om, at det ikke er tilfældet.
Alligevel formår erhvervsmanden at kaste sig ud i det ene projekt efter det andet.
Seneste projekt var en tur på Robinson-øen, og her var der flere ting, som gik op for den daværende Luksusbaby-direktør.
- Min kone og jeg havde i mange år snakket om, at vi havde værdi i at arbejde sammen. Jeg synes dog ikke, man skal arbejde sammen i 20 år, og jeg havde svært ved at finde den her timing for, hvornår jeg skulle trække mig, forklarer Morten Grabowski Kjær.
- Da jeg kom hjem fra Robinson, fandt jeg ud af, at virksomheden havde klaret sig rigtig godt - ja måske bedre - selvom jeg ikke havde været der.
Der er også nogle, der spørger, hvorfor jeg ikke bare får en mindre rolle i erhvervslivet og nyder livet, men jeg nyder netop livet ved at gøre de her ting
Morten Grabowski Kjær, stifter af Luksusbaby og tidligere direktør
Nyt projekt undervejs
Derfor annoncerede den daværende direktør efterfølgende sit stop som førstemand for børnebrandsvirksomheden Luksusbaby, og påtog sig i stedet en bestyrelsesrolle i virksomheden.
Men efter 10 år i virksomheden, som han og konen stiftede sammen som et hobbyprojekt, var spørgsmålet, hvad erhvervsmanden så skulle.
- Jeg brænder for at hjælpe mennesker, og i Luksusbaby var det en mærkesag for mig at tage udsatte mennesker ind for at hjælpe dem med at finde deres potentiale og rammerne for, at potentialet kunne blomstre, forklarer Morten Grabowski Kjær.
Han er derfor allerede godt i gang med at lave fundamentet for sit nye projekt. Den tidligere Luksusbaby-direktør vil nemlig åbne et bosted for udsatte unge.
- Nu vil jeg have et projekt med en dybere mening. Jeg har et stort netværk indenfor erhverv nu, og jeg har en overbevisning om, at jeg kan finde mange pladser til de unge gennem det netværk, forklarer han.
Morten har tidligere solgt sin hud for at samle ind til udsatte unge. Dengang besøgte TV2 Nord ham, mens han sad i tatovørstolen. Du kan læse eller genlæse den historie herunder:
Vil hjælpe de unge på arbejdsmarkedet
Derfor er planen også, at bostedet skal bære præg af blandt andet iværksætteri, sådan at de unge udsatte kan få hjælp til at finde sin plads på arbejdsmarkedet.
- Dengang jeg var indenfor politiet, mødte jeg mange på den forkerte side eller på kanten med loven, som var kreative, havde store drømme, og som var initiativrige. Jeg sagde nogle gange til dem, at hvis de byttede det ulovlige ud med noget lovligt, ville de tjene mere på den lange bane, erindrer han.
I børnebrandsvirksomheden arbejdede Morten Grabowski Kjær derfor også meget med at tage unge ind, der endnu ikke havde fundet sin plads på arbejdsmarkedet.
- Det er enormt magisk, når man finder den her hylde, hvor de passer ind, selvom de måske er anderledes eller udsatte. Og når man så finder den, så er de her medarbejdere så glade for jobbet og så entusiastiske, at det smitter af på os andre og højner arbejdsmiljøet, pointerer han.
TV2 Nord har tidligere besøgt Morten Grabowski Kjær, da han var ved Luksusbaby, hvor han og lageroperatørelev Trine Dahl Andersen fortalte om, hvordan virksomheden hjalp unge i arbejde. Det kan du se eller gense herunder:
Familiefølelse er nøglen
Når det nye bosted bliver en realitet, så er der flere værdier, som Morten Grabowski Kjær har fokus på.
- I min tid i politiet var jeg mentor for flere unge, og dengang kunne kommunen finde på at spørge, hvad jeg lavede med dem, da det gik godt med mange af dem, og der er et simpelt svar: Jeg inddrog dem i min familie. Jeg gjorde det familiært for dem, forklarer han.
Derfor skal det nye bosted heller ikke føles som et sted, man bliver anbragt.
- Det skal være et sted, jeg har lyst til at være og bo med mine børn, og derfor skal der også bruges lang tid på at bygge fundamentet, finde det rigtige team og alt det andet. Det er svært, men det skal det også være for, at det kan blive godt, konstaterer han.
Det er enormt magisk, når man finder den her hylde, hvor de passer ind, selvom de måske er anderledes eller udsatte
Morten Grabowski Kjær
Hvor, hvornår og hvordan?
Men selvom processen kan være lang, og der stadig er flere detaljer, som ikke helt er på plads, så er erhvervsmanden altså ikke en, der sover i timen. Derfor håber han også på, at det nye bosted kan åbne allerede i det nye år.
- En drøm vil være at åbne efter sommeren 2025, så der håber jeg, det er i drift. Det er i hvert i fald min målsætning, forklarer han.
Hvor det nye bosted skal ligge, er dog endnu ikke bestemt.
- Jeg bor selv i Frejlev, og jeg har altid haft det sådan, at det ikke skal være længere væk end en radius af 50 kilometer fra os, så man altid kan køre derhen, uden man tænker, at det ikke kan betale sig, forklarer han.
Han fortæller desuden, at han allerede har modtaget flere ansøgninger fra folk, der gerne vil arbejde på bostedet, selvom det endnu ikke eksisterer.
Stadig at finde i erhvervslivet
Men selvom Morten Grabowski Kjær nu har kastet sig over et nyt omfattende projekt, så er det altså ikke ensbetydende med, at han ikke vil være at finde i erhvervslivet mere.
- Samtidig har jeg tænkt at finde et par mindre bestyrelsesrolle i erhvervslivet for at holde mig skarp på e-handel. Jeg har haft fingeren på pulsen de seneste 10 år, og det vil jeg gerne bibeholde. Så jeg har rakt ud til Business Aalborg og Business Rebild og spurgt efter en mindre rolle i de huse, så jeg kan bringe det med i bostedet, forklarer han.
Har du flere timer i døgnet end os andre?
- Nej, det har jeg dog ikke, giner han.
- Der er også nogle, der spørger, hvorfor jeg ikke bare får en mindre rolle i erhvervslivet og nyder livet, men jeg nyder netop livet ved at gøre de her ting. Det skaber værdi for mig, og det svarer til en hobby, da virksomhed bliver min hobby, tilføjer han.