LIGE NU:

Raser over kompensationsaftale: Minkavler taber en million på grund af gammel lovgivning

Minkavler Poul Frederiksen fra Gjøl er rasende på politikerne. På grund af en gammel lovgivning får han ikke 100 procents kompensation for de mink, der skal aflives på grund af coronasmitte.

På grund af en gammel lovgivning får minkavler Poul Frederiksen ikke fuld kompensation for de mink, der skal aflives på grund af coronasmitte.

Og for Poul Frederiksen gør det en kæmpe forskel. Op til 30 kroner per skind.

- Det her kommer til at koste os 1,2 millioner kroner. Så den erstatning jeg kan få, dækker langt fra de udgifter, som vi har haft på dyrene, siger Poul Frederiksen.

Derfor vil han heller ikke byde Fødevarestyrelsens aflivningshold velkommen på sin farm, og han vil heller ikke deltage i arbejdet. I protest over vilkårene vil han forlange, at myndighederne skal tvinge sig adgang til hans minkfarm, når og hvis de kommer.

- Nu er det politisk bestemt, at smittede besætninger af hensyn til folkesundheden skal slåes ned. Det er det argument, som man har brugt, men så skulle man have slået dyrene ihjel for længe siden. Halvdelen af farmene på Gjøl er allerede smittede, og inden de får slået min besætning ned, kan det være alle, der er blevet smittede. De vil derfor også få ringere kompensation, end de var stillet i udsigt, da aftalen blev indgået. De saver fuldstændig benene væk under os, siger Poul Frederiksen.

I dag begynder aflivningen af nordjysk mink.
I dag begynder aflivningen af nordjysk mink.
Foto: Per Frank Paulsen

To muligheder for kompensation

Regeringen har besluttet, at alle smittede minkfarme i Danmark samt minkfarme inden for en radius af 7,8 kilometer fra smittede farme skal aflives som følge af den stigende smitte med covid-19.

Den kompensationsordning til de mange minkavlere, som de kommende måneder skal have aflivet deres mink, kom på plads onsdag.

Dermed kan Fødevarestyrelsen, assisteret af Beredskabsstyrelsen og politiet gå i gang med aflivningen torsdag morgen. Op mod 200 mand er involveret i operationen, der kommer til at strække sig over flere måneder. Aflivningerne går efter planen i gang torsdag. I første omgang ved Gjøl i Nordjylland og ved Bording i Ikast-Brande Kommune.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Der er to mulige kompensationsmodeller for de minkavlere, der i den kommende tid vil få deres besætning aflivet som en del af indsatsen mod spredning af covid-19.

MINKAVLEREN KAN VÆLGE

For at sikre så hurtig en proces som muligt vil minkavlerne blive kompenseret økonomisk ud fra en standardiseret tabspris for minkene, der dog vil kunne svinge afhængigt af skindenes kvalitet.

Derudover vil minkavlerne blive kompenseret for deres driftstab, knyttet til aflivningen af deres avlsdyr. Denne del af kompensationen vil afhænge af, om der har været konstateret smitte i besætningen eller ej.

Minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 pct. i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.
 

Den gamle lovgivning

Forskelsbehandling er ikke i orden 

Poul Frederiksen driver sin minkfarm sammen med sin søn, så det er to familier, der på den måde bliver ramt af det, som Poul Frederiksen oplever som urimelig forskelsbehandling.

Både Poul Frederiksen og hans hustru er blevet testede positive for coronasmitte, men har det efter omstændighederne godt.

- Jeg synes ikke politikerne kan være den her forskelsbehandling bekendt. Der er minkfarme, der i dag har raske besætninger, som tror, at de kan få fuld erstatning, men det kan de glemme, hvis deres dyr når at blive smittede, inden myndighederne når at få dem aflivet. Det skulle være sket for længe siden, hvis det virkelig er folkesundhed, som det handler om, slutter Poul Frederiksen.