LIGE NU:

Stor bekymring for enormt smittetal blandt minkfarme

Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne er bekymrede for, at antallet af smittede minkfarme er vokset til hele 76 - en stor stigning siden i fredags.

COVID-19 breder sig som en steppebrand blandt især de nordjyske minkfarme. 

Ialt er 76 minkbesætninger nu smittet, mens 56 er under mistanke for at have COVID-19. Siden i fredags er der  kommet 12 flere smittede minkfarme til.

Derfor er det ifølge Fødevarestyrelsen endnu vigtigere end tidligere antaget at få slået både smittede og raske besætninger ned i nærheden.

quote Risikoen for smittespredning til andre minkfarme i nærheden er meget stor.

Nikolas Kühn Hove, beredskabschef, Fødevarestyrelsen

Netop beslutningen om at slå også raske mink ned i en 7,8 km-zone fra en smittet farm har tidligere mødt stor modstand. Men det er en nødvendighed, skriver Fødevarestyrelsen mandag i en pressemeddelelse.

- Statens Serum Institut og Københavns Universitet har analyseret risikoen for smittespredning fra minkfarm til minkfarm. Tallene viser, at de indbyrdes afstande mellem de første 20 smittede farme i to nordjyske kommuner, i 19 ud af 20 tilfælde var inden for en radius af 7,8 km. Det er udtryk for, at risikoen for smittespredning til andre minkfarme i nærheden er meget stor, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, Forsvaret, Landbrugsstyrelsen, Naturstyrelsen og politiet siden i torsdags været i gang med at aflive besætningerne på blandt andet Gjøl, der er et af de hårdest ramte områder. 

Og her er hurtigheden af dét arbejde altafgørende, mener Fødevarestyrelsen.

- Minkavlerne er havnet i en forfærdelig situation, som vi i Fødevarestyrelsen har stor forståelse for. Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, så vi undgår, at smitten spreder sig til flere farme i områderne og i værste fald videre til mennesker, siger beredskabschef Nikolas Hove.

Myndighederne ved endnu ikke, hvordan COVID-19 smitter farmene imellem.

COVID-19 smittede minkbesætninger i nordjyske kommuner