LIGE NU:

Sundhedspersonale skubbes bagud i vaccinationskøen

Sundhedsstyrelsen ændrer nu rækkefølgen for, hvilke borgere der skal vaccineres først. Frontpersonale må vente lidt endnu, og det ærgrer formand i FOA Nordjylland.

TV 2 er kommet i besiddelse af et brev, der er sendt ud til landets fem regioner. Her fremgår det, at næste sending vacciner, der ankommer onsdag den 27. januar kun vil blive uddelt til ældre og altså ikke til frontpersonale, der ellers ifølge vaccineplanen også stod til at blive vaccineret nu.

- Statens Serum Institut modtager onsdag den 27. januar 2021 i alt 73.710 doser Corminata(Pfizers vaccine, red.), står der i brevet til regionerne, som TV 2 er i besiddelse af.

Udover de 73.710 doser af Pfizers vaccine kommer også 6.000 vacciner fra Moderna, der bliver fordelt til ældre patienter i Region Nordjylland.

- Disse skal anvendes til førstegangsvaccination af personer med alder 85 år og ældre i målgruppe 3, og distribueres efter aftale til Region Nordjylland, fremgår det af brevet.

I et interview til Politiken understreger Søren Brostrøm, at frontpersonale i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente.

FOA-formand i Nordjylland ærgerlig over udmeldingen

Hos FOA i Nordjylland er formand Kristian Gaardsøe ærgerlig, men forstående over for udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen.

- Vi havde håbet, at de, der gerne vil vaccineret, kunne blive det så hurtigt som muligt. Men problemet er, at der ikke er kommet så mange vacciner.

Han understreger, at FOA bakker op om Sundhedsstyrelsens retningslinjer for rækkefølgen.

- Vi har ikke ændret holdning i forhold til vaccinationsprogrammet, der er ok. Det er bare ærgerligt, at det her sker, for vi kommer bagefter. Selvom der har været meget diskussion om rækkefølgen af, hvem der skal vaccineres, holder vi os ude af det, fordi det er umuligt for os at gøre os kloge på.

Ulla Astman bakker op om Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Formand for Region Nordjylland Ulla Astman kan ikke sætte en dato på, hvornår frontpersonale kan se frem til at blive vaccineret, og hun forstår de sundhedspersonalets utålmodighed.

- Jeg kan godt forstå den utålmodighed, der er blandt vores personale i forhold til at blive vaccineret. Det gælder både vores eget personale, det gælder kommunernes sundhedspersonale, det præhospitale personale, at man meget gerne vil have vaccinerne, således at man kan føle sig bedre dækket. Men man bliver nødt til at væbne sig med tålmodighed. Jeg står fuldstændig inde for den prioritering, der er fra Sundhedsstyrelsens side. Det her drejer sig om at redde liv, og derfor er det de sårbare borgere, der kommer i første række.

Mandag den 25. januar var status på vaccineindsatsen i Nordjylland, at 2300 plejehjemsbeboere i Nordjylland havde fået både første og andet vaccinestik.