LIGE NU:

Sofie Mathilde passer mormor, mens coronaen raser

Det er særligt de ældre og kronisk syge, vi skal passe på ikke bliver smittet med coronavirus. Det har Sofie Mathilde Bach Andersen taget til sig.

- Det går så godt.. Alt er godt, når bare Sofie Mathilde bestemmer, siger 93-årige Valborg Mathilde Bach drillende, mens hendes barnebarn Sofie Mathilde Bach Andersen lytter med og griner.

Blå Bog: Sofie Mathilde Bach Andersen

For barnebarnet er nemlig flyttet ind for at tage sig af Valborg, mens coronavirussen raser. Mens hun bor der, kommer der ikke folk fra hjemmeplejen. Alt det sørger Sofie Mathilde for. Det 24-årige barnebarn flyttede ind i starten af ugen efter en periode, hvor hun langsomt har overtaget fra plejepersonalet. 

- Mormor fik en del hjemmepleje, som er nødvendigt. Men selvom hjemmeplejen virkelig gør deres og mormor savner dem, så er jeg bekymret, fordi der kommer et skift af forskellige folk ind og ud af hjemmet. Det er det, der er så frygteligt ved den her virus; den kan være alle steder, og vi ved ikke, hvem der har den, siger hun. 

 
 
Foto: (Privatfoto)

Familie er bedre end flere fremmede

Det var ikke uden bekymringer og mange overvejelser, at Sofie Mathilde og hendes mor, Valborgs datter, tog beslutningen om, at den 24-årige kvinde skulle flytte ind til mormoren. For virussen kunne jo være i den unge kvinde, uden hun var klar over det. 

- Men alternativet var bare, at der ville komme en masse mennesker ind til mormor hver dag. Både plejere, men også dem med mad og indkøb og så videre, forklarer Sofie Mathilde. 

- Jeg ville også være ked af at være alene. Det er synd for dem, der er alene og syge, indskyder mormor Valborg Mathilde Bach. 

De to kvinder fra helt forskellige generationer har tidligere boet sammen. Og ligesom dengang går det også godt nu. Det siger de begge til TV2 Nord. Og helt slemt kan det da heller ikke være, når de spiser livretter hver dag, spiser is i sofaen og bliver sent oppe for at binge-watche flere afsnit af Matador hver aften. 

 
 
Foto: (Privatfoto)

Hellere være sammen end alene

Nu er det Sofie Mathilde, der står for de praktiske opgaver i hjemmet. Det er hende, der laver mad, gør rent og køber ind. Og det er med en særlig forsigtighed, at hun køber ind. For i supermarkederne er der stadig mange mennesker, og det kan være svært hele tiden at have to meters afstand til alle. 

- Jeg vil gerne have en god afstand til andre, og jeg spritter alt af. Hænderne, håndtaget på kruven - alting. Jeg smider endda min jakke i bilen, så der ikke kan komme bakterier på den, griner hun. 

Og heldigvis har Valborg Mathilde også gode naboer, der har forsynet makkerparet med både boller og muffins. Og hvis ikke den 24-årige kvinde skulle have sørget for sin mormor, så havde hun siddet isoleret i en lille lejlighed alene, mens hun, som mange andre offentligt ansatte, er hjemsendt fra arbejde. 

- Hvis man som ung har ladet være med at tage til fester og mødes med sine venner, så synes jeg faktisk, at det her er en god mulighed for at give vores nærmeste så meget kærlighed, vi overhovdet kan. Vi håber, at vi kan være med til at inspirere andre, siger hun. 

Du kan se mere om Mathilde kollektivet her. 

 
 
Foto: Privatfoto
Tornhøjvej 1

36-årig fængslet for at stikke sin eks-kone adskillige gange med kniv for øjnene af tre børn

IMG_6050

play Træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå: Stor stigning i antallet af lystfiskere

20_percent

play Nu er der igen liv på det store lærred

60_percent

play Festival gennemføres med restriktioner

Tornhøjvej 1

36-årig fængslet for at stikke sin eks-kone adskillige gange med kniv for øjnene af tre børn

IMG_6050

play Træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå: Stor stigning i antallet af lystfiskere

20_percent

play Nu er der igen liv på det store lærred

Til forsiden

Til forsiden